Избелване на зъби – какво е нужно за усмивка, която да носим с удоволствие | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

Избелване на зъби – какво е нужно за усмивка, която да носим с удоволствие

Не харесвате усмивката си? Притеснявате се да я показвате открито?

Работата Ви е свързана с публичност? Или просто мечтаете за по-бели зъби?

Тази статия за избелването на зъби е точно за Вас и ще даде отговор на всички Ваши въпроси!

Ще разберете:

 • Какво представлява избелването?

 • Защо се променя цветът на зъбите?

 • В кои случаи избелването дава резултати и в кои не?

 • Какви видове избелване препоръчват стоматолозите?

 • При какви здравословни състояния не се препоръчва избелване?

 • Пастите за избелване наистина ли избелват?

 • Какви храни и напитки е добре да избягваме?

Усмивката е ключът, който пасва в ключалката на всяко сърце!

Бялата и красива усмивка е символ на здраве, красота и грижа, именно заради това интересът към избелването на зъби нараства и методите за постигане на мечтаната усмивка постоянно се осъвременяват.

Козметичното избелване на зъби е процедура, която навлезе и се наложи като услуга от денталните лекари в края на миналия век.

На какво се дължи промяната на цвета на зъбите?

 На какво се дължи промяната на цвета на зъбите?

 

Оцветяването на зъбите е естествен процес в хода на годините. Силно се ускорява от приема на оцветяващи храни и напитки като:  вино, кафе, червено цвекло, боровинки и др. Тютюнопушенето също е фактор, който води  до тяхното пожълтяване. В някои случаи оцветяване могат да предизвикат и някои медикаменти.

След прилагането на терапия за избелване на зъбите, те придобиват светъл и искрящ вид.

Избелващите агенти повлияват оцветяването на зъбния емайл, предизвикано предимно от храни, напитки и тютюнопушене, тъй като той е твърда структура и ако е здрав, избелващите агенти не проникват в дълбочина.

Кога избелването на зъби не дава резултат?

 • При естетични възстановявания от керамика, каквито са фасетите, короните, зъбните мостове;

 • При композитни възстановявания (пломби);

 • Вътрешни оцветявания в резултат от остарели каналопълнежни средства (коренови лечения), които отделят оцветяващи агенти;

 • Оцветявания след прием на различни медикаменти (тетрациклини) по време на образуването на зъбите в детството;

 • Повишен прием на флуориди;

 • Или след травма.

Всъщност процедурата по избелване на зъбите има за цел да промени цвета им към по-светъл с до няколко нюанса. Резултатите след избелването са индивидуални за всеки. Колко нюанса по-бели ще станат зъбите Ви, зависи от свойствата на Вашия емайл.

С избелващи пасти не може да се постигне значителна промяна в цвета. Това е така, защото въздействието им е твърде кратко и най-често се дължи на съдържанието на повече абразивни частици, които отстраняват по-успешно плаката. За да се промени видимо и трайно цвета на зъбите, се използват специални избелващи гелове, които са с различно процентно съдържание на избелващ агент.

Какво следва?

За да постигнете привлекателна и лъчезарна усмивка е нужно да запазите час при своя дентален лекар. Първата стъпка е почистване на образувалия се зъбен камък и зъбна плака, последвано от  полиране на зъбите.

В Дентално студио д-р Димитрови предлагаме два вида избелване – кабинетно и домашно с индивидуално изготвени шини. Тъй като съществуват опасения сред пациентите, че избелването вреди на емайла на зъбите, искаме да обърнем внимание, че при спазване на инструкциите от Вашия стоматолог, няма да има вредни последствия за емайла на зъбите.

 

 

Понякога е възможна появата на повишена чувствителност към студено след избелване на зъбите. Дори и да се появи, тя е краткотрайна и отшумява бързо. В тези периоди можете да използвате реминерализиращи пасти.

Процедурата по избелване е подходяща за пациенти над 18-годишна възраст. Важно е да нямат неизлекувани кариеси или наличие на корони в областта на предните зъби, тъй като те няма да се повлияят от избелването.

Избелването не е препоръчително по време на бременност и кърмене, при страдащи от диабет и хора със сърдечно-съдови заболявания.

За да бъде дълготраен постигнатият желан резултат, е необходимо да избягвате храни и напитки, които водят до оцветяване.

 

За да бъде дълготраен постигнатият желан резултат, е необходимо да избягвате храни и напитки, които водят до оцветяване.

 

В Дентално студио д-р Димитрови съветваме пациентите да намалят или напълно да изключат приема на любимите на всички ни кафе, червено вино, черен чай, череши и други. От огромно значение е и поддържането на добра устна хигиена, както и спазването на сроковете за профилактично почистване на всеки 6 месеца, на които денталният лекар ще следи и оценява цвета на зъбите.


© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev