КАЧЕСТВОТО НА УСМИВКАТА ЗАВИСИ ОТ ТОВА КАК СЕ ХРАНИШ | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

КАЧЕСТВОТО НА УСМИВКАТА ЗАВИСИ ОТ ТОВА КАК СЕ ХРАНИШ

За да се радваш на здрави зъби, спазването на безупречна орална хигиена е тема, която неведнъж сме засягали в нашите статии. Но замислял ли си се, че и храната, и напитките, които консумираш оказват пряко влияние върху здравето на твоята усмивка? Както всеки друг орган в тялото, зъбите се нуждаят от специфични хранителни вещества, които им набавяш чрез храната. Валидно е и обратното – с някои храни и напитки влияеш негативно върху здравето им… понякога доста директно, но прочети нататък и ще разбереш какво точно имаме предвид. 

Накратко – за да имаш здрави зъби, можеш да „помогнеш“ на своята усмивка, ако приемаш или не, определени храни и напитки.

 

Открий отговори на въпросите:

 • Има ли здравословни храни, които обаче вредят на зъбите ми

 

 • Кои храни и напитки трябва да избягвам по принцип и защо

 

 • Защо не трябва да чопля семки със зъби, да хрупам твърди храни и лед

 

 • А кои храни и напитки трябва да избягвам в зависимост от конкретно дентално лечение, през което съм преминал или предстои да премина

 

 • На кои храни и напитки да заложа за здрава и красива усмивка

 

 

Има ли здравословни храни, които обаче вредят на зъбите?

В днешно време все повече хора се обръщат към по-здравословен начин хранене и живот, осъзнавайки, че онова, което консумират има пряка връзка със състоянието на организма им.

Но набавянето на полезни вещества за тялото с определени храни и напитки може да доведе до проблеми със зъбите и венците ти впоследствие.

Така например често срещано схващане е, че фрешовете са най-лесният начин да си набавиш полезните и изключително необходими вещества за тонус на целия организъм. Но соковете от цитрусови плодове са с високо съдържание на киселини, които увреждат емайла и предизвикват ерозия. Това е патологично изтриване на зъбите под въздействието на киселини.

Разбира се, не е нужно да се отказваш от цитрусовите плодове и фрешове. Достатъчно е да ги намалиш до 1-2 на ден. Когато пиеш цитрусови сокове използвай сламка, за да не престояват дълго в устата ти, а след това изплаквай устата си с вода. Измий зъбите си най-малко 20 - 30 минути след като си пил фреш.

 

Има значение как и по колко фреш консумираш.

Има значение как и по колко фреш консумираш.

 

За да предпазиш зъбите си от увреждане, е добре да намалиш и количествата на оцет, лимонов сок и други кисели храни, които присъстват в менюто ти.

Не забравяй, че черните чайове, червените плодове (боровинки, малини, къпини, ягоди, череши, вишни), както и моркови, и др. храни, водят до оцветяване на зъбния емайл. Ако планираш да избелваш зъбите си или вече си го направил, препоръчваме да преустановиш техния прием, ако искаш белият цвят да се запази по-дълго време.

 

Червени плодове и бели зъби = невъзможно.

Червени плодове и бели зъби = невъзможно.

 

 

Кои храни и напитки трябва да избягвам по принцип и защо

Убедени сме, че знаеш за голяма част от храните и напитките, които оказват неблагоприятно влияние върху усмивката ти, но въпреки това е важно да обясним точно какво е тяхното влияние.

Храни и напитки чиито прием уврежда здравината на зъбите:

 • Безспорен шампион в антикласацията са храните богати на рафинирани захари. Причината се крие в бактериите, които се съдържат в плаката. Те използват въглехидратите в храната, за да се хранят и в резултат образуват киселини, които разрушават зъбния емайл и водят до образуването на кариеси.

 

 • Важно е да се избягват и лепкави храни, като дъвчащи бонбони, бисквити, локуми, тестени изделия, халви. Към тази група спадат и пуканки, чипсове, солети и други любими за прихапване през деня или преди лягане „лакомства“. Причината е, че тези храни полепват по зъбната повърхност, където продължително време отделят въглехидрати, ако не бъдат премахнати. Неминуемо това довежда до увреждане на зъбния емайл. Препоръчително е да се избягват и дъвчащи бонбони и близалки, тъй като те престояват дълго време в устата.

 

Вкусно, но опасно за зъбите.

Вкусно, но опасно за зъбите.

 

 • Поради високото съдържание на захари и тяхната лепкавост, сушените плодове също не са приятелски настроени към зъбите ти. На тяхно място препоръчваме да консумираш пресни плодове.

 

 • В класацията не можем да пропуснем и натуралните сокове, студените чайове и други безалкохолни напитки с високо съдържание на захари. Именно поради това трябва да бъдат избягвани. Газираните напитки, естествено, също не са приятел на здравата усмивка, но при тях захарта не е единственият проблем. Те съдържат ортофосфорна киселина, която е силно агресивна към зъбния емайл и неминуемо води до неговото увреждане и до редица допълнителни проблеми свързани с това.

 

 

Газираните напитки правят 2 бели накуп.

Газираните напитки правят 2 бели накуп.

 

 • Неочаквано за повечето хора, които поддържат здравословен начин на живот, по-горе обяснихме и за вредата от прекомерната консумация на цитрусови плодове, фрешове, оцет и други кисели храни.

 

 • Към гореспоменатите вече полезни червени плодове, чайове и моркови, добавяме и кафето, и червеното вино, които водят до оцветяване на зъбния емайл. Причината? Ако искаш естествено бели зъби или планираш избелване, ще трябва да се сбогуваш с тези любими храни и напитки или поне да разредиш употребата им.  

 

 

Защо не трябва да чопля семки със зъби, да хрупам твърди храни и лед

Любимото за много българи чоплене на семки е изключително вредно за зъбите! То води до разрушаване на емайла на зъбите, които използваш за премахване на люспите на семката. След време се образуват специфични V-образни дефекти - най-често на единия горен и срещуположния му долен резец.

 

Не е красиво, нали? Не чоплете семки със зъби.

Не е красиво, нали? Не чоплете семки със зъби.

 

Преди и след директна реставрация на централен резец с разрушен емайл от чоплене на семки.

Преди и след директна реставрация на централен резец с разрушен емайл от чоплене на семки.

 

Както и сам можеш да се убедиш, чопленето на семки, също както и отстраняването на черупки от ядки със зъби, неизбежно влошава естетиката, а често и функционалността. Ако вече си предприел дентално лечение, това може да доведе до повторно отчупване на  възстановяването, което е свързано с допълнителни разходи и инвестирано време за теб.

Не можем да не споменем тук и дъвченето на лед! Ако си от хората, които обичат да се разхлаждат дъвчейки лед, ВНИМАНИЕ – зъбите ти са в опасност от счупване!

Съвет: разхлаждай се само смучейки кубче лед.

Прекомерната консумация на твърди храни може да доведе до бързото изтриване на емайл, което ще има отражение върху цялостната ти захапка, а след време може дори да доведе до увреждания в долно-челюстната става. Ядките са такава храна, особено ако не се накисват предварително.

 

 

А кои храни и напитки трябва да избягвам в зависимост от конкретно дентално лечение, през което съм преминал или предстои да премина

Ако вече си предприел или възнамеряваш да предприемеш дентално лечение е много важно да избягваш гореописаните храни и напитки. Това, че в устата са изработени директни реставрации, поставени са естетични керамични конструкции като фасети, корони, мостове и т.н., НЕ предпазва зъбите ти от образуването на кариеси по естествените зъбни повърхности! Същото правило е в сила и за увреждания на зъбния емайл от друг тип, каквато е ерозията, предизвикана от силно кисели храни и напитки.

И така…

 

 

На кои храни и напитки да заложа за здрава и красива усмивка

За укрепване и защита на зъбите заложи на храни, богати на калций, фосфор, фибри и витамини А и D.

Добре е да имаш предвид, че храните, които изискват по-продължително сдъвкване и по-интензивно слюноотделяне също за полезни, тъй като отстраняват по естествен начин петна и поддържат зъбите и венците в добро здраве. Ако можем да направим паралел – да не тренираш зъбите си е все едно да искаш супер фигура без да спортуваш.

 • Храни богати на калций са тиквените и сусамени семена, семена от чиа, сушени смокини, бадеми, банани. Млечните продукти (мляко, сирене, извара) също съдържат калций, но той не се усвоява достатъчно добре от човешкия организъм. Затова и остеопорозата е толкова разпространено заболяване напоследък.

 

 • Храни, богати на фосфор са морски дарове и риба.

 

 • За поддържане на здравината на костите и зъбите заложи на добре приготвеното месо и яйца, от добър източник, които доставят така необходимите ни аминокиселини, които тялото използва за изграждане на протеини.

 

 • Пресните плодове и зеленчуци са богати на витамини, които са изключително важни за нашия организъм и поддържането на здрава имунна система. Те стимулират слюноотделянето, с което са силни съюзници в борбата с кариеса и заедно с това масажират венците. Например, сутрин хапни ябълки. Ягодите пък са изключително богати на витамин С, който има голямо значение за производството на колаген както в кожата, така и във венците.

 

Винаги залагай на пресните зеленчуци за своето дентално здраве.

Винаги залагай на пресните зеленчуци за своето дентално здраве.

 

 • Зеленият и черен чай (но имай предвид и това, което казахме за избелването) съдържат полифеноли, които взаимодействат с бактериите, намиращи се в плаката. Тези вещества потискат бактериите, които атакуват зъбите ти, като по този начин предотвратяват образуването на киселина и стопират развитието им.

И за финал на списъка една добра новина!

 • Черният шоколад е разрешен! Оказва се, че той може да бъде полезен за зъбите, тъй като какаото съдържа съставка, която заздравява емайла и така предпазва зъбите от кариеси. Важно обаче е процентното съдържание на шоколада. Не бива да има твърде много захари, а процентът на какаото трябва да е 75%.

 

Екипът на Дентално студио д-р Димитрови.

 

Екипът на Дентално студио д-р Димитрови ти напомня, че денталната профилактика на всеки 6 месеца е много важна за оралното здраве,  както и, че удоволствията от живота се „консумират“ с широка усмивка!


© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev