РЕДОВНИ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ ПРИ ЗЪБОЛЕКАР – КАКВО МОГАТ ДА НИ СПЕСТЯТ | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

РЕДОВНИ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ ПРИ ЗЪБОЛЕКАР – КАКВО МОГАТ ДА НИ СПЕСТЯТ

Профилактичните прегледи и редовното миене на зъби се двата големи въпроса, които обикновено се засягат когато говорим за здравето на зъбите и устата – т. нар. орално здраве. Те се цитират в статистически изследвания, проучвания, в новинарския поток и обикновено започват с изречения като „Едва Х процента от хората си мият зъбите…“ Същото важи и за профилактичните прегледи, за които всички ние зъболекарите не спираме да настояваме и говорим за тях. Ще го кажем честно. Според немалко хора всичко е преувеличено и се прави за повече печалба, но простата логика казва съвсем друго – профилактичните прегледи всъщност пестят пари на пациента.

 

 

Ако зъболекарите искаха просто да изкарат пари от грандиозен проблем, то този проблем нямаше да е на тема хигиена и профилактика.

 

 

Затова решихме в тази статия да обобщим ползите от редовните профилактични прегледи, освен от гледна точка на здравето на устата и от тази на „здравето на портфейла“.

Но, за да сме последователни ще подхванем темата от по-далеч, а именно…

 

Какво означава орално здраве

Кратко и  ясно - това е здравето на всички тъкани и структури, които са разположени в устната кухина. В тази група влизат здрави зъби, венци, лигавици, език. И както също неведнъж сме казвали – всичко работи в свързана система.

 

Какви са критериите, по които да разберем дали сме в добро орално здраве

Ето тук стигаме до първата част от истината. Най-сигурният начин да разберем дали сме в добро орално здраве е профилактичния преглед при нашия лекуващ зъболекар.

Защото много често личното ни усещане не съвпада с реалното състояние в устната кухина. Възможно и даже сравнително често срещано е наличието на скрити кариеси, които да не предизвикват болка и дори не са видими в устата. Те се установяват единствено след панорамна снимка, но има някои критерии, по които зъболекарят може да предположи за тяхното наличие.

 

 

Панорамна снимка със скрити кариеси (вляво) и зъб, който не е лекуван навреме и са останали само корените му (вдясно).

 

 

При болка в зъб от какъвто и да е характер пък е задължително да потърсите зъболекар. Изчакването болката да отмине от само себе си води до задълбочаване на проблемите в устата.

Един от симптомите, които пациентите сами могат да установят като сигнал за проблем са кървящите венци. Но наличието на джобове и загуба на кост, не могат да бъдат установени извън зъболекарския кабинет.

 

Как да поддържаме добро орално здраве

С комбинация от стриктна и правилна ежедневна хигиена и… познахте… редовни профилактични прегледи. Двете неща са еднакво важни и не са взаимозаместващи се.

Миенето на зъбите сутрин и вечер е задължително и даже не трябва да го обсъждаме. Към него добавяме използването на конец за зъби, междузъбни четки или орален душ по веднъж на ден. Всичко това трябва да бъде част от ежедневната грижа на всеки един от нас.

Но грижата за зъбите в домашни условия не може да замести тази в зъболекарския кабинет.

На всеки човек се случва системно да пропуска места (обикновено са едни и същи), които не успява да изчетка добре с четката си за зъби, а това предразполага натрупването и задържането на плака и образуването на зъбен камък.

 

 

Проблемът с кривите зъби е решен, но не е единствен.

 

 

Оцветяванията от любимите ни оцветяващи храни и напитки също не могат да се премахнат в домашни условия. По тази причина кабинетното почистването на зъбен камък, плака и оцветявания е задължително на всеки 6 месеца. По време на тези посещения, ние в Дентално студио д-р Димитрови обръщаме внимание и помагаме за изграждането на правилните навици у нашите пациенти. Това включва правилната употреба на четката за зъби и конеца, защото колкото и невероятно да звучи, много хора извършват движенията неосъзнато, от там неправилно и на финала – неефикасно.

Именно тези редовни посещения за почистване са и идеалният момент и за общ профилактични преглед на цялата уста. По този начин могат да бъдат хванати и излекувани навреме различни възпалителни процеси на венците и кариеси на зъбите.

 

Какво може да ни спести като разходи и проблеми, профилактичен преглед при зъболекар два пъти годишно

 

 

Пътят от по-евтино лечение на кариес до по-скъпо с имплант е толкова по-кратък, колкото повече се е забавило посещението при зъболекар.

 

 

Ще дадем пример с най-баналния дентален проблем. Ако в устната кухина има развит кариес, който не е установен и излекуван навреме, то той може да прогресира, да достигне до зъбния нерв и да доведе до неговото възпаление (пулпит). В тази ситуация, освен за болката вече говорим и за кореново лечение. Въпреки че винаги е за предпочитане да запазим собствените зъби, с умъртвяването им след време се губи тяхната еластичност и те стават по-чупливи.

Често пациентите отлагат посещението при своя зъболекар от страх и изчакват болката да отмине. Дори и след подуване и остра болка, продължават да избягват толкова важното посещение до степен, в която зъбът става нерационален за лечение и се налага неговото изваждане и поставяне на имплант.

 

Съвсем естествено, цената за един кариес е в пъти по-ниска от тази на едно кореново лечение, а цената на имплант е още по-висока.

 

По този начин, неглижирайки профилактичните прегледи и отлагайки своето лечение, вие не само влошавате здравето си, но и оскъпявате процедурата по лечението.

 

Изграждане на навици, действия и цялостна философия за подобряване и поддържане на добро орално здраве

Всеки човек поема лична отговорност за своето здраве. Оралната хигиена е на първо място. Пак ще повторим - миенето на зъбите сутри и вечер, водата за уста, конеца или оралния душ по веднъж на ден е нещо, което трябва да е рутина без изключения.

 

 

Стриктна орална хигиена + редовни профилактични прегледи = отговорност към собственото ни здраве. А и още никой не се е оплакал, че от огледалцето боли.

 

 

Профилактичните прегледи и почиствания са това, което дава възможност на пациента да узнае за проблем свързан с оралното здраве и този проблем да се реши своевременно без сериозни усложнения.

Когато не сме успели да се справим добре с грижата за себе си или няма как сами да установим наличието на потенциален проблем, личният ни зъболекар е човекът, който ще ни обърне внимание и ще ни помогне да имаме красиви и здрави усмивки.

 

За въпроси и записване на час за консултация или профилактичен преглед, може да се свържете с нас на посочените контакти в края на страницата отдолу.


© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev