Зъбен мост - Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

ПРОТЕТИКА

Загубата на един или повече зъби и липсата на възстановяването им, с течение на времето неминуемо би довело до изменение и в останалите зъби. Всички зъби в устата са една цяла система и промяната или липсата дори на един от тях дава отражение върху всички останали. Например, когато дъвчем храната, натоварването върху зъбите се разпределя равномерно и пропорционално между всички тях, чрез контактите, които имат помежду си (малките участъци, в които зъбите се докосват до съседните на тях и дъвкателните повърхности, чрез които контактуват със срещуположните зъби). Когато в устата липсва дори само един зъб, съседните му се накланят към празното място, стремейки се да достигнат контакт. Така, с течение на времето, разстоянието между тях става все по-малко, а те все повече “полягат” и идва момент, в който дори да решите да възстановите липсващия зъб с имплант, традиционен или адхезивен мост, вече няма достатъчно място за него. А полегналите зъби поемат натоварването по начин, който допълнително ги разклаща. Освен това, срещуположният на липсващия зъб прораства (става по-висок) понеже срещу него няма опора. Така че, отлагането на лечението във времето, само го усложнява и оскъпява.

Също така, зъбите поддържат лицевите мускули, включително устните и бузите. И когато загубим един или повече зъби в определен участък от зъбната дъга, съвсем естествено спираме да дъвчем от тази страна, което води до загуба на тонус на дъвкателните мускули. В резултат бузата хлътва, устните също или пък увисва устният ъгъл и всичко това добавя години към външния ни вид. 

Възстановяването на липсващ зъб/и може да се извърши по следните начини: чрез изработката на мост или поставянето на имплант. Ако изберете мост, съседните на дефекта зъби се изпиляват, взема се отпечатък от тях и мостът се изработва в зъботехническа лаборатория, като по форма и цвят изкуствените зъби са еднакви с останалите зъби.  Това се прави най-малко един месец след изваждането на зъба, за да се възстанови напълно костта и венеца на това място. Докато трае изработката на моста, изпилените зъби са защитени с временни корони или мост, изработени в кабинета, непосредствено след вземането на отпечатъка за постоянния мост. Така в нито един момент от лечението нашите пациенти не остават с изпилени или липсващи зъби извън клиниката.. Мостът може да бъде изработен от металокерамика или цирконий, и след като е готов се залепва за постоянно в устата.

Освен по този начин, зъбът може да се възстанови чрез адхезивен мост или имплант. Това са по-съвременни методи за възстановяване на липсващи зъби, защото не ангажират съседните на дефекта зъби (особено при имплантите), а при адхезивния мост се правят малки кавитети в зъбите (както при кариес) и мостът се изработва директно в устата от зъболекаря, в едно посещение. Дори може да се изработи веднага след изваждането на зъба и да служи като временен мост, докато трае оздравителния процес след екстракцията.

Друга възможност в протетиката е лечението с фасети и корони. До лечение с корони се прибягва, когато голяма част от тъканите на зъба са загубени поради  фрактура (част от него е отчупена), изтрит е или е проведено кореново лечение. Целта на поставяне на корона е зъбът да се възстанови по форма и функционалност, и не на последно място естетиката му.  По време на лечението отново се поставят временни корони, докато се залепят изработените от зъботехник постоянни такива, за удобство на пациента.

Всички протетични възстановявания изискват не по-малка грижа от естествените зъби, което им гарантира оптимален живот в устата от около 10 години.

Зъбен мост

На всеки се случва да загуби зъб по една или друга причина. Независимо от мястото му в устата, липсата му може да бъде не само естетически проблем, но и да доведе до по-сериозни последици за вас. Затова повечето зъболекари препоръчват поставянето на зъбен мост, като най-разпространено решение при липсващи един или няколко зъба. С негова помощ, празното място се запълва, като по този начин се подобрява външният Ви вид и повдига самочувствието Ви. Допълнително, в дългосрочен план, помага за по-добро здраве, тъй като със зъбен мост сдъвквате храната по-добре, което води до по-добро храносмилане и работа на стомаха.

Какво представлява зъбният мост?

За закрепване на Вашия зъбен мост се използват два или повече от околните зъби, които се наричат опорни и за които се захваща Вашият зъбен мост. Това могат да бъдат както истински зъби, така и импланти. Поставянето на зъбен мост включва изпиляване на съседните опорни зъби и обличането им в коронки. Между тях, в празното пространство, се изработва средна мостова част, наречена понтик или мостово тяло, чиято функция е заместване на липсващите зъби. Понтиците на зъбен мост могат да бъдат изработени от различни материали, като злато, сплави, композит, керамика и други, като понякога се използват и комбинации на един или няколко материала за изработката на зъбен мост.

Зъбен мост 1
Зъбен мост - Заповядайте при нас!

Какви са ползите от поставянето на зъбен мост?

Поставянето на зъбен мост възстановява загубената дъвкателна функция, повишава самочувствието Ви и подобрява здравето и качеството Ви на живот. Ето няколко причини как поставянето на зъбен мост ще Ви помогне:

  • Поставянето на зъбен мост връща усмивката Ви, в пълния ѝ блясък;
  • Със зъбен мост отново можете да се храните и говорите нормално;
  • Зъбен мост Ви помага да възвърнете формата на лицето си;
  • Тъй като поставянето на зъбен мост замества липсващите зъби, дъвкателното налягане се разпределя равномерно и усилието се намалява
  • Поставянето на зъбен мост предотвратява изкривяването или израстването на останалите зъби, като по този начин ги запазва здрави за по-дълъг период от време.

Какви видове зъбни мостове се изработват?

Има два основни типа зъбен мост, които описваме накратко по-долу:

Класически зъбен мост

Този вид зъбен мост е най-често срещан. Обикновено е изграден от комбинация на няколко материала - метал инкрустиран с керамика или чиста керамика. Традиционният зъбен мост включва създаване на коронки за зъбите или имплантите, намиращи се от двете страни на липсващия зъб и поставяне на понтик между тях.

Конзолен зъбен мост

Конзолен зъбен мост се поставя, когато има налични зъби или импланти само от едната страна на празното пространство, където липсват един или няколко зъба.

Конзолен зъбен мост се среща сравнително рядко и не се препоръчва за поставяне в задната част на устата, където усилието върху дъвкателните зъби е по-голямо и може да повреди както останалите зъби, така и самия зъбен мост. Поради тези причини, ние не изработваме такъв вид зъбен мост.

Какъв е процесът по поставяне на зъбен мост?

Процесът по поставяне на зъбен мост се състои от няколко стъпки, но всеки случай изисква индивидуален подход, затова е трудно да се каже как ще протече и колко време ще отнеме. В някои случаи може да са необходими едва няколко посещения, а други - да изискват повече време. По-долу описваме стандартния процес по поставяне на зъбен мост.

Подготовка на опорните зъби за поставяне на зъбен мост

По време на първото посещение за поставяне на зъбен мост се прави подготовка на опорните зъби. Тя включва изграждането им, ако нямат добре запазена корона и след това част от емайла им се изпилява, за да може да се постави коронка върху тях, без да се нарушава първоначалният им размер. Ако се наложи, се провежда и лечение на корените на опорните зъби, за да е сигурно, че са здрави и устойчиви и ще Ви служат дълго.

Вземане на отпечатък за изработка на зъбен мост и поставяне на временен зъбен мост

Следващата стъпка е да се вземе отпечатък от двете челюсти и направи гипсов модел на зъбите. По него ще бъде изграден Вашият зъбен мост от специалистите в зъботехническата лаборатория. Докато постоянният Ви зъбен мост стане готов, ние ще изработим и поставим временен зъбен мост. Той не само ще увеличи комфорта и ще Ви помогне да привикнете отново с наличието на зъби на празните места, но и ще предпазва зъбите и венците, по които сме работили, докато изработваме Вашия постоянен зъбен мост.

Зъбен мост 2
Зъбен мост - Невероятна усмивка

Проверка и корекции на постоянния зъбен мост

По време на второто посещение временният Ви зъбен мост ще бъде свален и новият порцеланов или метален зъбен мост ще бъде поставен, за да се уверим, че приляга правилно върху опорните зъби, върху венеца на мястото на липсващите зъби, че контактува правилно с насрещните зъби и Ви е удобен. При необходимост, се нанасят корекции - на място или от зъботехническата лаборатория. Това може да наложи няколко посещения, докато се уверим, че постоянният Ви зъбен мост приляга правилно, чувствате се комфортно, а и захапката е правилна. Вашият зъбен мост може да бъде циментиран временно на постоянното му място и да остане така за няколко седмици. По този начин ще сме сигурни, че новият Ви зъбен мост Ви приляга и Ви е удобен. След няколко седмици, ако не се налагат допълнителни корекции, временният цимент се почиства и новият Ви зъбен мост се циментира на мястото си за постоянно.

Времето, което отнема “напасването” и нанасянето на корекции е строго индивидуално за всеки пациент. Като цяло предпочитаме да вложим допълнително време и усилия, но да сме сигурни, че Вашият зъбен мост Ви приляга и се чувствате комфортно с него.

Колко дълго мога да използвам зъбен мост?

Веднъж поставен правилно, Вашият зъбен мост може да издържи от 5 до 15 години, а в някои случаи - дори по-дълго. Това зависи от грижите, които полагате за устата и зъбите си. Добрата хигиена, редовните контролни прегледи при зъболекар и правилната диета могат да удължат живота на Вашия зъбен мост. Базирано на нашия опит, средната продължителност на използване на зъбен мост може дори да надвиши 10 години.

Колко струва поставяне на зъбен мост?

Цената на изработката и поставянето на зъбен мост може да варира, в зависимост от вида на избрания материал за зъбен мост, от броя липсващи зъби, тяхното местоположение, както и от цялостното състояние на устната Ви кухина. Запазете си час при нас и след като Ви направим преглед, можем да Ви дадем по-точен ориентир за това колко ще струва поставянето на зъбен мост във Вашия случай.

Поставянето на зъбен мост ще направи ли храненето ми по-трудно?

Замяната на липсващите зъби със зъбен мост всъщност трябва да улесни храненето. В началото може да срещнете известни трудности, докато свикнете с новия си зъбен мост и докато го почувствате като част от останалите Ви зъби, а не като външна протеза. Този процес е нормален при поставянето на зъбен мост, но може да предизвика временен дискомфорт. . Затова Ви препоръчваме, поне за начало, да заложите на по-меки храни, нарязани на малки парченца.

Ще се промени ли начинът ми на говорене след поставяне на зъбен мост?

Възможно е след поставянето на зъбен мост да усетите известна промяна в начина Ви на говорене, но тя обикновено е положителна. Липсата на един или няколко зъба понякога води до по-неясен говор и дори проблеми в комуникацията, Това е особено валидно, когато липсващите зъби са в предната част на устната кухина. Поставянето на зъбен мост обаче изгражда разрушените връзки в устата и подобрява тонуса на лицевите мускули и по този начин може да Ви помогне за по-правилна артикулация и по-ясен и правилен говор.

Какви грижи да полагам за своя зъбен мост?

Поставянето на зъбен мост не означава край на грижите за устната хигиена. Изключително важно е околните зъби да са здрави, тъй като успехът на Вашия зъбен мост често зависи от здравата основа, която му предоставят останалите зъби.

Зъбен мост 3
Зъбен мост - дентално студио Д-р Димитрови

За щастие, грижата за Вашия зъбен мост не се различава особено от обичайната грижа за устната хигиена. Тя включва старателно измиване на зъбите два пъти на ден, изплакване на устата с антисептична вода за уста ежедневно и използване на конец за зъби и междузъбни четчици за почистване под моста при необходимост. По този начин ще поддържате зъбите и венците си здрави, което от своя страна ще Ви предпази максимално дълго време от загуба на зъби. Спазването на балансирана диета и здравословно хранене също може да помогне да запазите зъбите си и Вашия зъбен мост за по-дълго време.

Допълнително, създаването на навик за редовни прегледи при зъболекар ще помогне за ранно диагностициране при наличие на проблеми и провеждане на навременно лечение, което да Ви спести усложнения и нова загуба на зъб.

Имате допълнителни въпроси, свързани с поставянето на зъбен мост? Свържете се с нас!

Ако имате допълнителни въпроси, свързани с поставянето или поддръжката на зъбен мост, не се колебайте да се свържете с нас. С удоволствие ще отговорим на всички Ваши въпроси.

Какво представлява зъбният мост?

Какви са ползите от поставянето на зъбен мост?

Какви видове зъбни мостове се изработват?

Какъв е процесът по поставяне на зъбен мост?

Колко дълго мога да използвам зъбен мост?

Колко струва поставяне на зъбен мост?

Поставянето на зъбен мост ще направи ли храненето ми по-трудно?

Ще се промени ли начинът ми на говорене след поставяне на зъбен мост?

Какви грижи да полагам за своя зъбен мост?

Имате допълнителни въпроси, свързани с поставянето на зъбен мост? Свържете се с нас!


всички процедури

© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: Module 'zip' already loaded

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace:

File: /home/drdimitrovicom/public_html/platform/common/core/Core_Exceptions.php
Line: 164
Function: include

File: /home/drdimitrovicom/public_html/platform/common/core/Common.php
Line: 265
Function: show_php_error