Протетика- адхезивен мост или имплант?
Запазете час

ПРОТЕТИКА

Загубата на един или повече зъби и липсата на възстановяването им, с течение на времето неминуемо би довело до изменение и в останалите зъби. Всички зъби в устата са една цяла система и промяната или липсата дори на един от тях дава отражение върху всички останали. Например, когато дъвчем храната, натоварването върху зъбите се разпределя равномерно и пропорционално между всички тях, чрез контактите, които имат помежду си (малките участъци, в които зъбите се докосват до съседните на тях и дъвкателните повърхности, чрез които контактуват със срещуположните зъби). Когато в устата липсва дори само един зъб, съседните му се накланят към празното място, стремейки се да достигнат контакт. Така, с течение на времето, разстоянието между тях става все по-малко, а те все повече “полягат” и идва момент, в който дори да решите да възстановите липсващия зъб с имплант, традиционен или адхезивен мост, вече няма достатъчно място за него. А полегналите зъби поемат натоварването по начин, който допълнително ги разклаща. Освен това, срещуположният на липсващия зъб прораства (става по-висок) понеже срещу него няма опора. Така че, отлагането на лечението във времето, само го усложнява и оскъпява.

Също така, зъбите поддържат лицевите мускули, включително устните и бузите. И когато загубим един или повече зъби в определен участък от зъбната дъга, съвсем естествено спираме да дъвчем от тази страна, което води до загуба на тонус на дъвкателните мускули. В резултат бузата хлътва, устните също или пък увисва устният ъгъл и всичко това добавя години към външния ни вид. 

Възстановяването на липсващ зъб/и може да се извърши по следните начини: чрез изработката на мост или поставянето на имплант. Ако изберете мост, съседните на дефекта зъби се изпиляват, взема се отпечатък от тях и мостът се изработва в зъботехническа лаборатория, като по форма и цвят изкуствените зъби са еднакви с останалите зъби.  Това се прави най-малко един месец след изваждането на зъба, за да се възстанови напълно костта и венеца на това място. Докато трае изработката на моста, изпилените зъби са защитени с временни корони или мост, изработени в кабинета, непосредствено след вземането на отпечатъка за постоянния мост. Така в нито един момент от лечението нашите пациенти не остават с изпилени или липсващи зъби извън клиниката.. Мостът може да бъде изработен от металокерамика или цирконий, и след като е готов се залепва за постоянно в устата.

Освен по този начин, зъбът може да се възстанови чрез адхезивен мост или имплант. Това са по-съвременни методи за възстановяване на липсващи зъби, защото не ангажират съседните на дефекта зъби (особено при имплантите), а при адхезивния мост се правят малки кавитети в зъбите (както при кариес) и мостът се изработва директно в устата от зъболекаря, в едно посещение. Дори може да се изработи веднага след изваждането на зъба и да служи като временен мост, докато трае оздравителния процес след екстракцията.

Друга възможност в протетиката е лечението с фасети и корони. До лечение с корони се прибягва, когато голяма част от тъканите на зъба са загубени поради  фрактура (част от него е отчупена), изтрит е или е проведено кореново лечение. Целта на поставяне на корона е зъбът да се възстанови по форма и функционалност, и не на последно място естетиката му.  По време на лечението отново се поставят временни корони, докато се залепят изработените от зъботехник постоянни такива, за удобство на пациента.

Всички протетични възстановявания изискват не по-малка грижа от естествените зъби, което им гарантира оптимален живот в устата от около 10 години.


всички процедури

© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev