ЦЕНАТА НА ДЕНТАЛНИТЕ УСЛУГИ – КАКВО Я ОПРЕДЕЛЯ (част 1) | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

ЦЕНАТА НА ДЕНТАЛНИТЕ УСЛУГИ – КАКВО Я ОПРЕДЕЛЯ (част 1)

Решихме да засегнем една тема, която денталните лекари рядко обсъждат открито в публичното пространство, а понякога и с пациентите си. Но ние в Дентално студио д-р Димитрови държим на истинските и честни разговори и сме убедени, че всичко, което ще прочетеш в следващите редове, е самата истина за това какво определя цената на денталните услуги и каква е гаранцията за тях, не само при нас, но и по принцип.

Замислял/а ли си се как купуваш кола, телевизор, та дори и телефон? Избираш ли марката? Много ли са 2000+ лева за новия iPhone например? Гледаш ли параметрите, които даден продукт има? Сравняваш ли с по-евтин такъв? Задаваш ли си въпроси и получаваш ли отговор защо X струва повече от Y, а на пръв поглед изглежда и върши същата работа?

Истината е, че поради наложени стереотипи и разбирания (в световен план, не само у нас), сме много по-склонни да дадем дадена сума пари за вещ или движимо имущество, отколкото за здравето, спокойствието си и качеството на лечението. Но пък ако се влюбим в чифт обувки на витрината, най-красивата чанта (точно такава нямам), ще скочим с 200 в магазина и ще си тръгнем оттам щастливи без много да мислим за цената, която сме платили и какво стои зад нея.

Обикновено цената се определя от марката, от качеството на използваните материали, от това дали е ръчна изработка или машинна, колко души и заплати стоят зад дизайна, изработката, продажбата и т.н. на продукта, наем на помещение, счетоводител, данъци и т.н. и т.н. Истината обаче е, че ние не се замисляме за целия този „арсенал“ от разходи, които определят цената на „най-хубавите обувки на света“, защото просто сме се влюбили в тях и ще ни отиват на онзи тоалет дето стои в гардероба и си чака подходящите обувки, за да го облечем.

Друг аспект са какви ли не видове измами, за които слушаме ежедневно, включително и от медици, и това няма как да не остави отпечатък в нашето съзнание и поведение като хора, потребители и не на последно място – пациенти. Истината е, че всеки един от нас, дори и зъболекарите, имаме нужда от дентално лечение в един или друг етап от живота си. Но на кой да се доверим и каква цена сме готови да платим…а и каква ще ни е гаранцията след това?

Именно заради това повдигаме завесата и те каним да прочетеш следващите редове. А ние вярваме, че чрез споделеното ще разбулим митовете и легендите на тема цена и гаранция за качество при денталните лечения.

 

Ето и темите, чиито отговори ще откриеш в следващите редове:

  • Защо денталното лечение по презумпция е скъпо и какво определя цената
  • Защо едно и също лечение струва различна сума в различните зъболекарски кабинети

 

В част 2 от темата насочваме вниманието ти към въпросите:

 

 

 

Защо по презумпция денталното лечение е скъпо и какво определя цената?

Денталната медицина като всяка друга медицинска специалност изисква много години учене, практика и доживотно усъвършенстване (докато зъболекарят практикува професията). Продължаващото цял живот усъвършенстване на денталните лекари – курсове и практически работилници, у нас и в чужбина, са задължителни, ако искаме да сме в крак с новостите и да работим на високо ниво. Това е фактор, който няма как да не повлияе на крайния продукт, зад който заставаме с името си като специалисти.

Да бъдеш дентален лекар е изключително отговорна и трудна работа поради много причини. Зъболекарите работим в неблагоприятна среда – устата. Знаеш ли, че устата е мястото в човешкия организъм с най-много бактерии? Освен това денталните процедури изискват сухо работно поле, а в устата е винаги влажно. Бузите и езикът мърдат постоянно - ти преглъщаш и се движиш. Не на последно място зъболекарите работят в силно аерозолна среда, пръските от слюнка и кръв са толкова чести, че в даден момент ги приемаме за част от пейзажа в кабинета.

 

Доста често се чувстваме така, но е част от работата ни - ЦЕНАТА НА ДЕНТАЛНИТЕ УСЛУГИ – КАКВО Я ОПРЕДЕЛЯ

Доста често се чувстваме така, но е част от работата ни

 

Зъболекарят има нелеката задача да излекува малки, дори миниатюрни обекти - зъбни дефекти, канали, пукнатини. Ние искаме предсказуем резултат и затова в Дентално студио д-р Димитрови работим изцяло с увеличение с лупи и микроскоп, което напряга и уврежда очите на лекарите.

Изискват се изключителни умения и мануалност (не случайно хората казват, че да си зъболекар е занаят), за да се нанесат всички необходими материали капка по капака, слой по слой в един миниатюрен кавитет (кариес), за да може да се възстанови функцията и формата на зъбите и да излекуваме твърдите зъбни тъкани.

Още по-трудно и сложно е лечението на кореновата система, която често представлява миниатюрни разклонения като корени на дърво или раздърпано кълбо прежда. Представи си как подобна наглед структура трябва да се почисти и оформи, а след това и запечата херметично, за да не се образуват грануломи и да се предотвратят бъдещи болки и не дай си Боже изваждане на зъбите.

 

Кореновата система на дърво много прилича на корените на зъб - ЦЕНАТА НА ДЕНТАЛНИТЕ УСЛУГИ – КАКВО Я ОПРЕДЕЛЯ

Кореновата система на дърво много прилича на корените на зъб

 

Не може да не споменем и това, че материалите в стоматологията са изключително скъпи – нанохибридни и хибридни фотополимерни композити, отпечатъчни материали, импланти, брекети, всички видове инструменти, апарати, рентгени, машини, игли, стоматологични юнити, апарати за дезинфекция и стерилизация и т.н. докато стигнем до специализираните ръкавици, маски, шлемове, еднократно работно облекло, които са в пъти по-скъпи от маските и ръкавиците, които купуваме от аптека или супермаркет.

Може да ти звучи странно, но процесът на дигитализация тече в пълна сила и в стоматологичните кабинети. Голяма част от апаратурата, която се използва е от ново поколение и освен, че е скъпа предлага и в пъти по-добри крайни резултати за пациентите.

Списъкът не свършва дотук – някои дентални услуги налагат и намесата на зъботехник, чиито умения и материали също влияят пряко на крайната цена.

Понякога докато постигнем желания цвят и форма се налага да се изработват повторно конструкциите.

Цената на дадено дентално лечение се формира на базата на използваните материали, чисто като консуматив, сложността и времеемкостта на процедурата, уменията и трудът на доктори и асистенти, отговорността за здравето, която екипът носи от първия контакт с теб до завършване на лечението, машините и апаратите, ток, вода, наем, климатизация, софтуер, компютри, курсовете и обученията на екипа, труд, средствата за лична защита, дезинфекция и стерилизация за защита на пациента и екипа.

Чувал/а ли си от свой близък израз от типа на „Взе ми X голяма сума пари за 10 минути работа“?

Истината е, че за да може зъболекар да ти реши „болката“ за 10 минути е учил 10+ години. Не е спирал да практикува и усъвършенства уменията си, за да може да възстанови цяла уста за 5 дни, да извае реставрации, които не се различават от естествените зъби, да може човек с напълно обеззъбена уста, да си тръгне след няколко месеца с красива и щастлива усмивка, да възстанови криви, оцветени, разрушени зъби с красиви керамични конструкции, да замести извадени зъби с импланти и изобщо да върне самоувереността, самочувствието, здравето и усмивките в живота на своите пациенти. 

Зъбите са част от тялото на човек и имат отношение към здравето на храносмилателната система - стомах, жлъчка, тънки и дебело черво.

Зъбите са част от усмивката и следователно от цялостното усещане за красота и хармония на лицето. И въпросът не е в това да запълниш една дупка, а изцяло да възстановиш анатомичната форма, функцията, а понякога да коригираш формата и цвета, така че да се впишат в цялостната хармония на едно лице. Та дори да подобриш профила и разкрасиш, и подмладиш човек!

Зад цената на денталните услуги стои качеството на лечението. А качеството зависи от много инвестиции най-вече в знания и умения, съвременни подходи и практики, последно поколение материали, по-голям комфорт за пациентите и добра ергономия за екипите, и всичко това, за да бъде предсказуем и удовлетворяващ крайният резултат.

 

Защо едно и също лечение струва различна сума в различните зъболекарски кабинети

 

Всички зелени ябълки ли са абсолютно еднакви… - ЦЕНАТА НА ДЕНТАЛНИТЕ УСЛУГИ – КАКВО Я ОПРЕДЕЛЯ

Всички зелени ябълки ли са абсолютно еднакви…

 

Имайки предвид споделеното дотук е ясно, че различията идват основно от различното ниво на знания и умения на лекарите по дентална медицина и техните екипи. Комфортът ти по време на лечението, естетическите изисквания, които имаш и удовлетвореността ти от крайния резултат определят до голяма степен крайната цена. Качеството на материалите, които се използват и безкомпромисният професионализъм на денталните лекари в Дентално студио д-р Димитрови също са фактори, които влияят на цената на услугите.

 

 

А какви са рисковете, ако по-ниската цена е доминиращ фактор при избора на лечение и какви са гаранциите, прочети в част 2 на темата.


© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: Module 'zip' already loaded

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace:

File: /home/drdimitrovicom/public_html/platform/common/core/Core_Exceptions.php
Line: 164
Function: include

File: /home/drdimitrovicom/public_html/platform/common/core/Common.php
Line: 265
Function: show_php_error