ИЗТРИВАНЕ НА ЗЪБИТЕ – КАКВО Е РЕШЕНИЕТО? | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

ИЗТРИВАНЕ НА ЗЪБИТЕ – КАКВО Е РЕШЕНИЕТО?

АбразиоИзтриването на зъбите или Абразиото е физиологичен процес, който за съжаление се появява все повече и в млада възраст. Това е процес на загуба на твърдите зъбни тъкани вследствие на механично изтриване при дъвкателния процес; при киселинно въздействие от храната, стомаха; механично причинена загуба на тъкан (т. нар. скърцане и стискане на зъбите), което предизвиква и загуба на тъкан в шийката на зъбите; неправилна захапка и оттам неправилно натоварване на зъбите. При това се нарушава естетиката и функцията на зъбите – естетиката, защото зъбите стават равни и особено от режещите ръбове на предните зъби започват да се отчупват парченца емайл и те изглеждат назъбени, прозрачни и често оцветени от храната, а изтритите задни зъби изглеждат по-тъмни, жълто до кафяво оцветени. А функцията, защото, ставайки плоски, задните зъби започват да мачкат храната и е необходимо повече усилие, за да се сдъвче храната. Освен това изтритите зъби стават чувствителни и реагират на кисели, сладки храни, студено, особено  когато се е „показал” по-мекия слой на зъба–дентина. А тогава изтриването на зъбите става 7 пъти по-бързо.

Особеното при лечението на изтритите зъби е, че трябва да се възстановят всички зъби, защото се е получило снижаване и на захапката, заради загубата на височината на всички зъби. Това може да стане по два начина – изпиляване и обличане на всички зъби с корони или полукорони, което е доста агресивен начин на лечение, или с директно реставриране на загубените тъкани в устата. Реставрацията е предизвикателство, което провокира творчество у денталния лекар, сама по себе си тя е изкуство. Предимството е, че върху наличната, останала зъбна тъкан в устата на пациента се скулптира от композит загубената тъкан, т.е. само се добавя, без да се налага изпиляване на зъбите. По този начин се възстановява естетиката и функцията на зъбите и съответно на цялата уста.

След направата на реставрациите няма никакви ограничения по отношение на дъвченето и вида храна. Необходимо е всяка вечер да се поставя на една от челюстите тънка пластмасова шина, с която се спи, и която  пази реставрациите от несъзнателно натоварване на зъбите през нощта, т.е. скърцане или стискане на зъбите.

Прогнозируемия живот на такова възстановяване е средно около 10 години, в зависимост от индивидуалните особености и навици на пациента, наличието на бруксизъм и бруксомания, хранителния режим, други заболявания. Поддръжката на реставрациите е полиране на композита по веднъж на година, ако се налага. При пушачи горния слой на реставрациите се обновява на няколко години. И не на последно място по важност – ако все пак се е отчупило парче от реставрацията при попаднало камъче или костилка от храната, поправката е изключително лесна, просто се реставрира отчупената част само.

Ако забелязвате, че режещите ръбове на предните ви зъби изтъняват и се начупват, шийките са изтрити, задните ви зъби жълтеят все повече и имате чувствителност при дъвчене, незабавно направете консултация с дентален лекар.

Запишете си час за преглед на тел: 0888890703 за да намерим заедно най-доброто решение за Вас.

 

Вижте как да изберете своя зъболекар Русе.


© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev