ПРАКТИЧНИ СЪВЕТИ КАК ДА СЕ ГРИЖИТЕ ЗА ВАШАТА УСМИВКА | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

ПРАКТИЧНИ СЪВЕТИ КАК ДА СЕ ГРИЖИТЕ ЗА ВАШАТА УСМИВКА

Основна причина за образуването на кариеси и проблеми с венците е плаката по зъбите, заради бактериите, които я населяват. В резултат на тяхната дейност се отделят като отпадни продукти киселини, които разрушават емайла на зъбите и образуват кариеси. Новообразуваната плака е мека и сравнително лесно се отстранява при грижливо и целенасочено четкане на зъбите. Ако, обаче, плаката се задържи по-дълго, в нея се отлагат минерали от слюнката и храните, които приемаме и тя се превръща в твърд, силно инфектиращ и трудно отстраним зъбен камък.

За да поддържате добра устна хигиена, най-важно е да четкате правилно зъбите. Сама по себе си пастата за зъби не премахва плаката от зъбите, това прави четката за зъби. Затова:

  • Мийте зъбите сутрин и вечер след хранене поне по 3 минути, като вечер след измиване не консумирате нищо освен вода. Затова го правете непосредствено преди лягане.
  • Влакната на четката трябва да са под ъгъл от 45о към венеца и използвайте измитащи движения в посока от венец към зъб. Така масажирате венеца и премахвате плаката от зъбите навън, а не я набивате във венците. Хоризонталните движения са приложими единствено по дъвкателните повърхности.Как да почиствате зъбите си
  • Използвайте меки четки, които сменяте на всеки 3 месеца.
  • Не прилагайте силен натиск при четкане за да не предизвикате нежелано изтриване в шийките на зъбите т.нар. клиновидни дефекти.

  • Тъй като влакната на четката за зъби не могат да достигнат до пространствата между зъбите, трябва да се използват конец за зъби и междузъбни четки, за да предотвратите образуването на скрити кариеси между зъбите.
  • Потърсете орален душ - това е ново средство за почистване на устната кухина и в часност на междузъбните пространства, с което можете да премахнете остатъците от храна и плаката с помощта на пулсираща струйка вода.

Почистване на зъбите с конец

  • Желателно е да използвате вода за уста след измиване на зъбите, но тя не замества самото миене. Важно е да знаете, че водите за уста със съдържание на хлорхексидин предизвикват появата на кафяви петна по зъбите и езика, ако се използват ежедневно по-дълго от 2 седмици. Затова е добре да смените активната вода, която сте използвали непосредствено след професионалното почистване на зъбите, с такава без хлорхексидин или с по-нисък процент – напр. 0.06%.
  • Езикът също има нужда от ежедневно почистване с четка или стъргалка за език. Стъргалката е по-добрият вариант.

Почистване на езика

Направете предложените съвети част от ежедневния си хигиенен ритуал и ще се радвате на по-здрави зъби и венци, по-кратък престой в зъболекарските кабинети, свеж и приятен дъх и красива усмивка.

Правилната ежедневна хигиена е поддържаща грижа за чистотата на зъбите, която не изключва и не замества клиничната орална хигиена. Почистването на зъбите от професионалист два пъти годишно ви осигурява освен здрава и красива усмивка, и профилактика и превенция на заболявания на зъбите и венците. ЗАПИШЕТЕ СИ ЧАС ПРИ НАС ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА КЛИНИЧНА ХИГИЕНА на телефон 0888890703 и ние,  докато почистваме зъбите ви, ще ви разкажем как най-правилно да се грижите за усмивката си. 


© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev