ЗЪБНАТА ПЛАКА – ВИЖ КОЙ ЖИВЕЕ ТАМ | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

ЗЪБНАТА ПЛАКА – ВИЖ КОЙ ЖИВЕЕ ТАМ

Здравейте!
Искам да ви помоля да се усмихнете :)…
и да погледнете в огледалото…
Какво виждате?

Зъбна плака

Обърнете специално внимание на областта между вашите зъби. Триъгълната част от венеца изпълва ли цялото междузъбно пространство? Или се е отдръпнал и на негово място има черен триъгълник? А венецът ви с какъв цвят е? Коралово розов или различен нюанс на червеното? А формата му? Като дантела ли е около зъбите ви или е доста по-безформен? А ако леко го масажирате с четка, лесно ли кърви? Или ако въведете конец между зъбите – кърви ли?Смятате ли, че всичко е наред с вашите венци или ви се струва, че има някакъв проблем?
Сега ще се върнем назад във времето. Някъде към втория час след като сте се родили. Това е времето, в което в устата ви се заселват бактерии – вашето тяло е като нововъзникнала планета в тяхната пренаселена вселена. Броят на бактериите постепенно расте като резултат от излагането на вашето тяло на различни източници на бактерии от външната среда.
Повечето бактерии могат да оцелеят върху вас само, ако са закрепени за някаква повърхност. В устата те се закрепват за все още беззъбите ви челюсти – върху венците и по лигавицата на езика, бузите. Но да се задържат за тези повърхности не е никак лесно. Лигавицата непрекъснато се обновява като най-горния слой се излющва и заедно с него закрепените бактерии. Освен това ситуацията им се затруднява заради слюнката, движението на езика. С други думи все още беззъбата бебешка уста е много нестабилна среда и на вашите бактерии не им никак, ама никак лесно…
Това коренно се променя, когато станете на 6 месеца. Тогава пробиват първите ви зъби – обикновено долните предни. Това е повратен момент в живота на вашите микроорганизми – те вече могат да се закрепят за твърда повърхност, която не се лющи. Е, пак има излив на слюнка и движение на език, устни, бузи, но… мястото върху зъба е много, много по-спокойно.
В този период започва формирането на зъбна плака (често я наричаме и биофилм), и този процес ще се случва непрекъснато в живота ви – като дишането и биенето на сърцето ви – поне докато имате зъби и твърди повърхности в устата ви.
Прескачаме бързо до втората-третата ви година. Тогава се формира пълната ви микрофлора, която обхваща много сложен сбор от стотици различни видове бактерии – не само в устата, но и по кожата, в червата.. Общият брой на тези малки същества върху и вътре във вас е 1014. За сравнение броят на звездите в Млечния път малко над 1010, а броят на клетките в собственото ни тяло е около 1013. Общото тегло на нашите бактерии е около 2 кг. На мозъка ни – 1,4 кг! По това време вече имате пълен комплект млечни зъбки – 20 броя. Колкото повече зъби в устата, толкова повече места за закрепване на вашите бактерии, като разнообразието им може да варира между 50 и 150 вида.

Преди да се захванете педантично да отстраните това огромно множество микроорганизми от вас, нека ви предупредя: това не е възможно, не е здравословно и … води до развитието на гъбички. Обратното също не е добре – ако се развият прекомерно много бактерии, те могат да ви предизвикат заболяване. Бактерии върху нас и в нас винаги ще има. Това, което трябва да правите с вашите бактерии, е да поддържате здравословен баланс между тях и вашето тяло.

Бактериална плака
А сега си представете (или пък си спомнете), че току-що сте станали от зъболекарския стол – почистили са ви зъбния камък и са ви полирали зъбите. Усещането сигурно е леко неприятно, но пък ако опипате зъбите си с език, те са гладки. За съжаление, още докато оправяте сметката за процедурата – няколко минути след професионалното полиране – по зъбите ви започва да полепва ципица, образувана от белтъците във вашата слюнка. Тази ципица наричаме пеликула. Веднъж полепнала по зъбните ви повърхности, към нея започват да се присъединяват бактерии. Някои от тях имат специални молекули, които се свързват с точно определени участъци от пеликулата – все едно свързвате отделни елементи Лего. Тези микроорганизми се прикрепват към зъбната пеликула и стават първите колонизатори. Веднъж закрепени, те дават възможност на други видове бактерии да се свържат към тях (други две елементчета Лего) и така започва размножаването и разпространяването им. След като станат достатъчно много, бактериите се организират в микроколонии – както в зората на човешката цивилизация ние хората сме заселвали нови територии и вече установили се, започваме да се групираме в отделни племена. Някои видове бактерии образуват специална лепкава маса, която покрива и защитава цялото множество от клетки. Микроколониите образуват сложни групи, в които клетките се облагодетелстват при получаването на хранителни вещества, при защитата им. Дори обменят генетичен материал.
От един момент нататък бактериалната плака по нашите зъби започва да се държи като сложен организъм – в нашия организъм…
Добре, добре, преди да си представите сцена от „Хищникът“, нека пак се върнем на момента, когато току-що сте станали от зъболекарския стол след почистване и полиране на зъбите. Както вече казахме, много скоро след това започва натрупване на зъбната плака. Идва време за вечеря и след това, преди да си легнете, време за почистване на зъбите. Четка, паста, по-съвестните – конец, но… пропускате едно място. Повечето от нас имат такова – обикновено е назад в устата, много ни е трудно да го достигнем, например някъде между шести и седми зъб долу дясно или между седмия и мъдреца долу ляво – толкова е назад или пък има ръбче на пломба или на корона, или пък е много тясно мястото между двата зъба…. Нали? О, това дребно, незначително местенце, което е толкова, толкова мъничко в сравнение с цялата уста… А и вие сте почистили много добре навсякъде другаде. Едва ли има значение!
И така… на това място – между седми и осми долу ляво, някъде между контакта им и венеца, вашите първи колонизатори остават необезпокоени от конеца. И продължават да се размножават. Сами разбирате, че мястото е изключително ограничено – нещо като да живеят 20 души в боксониера. В един момент става и крайно неуютно за тези първи колонизатори – изчерпали са си ресурсите – най-вече кислород, променили са условията в това спокойно кътче на устата между вашия седми зъб и мъдрец долу ляво. Това със сигурност ще им коства живота. Но преди да си отдъхнете и да си кажете: „Природата си знае работата, какво ще ми разправя оня зъболекар врели-некипели за разни конци и междузъбни четки!“, трябва да ви споделя една подробност. Променените условия ниско долу под контакта и над венеца между седми и мъдреца вече са доста по-благоприятни за едни други видове бактерии, които никак не се разбират с вашите тъкани. С други думи – там започва война. Как ще разберете за нея?

Зъбна плака - виж кой живее там
Усмихнете се! Не, малко по-широко… Дръпнете с пръст лявата буза и погледнете венеца между мъдреца и седмия ви зъб долу ляво. Всичко ли е наред? Или венеца е малко зачервен, подут и когато най-накрая решите да пъхнете ужасния конец там, кърви?

Ето защо най-добрият начин за поддържане на здравословния баланс в устата ви, е професионалното почистване на зъбите на всеки 6 месеца. Освен, че ще почистим зъбите от зъбен камък и плака, ние ще ви помогнем и да поддържате оралната си хигиена на ниво, като ви обясним как правилно да почиствате зъбите у дома. Обадете се сега на тел: 0888890703 и запазете своя час за почистване.

 

Вижте как да изберете своя зъболекар Русе.


© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev