ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ ЗА ЗЪБНИТЕ ИМПЛАНТИ (1) | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ ЗА ЗЪБНИТЕ ИМПЛАНТИ (1)

1. Какво представляват зъбните импланти?

Зъбните импланти са заместители на естествените зъбни корени в зоните на липсващите зъби. Костта и меките тъкани осигуряват стабилност на зъбните корени, а от друга страна зъбните корени запазват костта във функционална и анатомична цялост. Когато по някакви причини се загубят зъби, костта, която е поддържала техните корени, постепенно се стопява и смалява. Този процес се нарича костна резорбция (атрофия). Все пак костта може да бъде предпазена от резорбция чрез заместването на зъбните корени с импланти. В момента, в който между костта и импланта се създаде здрава връзка, той може да осигури същата функция както естествения зъбен корен: силна основа за отхапване и дъвчене и запазване на костта.

 

ЗЪбен имплант2. Кои са ползите от зъбните импланти?

– запазване на функционалната активност на съзъбието и естествената визия и красота на усмивката – независимо колко зъба липсват, имплантите позволяват да се възстанови напълно дъвченето и външния вид

– подобрен комфорт и абсолютна увереност, когато се храните, говорите и се усмихвате; премахва се необходимостта от досадните лепила за протези

– запазване на доброто здраве чрез добро хранене – няма нужда да се ограничавате от някои видове храни от страх, че протезите могат да се отлепят и паднат

– избягва се нуждата от направата на зъбен мост и изпиляването на съседните на липсващите зъби (които обикновено са здрави)

– удобство за поддържане на устната хигиена – коронките и мостовете върху импланти се почистват както естествените зъби

– запазва се способността да усещате вкуса на храната – горните протези се изработват с пластмасова плака, която минава по цялото небце, а това намалява вкусовите усещания. С импланти се елиминира нуждата от протеза или ако има такава, то пластмасата, покриваща небцето, е силно редуцирана.

 

 

Лечение чрез импланти3. Кой човек е подходящ за лечение чрез импланти?

Почти всеки човек, на който му липсват един или повече зъби и е в добро здраве, е подходящ за лечение чрез импланти. Има няколко медицински обстоятелства, които могат да попречат на успешното лечение чрез импланти, като например неконтролиран диабет, тютюнопушене, но качеството и количеството на наличната кост и меки тъкани, където имплантът ще бъде поставян, е по-съществен фактор за качеството на лечение. Но и това не е абсолютно ограничение за лечение с импланти – хора, на които липсва значително количество от костта, могат да получат качествено лечение чрез импланти с помощта на допълнителни процедури за добавяне на кост.

 

4. Какво включват процедурите по лечение с импланти?

Консултация. Първата стъпка е консултация с имплантолог, който да установи дали сте подходящ за лечение чрез импланти. Това обикновено е свързано с допълнителни изследвания и може да включва вземане на отпечатък за модели на челюстите, компютърна томография (скенер). Имплантологът прави план на лечение – къде колко импланта трябва да се поставят и каква конструкция ще носят.

Процедури за поставяне на импланти. Имплантите се поставят в костта чрез хирургична манипулация. След тази процедурата имплантите обикновено се оставят необезпокоявани за период от 3 до 6 месеца, за да може костта да образува силна биологична връзка с тях. Ако имплантирането е в естетичен участък, ще ви бъдат изработени временни зъби.

Надстрояване/натоварване на имплантите. След интегрирането на имплантите с костта се вземат отпечатъци, за да бъдат изработен постоянните корони/мостове.

 

5. Защо толкова дълго продължава лечението?

Възстановяването на липсващи зъби с импланти отнема минимум 3 месеца, тъй като трябва да се даде време на костта да се свърже с имплантите, да ги интегрира.

 

6. Болезнена ли е хирургическата процедура?

Повечето пациенти, на които е поставян имплант, казват, че дискомфортът е много по-малък, отколкото са очаквали, и процедурата е била по-приемлива дори от ваденето на зъб. Когато се налагат допълнителни процедури по подсилване на костта или меките тъкани, може да се очаква и подуване. Във всички случаи имплантологът предписва необходимите медикаменти за бързото и по-комфортно преминаване на възстановителния период.


© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev