Поставяне на импланти |Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

ИМПЛАНТИ

Зъбният имплант е заместител на липсващ единичен зъб или множество зъби. Той играе ролята на изкуствен корен, върху който може да се постави коронка или мост и така да се възстановят един или повече липсващи зъби в устата. Колкото по-рано след загубата на зъб се пристъпи към неговото възстановяване с имплант, толкова по-естествено и лесно ще се върне пълният комфорт за пациента, а и по този начин няма да позволим загуба на кост, поради естествения процес на атрофия след загубата на зъб.

Имплантите позволяват да се възстанови дъвкателната способност на хора, които са загубили голяма част от естествените си зъби. Много удачно е поставянето на имплант в случаите, когато има един единствен липсващ зъб, тъй като това позволява да се възстанови зъбната редица без да се изпиляват съседни зъби за изработването на мост.

Друг подходящ случай е този, при който има изгубени няколко задни зъба. На тяхно място могат да се поставят импланти, които да служат като опори при изработването на мост, за да се избегне поставянето на снемаема протеза.

Импланти се поставят и в случай на пълно обеззъбяване. Вариантите в този случай са, или да се поставят импланти и върху тях неподвижна конструкция – мост, или да се сложат специални импланти, за които целите протези се заключват и създават по-голям комфорт и стабилност.

Основният фактор за решението да се постави имплант и за стабилността му във времето, е наличието на достатъчно количество кост. Тя трябва да е достатъчна като обем, височина и ширина, за да се осигури здраво захващане на импланта в нея, което е важно за предсказуемостта на лечението. Ако в мястото на имплантиране няма достатъчно кост, може да се добави изкуствена такава. Ето защо, когато се планира поставяне на имплант, се прави скенер, който дава триизмерен образ на костта и е най-точният начин да се определи как и за колко време ще се проведе лечението.

Ако искате да предприемете лечение с импланти, трябва да знаете, че добрата орална хигиена е от съществено значение за дългия живот на имплантите в устата. Трябва да се грижите и да почиствате имплантите така, както се грижите за собствените си зъби. Профилактичните прегледи и почистване на зъбен камък два пъти годишно са много важни. Тютюнопушенето е фактор, който може да компрометира имплантологичното лечение. То може да доведе до провал при самото имплантиране и след като имплантът е вече интегриран. Така че, ако планирате имплантологично лечение, желателно е да спрете или поне намалите цигарите. Правилната захапка е важен фактор за стабилността на имплантите. Препоръчително е веднъж годишно да посещавате имплантолога, който да провери захапката и да отстрани вредни фактори, ако такива са се появили.

Загубата на зъби в следствие на злополуки, заболяване на венците, неуспешно или ненавременно лечение е често срещана. Според проведени проучвания, един от всеки четирима възрастни губи всичките си постоянни зъби до 74-годишна възраст.

В миналото в такива случаи стандартните възможности за запълване на празните места, а по този начин и подобряване на визията и дъвкателните способности, са били протезите и зъбните мостове. В днешно време все по-предпочитани са зъбните импланти, като част от причината за това е по-естественият им външен вид. Неоспорим факт е, че имплантите Ви предлагат по-естетичен и дълготраен резултат, но възстановяването на липсващите зъби е повече от козметична процедура.

Причини за поставяне на импланти

След загуба на зъб, алвеоларната кост в челюстта, която поддържа зъба, започва да се стопява. Това може да засегне структурата на лицето, а в случаите, когато липсват много зъби, може да се отрази и на челюстта и нейните стави и мускули.

Останалите зъби също са косвено засегнати, когато има празни места в устата Ви, на които не са поставени импланти. Част от проблемите, до които може да доведе липсата на зъби и ненавременното поставяне на импланти, включват изместване на наличните зъби, неправилна захапка и намалена дъвкателна способност. Това може да доведе до нефункционално хранене и здравословни проблеми. По тази причина е най-добре да замените липсващите зъби възможно най-скоро. Ако обмисляте поставянето на зъбни импланти, по-долу ще Ви предоставим повече информация за тях.

Импланти 1
Импланти - Заповядайте при нас!

Какво представляват имплантите и как се поставят?

Зъбните импланти представляват метални винтове , които са изработени от титан и други материали и се използват за база, върху която се поставят надимплантни конструкции, заместващи зъбите.

Поставянето на импланти обикновено се извършва на няколко стъпки. Първоначално, орален и лицево-челюстен хирург поставя импланти в челюстната кост, на местата, където има липсващи зъби. Три до шест месеца по-късно, след като те напълно бъдат приети от костта и се интегрират, дентален лекар, специалист по надимплантните конструкции, поставя заместващите зъби към малките винтове, част от импланта.

Грижа за имплантите след поставянето

След като бъдат поставени, имплантите не се изисква по-различна грижа от тази за естествените Ви зъби. Необходимо е единствено да спазвате указанията за поддържане на добра устна хигиена, предоставени Ви от денталния лекар, както и да го посещавате редовно.

Предимства на поставянето на зъбни импланти

Поставянето на зъбни импланти в повечето случаи е по-доброто решение, в сравнение с останалите популярни алтернативи за заместване на липсващи зъби:

  • За разлика от зъбните мостовете, при поставянето на импланти съседните зъби остават незасегнати. Това ги предпазва от увреждане и удължава живота им.
  • За разлика от зъбните протези, при поставянето на импланти обикновено няма загуба на кост, тъй като те заместват зъба и неговия корен.
  • Имплантите изглеждат и функционират като истинските Ви зъби и по този начин няма възможност за поява на “щракащи” звуци или неудобство при хранене или говорене, както това понякога се случва при носенето на протези. Надимплантните протези са фиксирани и неподвижни за разлика от класическите зъбни протези.

Естетични предимства от поставянето на импланти

Когато искате да направите усмивката си по-красива и да добиете повече увереност във външния си вид, поставянето на импланти определено е по-доброто решение. Те не само изглеждат естествено, но и усещането за тях е като истинските Ви зъби.

Поставянето на импланти ще Ви помогне да възвърнете формата на лицето, замествайки липсващите зъби, но тъй като те на практика са свързани с челюстта Ви, остават стабилно на мястото си, без да Ви причиняват дискомфорт по време на хранене или да влияят на говора Ви.

Поставянето на импланти не е само козметична процедура

Красивият външен вид обаче не е единствената причина, поради която да се спрете на поставянето на импланти. Ето и още няколко:

  • При поставянето на импланти, те заместват корените на липсващите Ви зъби, което намалява стопяването на костта.
  • Поставянето на импланти е дългосрочно решение. Това е една от основните причини за тяхната популярност. Тъй като в процеса на поставянето, имплантите стават част от челюстната Ви кост, те са много стабилни и при добра грижа за тях, те биха могли да бъдат дългосрочна инвестиция и решение, наравно с естествените Ви зъби.
Импланти 2
Импланти - Невероятна усмивка

Има ли рискове при поставяне на импланти?

Поставянето на зъбни импланти е безопасна процедура, която обикновено преминава без усложнения. Но тъй като поставянето на импланти изисква хирургична намеса, както при всяка операция, има възможност от усложнения като инфекция, засягане на нерви, синуси или носната кухина по време на самата процедура, както и в периода на възстановяването и свикването с имплантите.

Какво трябва да знам за поставянето на зъбни импланти?

За нас е важно пациентите ни да вземат информирани решения и да бъдат сигурни, че изборът, който са направили е най-подходящият за тях. Затова по-долу описваме няколко неща, които трябва да имате предвид преди поставянето на импланти:

Поставянето на импланти е по-успешно, ако сте в добро здраве

При хората в добро общо здраве обикновено поставянето на импланти е по-успешно. Тютюнопушенето и някои хронични заболявания, като диабет например, могат да доведат до забавяне на оздравителния процес. Въпреки това, наличието на здравословни проблеми не означава, че не могат да Ви бъдат поставени импланти. Преди процедурата ще Ви бъде извършен преглед и в зависимост от здравословното Ви състояние, ще Ви консултираме в процеса на вземане на най-доброто решение във Вашия случай.

Поставянето на импланти е дълготрайно решение, което изисква време

Процедурата по поставяне на импланти включва няколко стъпки, включително изчакване до шест месеца имплантът да се приеме от челюстната кост (процесът се нарича остеоинтеграция). През това време над мястото на импланта може да бъде поставен временен зъб или зъби, така че дискомфортът в процеса на лечение да бъде минимален.

Преди поставяне на импланти може да се наложи допълнителна стоматологична работа

В случай, че челюстната Ви кост е отслабена, например от остеопороза, може да се наложи хирургично присаждане на кост (костно заместване) върху отслабената част, за да сме сигурни, че няма да има усложнения след поставянето на имплантите.

Мога ли да извадя естествените си зъби и да поставя импланти на тяхно място?

Поставянето на импланти е все по-популярна дентална процедура и доста наши пациенти питат дали няма да е по-лесно да извадят наличните си зъби и да поставят импланти като превантивна стъпка. Нашият съвет е да не предприемате подобна стъпка.

Имплантите са подходящи, когато по една или друга причина, зъбите Ви вече липсват. Ваденето на здрави зъби или такива, които могат да бъдат излекувани и спасени, с цел да се заменят с импланти, в повечето случаи не е препоръчително. По-добрият вариант е да полагате грижи за естествените си зъби, така че да ги запазите за максимално дълго време.

Импланти 3
Импланти - дентално студио Д-р Димитрови

Добро решение ли са имплантите за мен?

Както споменахме, поставянето на импланти, като всяка друга процедура, крие определени рискове. Въпреки това, поставянето на импланти е безопасна и надеждна процедура. Успеваемостта ѝ в световен мащаб е над 90 процента, а като резултат имплантите могат значително да подобрят качеството Ви на живот.

Свържете се с нас още днес - ние ще отговорим на Вашите въпроси, свързани с имплантите.

Използването на възходяща степен по принцип е неприемливо, тъй като може да се счете за подвеждане на потребителя. Затова предлагам сравнителна като по-"олекотен" вариант.

Причини за поставяне на импланти

Какво представляват имплантите и как се поставят?

Грижа за имплантите след поставянето

Предимства на поставянето на зъбни импланти

Има ли рискове при поставяне на импланти?

Какво трябва да знам за поставянето на зъбни импланти?

Мога ли да извадя естествените си зъби и да поставя импланти на тяхно място?

Добро решение ли са имплантите за мен?


всички процедури

© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev