Кореново лечение от Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

КОРЕНОВО ЛЕЧЕНИЕ

Дълбоко разрушение, травма, пукнатина или частично отчупване на коронката на зъба са част от причините, които могат да доведат до инфекция и болезнено възпаление на “нерва” на зъбите. В тези случаи може да се наложи лечение на кореновите канали за елиминиране на инфекцията и за защита на зъбите от бъдещи микробни заболявания. При лечението се премахва пулпата (нерва) на зъба, кореновите канали се разширяват, обработват и дезинфекцират със специални разтвори, след което се запълват със специфични материали. Много е важно зъбът след това да се затвори херметически чрез реставрация или корона, което би го предпазило от повторно попадане на бактерии в каналите.

Друг случай е, когато се налага вече лекувани веднъж зъби, да се прелекуват отново, поради недобре запълнени канали  или изменение в костта, около корените на зъба. Това е така нареченото релечение, което като манипулация е доста по-сложно и трудно от първичното кореново лечение. Ако по някаква причина, при лечението на каналите, в тях са останали бактерии и зъбът е затворен отгоре, инфекцията, която се развива , намира изход в костта около зъба. Така се получават грануломите и кистите - когато бактерии от канала на зъба преминават през върха на корена в костта и започват да я стопяват. Обикновено грануломите се развиват безсимптомно, нарастват бавно в костта и ако не създават проблеми, се установяват случайно при направена рентгенография по друг повод. Добрата новина е, че съвременната наука предлага лечение на грануломите. След ликвидирането на бактериите в канала на зъба с адекватно съврменно лечение, разчитаме на организма сам да се справи с вече ограниченото бактериално огнище в костта.

Понякога се случва и някой от фините инструменти, с които се обработват каналите, да се счупи и част от него да остане в канала. Това, в повечето случаи, възпрепятства правилната обработка и запълването на съответния канал. Тогава на помощ идват технологиите и професионалните умения на лекуващия лекар. За да се извади счупеният инструмент е необходимо лечението да се извърши под микроскоп.

Всяка добра дентална практика използва при кореново лечение кофердам – еластично силиконово платно, с което се изолира лекувания зъб от останалата част от устата. Така няма опасност в устата на пациента неволно да попаднат разтворите, с които се обработват и дезинфекцират каналите. Задължително се прави секторна рентгенова снимка както преди лечението на съответния зъб, така и след запълването му, за да се визуализира резултатът. Не на последно място е и използването на апекслокатор – малък уред, с който прецизно се определя дължината на канала, по която се калибрира запълващия материал. И, разбира се, всички процедури се правят с локална упойка.

Ние използваме най-съвременна технология като цифрово изображение, микроскоп Zeiss и ултразвукови инструменти за извършване на лечение на кореновите канали, което дава възможност за завършване на лечението в едно посещение, в голяма част от случаите. Тези усъвършенствани технологии, заедно с изключителните умения и опит на екипа, както и адекватното обезболяване, ни дават прецизен поглед върху зъба, което позволява бързо и безболезнено лечение.


всички процедури

© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev