Фасети | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

ФАСЕТИ

Природата не винаги ни дарява с перфектна усмивка. Но сега тя е постижима и един от най-бързите и сигурни начини да изглеждате така, както винаги сте мечтали, е с порцеланови фасети. Фасетите представляват “люспи” от керамика, които се залепват върху предната повърхност на зъбите, предимно горни и долни предни шест зъба.

При планиране на лечението с фасети се прави восъчен проект на зъбите, който показва нагледно как ще изглеждат те след края на лечението. Проектът се изработва от пластмаса и се пренася временно в устата на пациента, за да види той как ще изглежда и да усети как ще се чувства с новите зъби. Ако има нещо, което може да се подобри, се променя още на този етап, преди да са изработени окончателните фасети.

Изпиляването на зъбите за фасети е минимално, което ги прави предпочитани при възстановяване на функцията и естетиката на зъбите. За времето, през което се изработват фасетите от зъботехниците, на пациента се поставят временни фасети, за да му бъдат спестени всякакви неудобства в ежедневието му.

Фасетите са бърз и ефективен начин за качествено подобряване на външния вид и усмивката ви. По-бели зъби, с по-красива форма, възстановяване на загубените/изтрити/счупени зъбни тъкани, затваряне на разстояния между зъбите – всичко това може да се постигне с фасети!

 

Ако плащате за процедура по козметична стоматология и искате да върнете удоволствието от усмивката си, искате да сте сигурни, че получавате добра стойност за Вашата инвестиция и такава, която да бъде дълготрайно решение във времето.. За щастие, зъбните фасети са една от най-ярките и ефективни козметични стоматологични процедури, достъпни за подобряване на усмивката Ви, и те наистина работят.

 

Ако сте запознати как работят порцелановите фасети, знаете, че те могат да бъдат чудесен начин да постигнете Вашата идеална усмивка. Въпреки това, много от пациентите ни ни питат преди лечението им, дали порцелановите фасети ще повредят или наранят зъбите им. Не се притеснявайте, отговорът е не! В тази статия ще Ви отговорим по-подробно защо това е така, но ако имате допълнителни въпроси за фасетите, нашият екип с радост ще Ви отговори! Можете да се свържете с нас по телефон или да си запишете час, използвайки онлайн формата на сайта ни, за да поговорим в детайли за възможностите и дали фасетите са подходящ избор за Вас.

Какво представляват зъбните фасети?

За да можете да си представите по-добре какво представляват зъбните фасети, нека направим една аналогия: ако искате да освежите вида на кухнята си, но не искате да правите основен ремонт, може би най-доброто решение ще е да замените вратичките и дръжките на шкафовете и чекмеджетата с нови. По този начин кухнята Ви бързо ще добие по-свеж вид.

Поставянето на зъбни фасети има подобен ефект върху усмивката Ви, с изключение на това, че естествените Ви зъбите не се отстраняват при поставянето на фасети. Вместо това, предната част на зъбите Ви е покрита от перфектни, равни, бели, здрави и добре оформени порцеланови или композитни “люспи” за ослепителна усмивка.

Друга, може би дори по-добра, аналогия, която можем да направим с поставянето на фасети, е изкуственият маникюр. Върху собствените Ви нокти, маникюристката поставя нови, които са по-здрави, по-дълги и могат да се оформят според Вашето желание, за да изглеждат пръстите и ръцете Ви по-красиви.

Зъбните фасети се прикрепват по подобен начин към предната повърхност  на зъбите Ви, а всяка фасета е изработена така, че да отговаря на конкретния зъб, за който е предназначена. Крайният резултат, разбира се, е красива усмивка!

Фасети 1
Фасети - Заповядайте при нас!

От какви материали са изработени зъбните фасети?

Съвременните фасети се изработват обикновено от порцелан или от композити на пластмаса или смола.

Порцеланови фасети

Порцелановите фасети са по-здрави, изглеждат по-естествени и не са порести. Порцеланът е добре полиран, не променя цвета си и  поддръжката във времето е по-лесна.

Композитни фасети

Предимството на композитните фасети е, че както и при порцелановите фасети, естествените зъби се изпиляват минимално. Но при тях има вероятност за оцветяване с времето, поради естеството на материалите, използвани при изработката им. Освен това, порестата структура на композитните фасети води до абсорбция на малки количества вода с течение на времето, което налага по-често полиране, за да бъде запазен естественият им вид.

Как се поставят зъбните фасети?

Първата стъпка към поставяне на зъбни фасети е посещение на зъболекарски кабинет за преглед и оценка на евентуални рискове от прикрепването на зъбни фасети. По време на това посещение, заедно с денталния лекар обсъждате възможностите и конкретизирате - колко броя фасети са необходими, както и на кои зъби ще бъдат поставени.

След това се взема отпечатък от естествените Ви зъби и Вашите фасети се изработват от зъботехник по поръчка, така че да отговарят възможно най-точно на Вашата нужда. За да бъде Вашата усмивка перфектна, независимо дали имате нужда от поставяне само на една фасета или от цялостно изграждане на нова усмивка, Вашите зъбни фасети се изработват специално за Вас, според индивидуалността на Вашата усмивка.

Последната стъпка е прикрепване на фасетите към Вашите естествени зъби. За целта се използва специален материал, който се втвърдява при определен тип светлина. След залепването, фасетите се дооформят и полират от нас, докато станат абсолютно идеални, а усмивката Ви - ослепителна.

Фасети 2
Фасети - Невероятна усмивка

Предимства на поставянето на фасети

 Основните предимства от поставянето на фасети са:

  • Усмивката с порцеланови фасети е дълготрайна инвестиция за красота!
  • Мечтаната усмивка с фасети е постижима с минимално изпиляване на естествените зъби - около 0.5 - 1 милиметър!
  • Материалите за изработка на фасети са по-твърди от емайла в предната част на естествените Ви зъби, поради което фасетите могат дори да предпазват естествените Ви зъби.
  • Порцелановите фасети не се оцветяват с времето

Сред основните предимства на порцелановите фасетите е, че те не се оцветяват толкова лесно от храни и напитки, както нормалните Ви зъби. Кафето, черният чай, дори цигарите не оказват влияние на цвета на Вашите фасети.

  • При поддържане на правилна орална хигиена порцелановите фасети могат да издържат цял живот!

Колко време мога да нося фасети и необходимо ли е да се подменят?

Според нашия опит, порцелановите фасети имат по-дълъг живот от композитните фасети.  Проведени изследвания сочат, че порцелановите фасети са до три пъти по-дълготрайни.

Порцелановите фасети издържат средно от 12 до 25 години, в зависимост от грижите, които полагате за тях.

Композитните фасети обикновено имат по-кратък живот, но ако избягвате твърда храна и поддържате своите фасети редовно, това ще ги предпази от повреди и ще можете да се наслаждавате на сияйна усмивка по-дълго. Ако се спрете на композитни фасети, може да има нужда да ги поддържате по-често, тъй като по-твърда храна може да доведе до повреди. Обикновено фасетите, изградени от композитни смоли, могат да бъдат носени от 4 до 8 години, а с подходяща грижа и редовна поддръжка, можете да удължите живота им и да поддържате красотата им за по-дълго време.

Разрушават ли фасетите истинските Ви зъби?

Краткият отговор на този въпрос е “не” - зъбните фасети не оказват негативно влияние на естествените Ви зъби. Поставянето им не само ще направи усмивката Ви неустоима, но може да има и допълнителни предимства за Вас.

Зъбните фасети са създадени така, че да прилягат идеално върху естествените Ви зъби и по този начин да подобрят външния им вид по естествен начин. За тази цел, материалите, които се използват за залепването на фасетите към зъбите Ви, не са вредни за емайла или за другите структури на  зъбите и устата.

Колко струва поставянето на фасети?

Може би вече сте започнали се интересувате от поставянето на фасети и смятате, че това е правилен избор за Вас, но е естествено, следващият Ви въпрос да бъде колко струват порцелановите фасети.

Цената за поставяне на фасети варира в зависимост от състоянието на устната кухина, зъбите Ви, както и от това какъв брой фасети искате да бъдат поставени. Някои пациенти избират да поставят фасети на всичките си зъби. Други предпочитат да са само на горните им зъби. Трети предпочитат да поставят фасети само на 6 или 8 зъба - тези, които са видими, когато се усмихват.

По тази причина цената за поставяне на фасети е строго индивидуална за всеки пациент. За да Ви  отговорим максимално точно  на този въпрос, преди всичко е необходимо  да направим преглед и да уточним какви са Вашите желания и очаквания, след което ще имаме възможност да Ви предоставим точна информация за това колко ще струва изработката и поставянето на фасети.

Фасети 2
Фасети - дентално студио Д-р Димитрови

Интересувате се от зъбни фасети? Свържете се с нас!

Ако се интересувате от поставяне на зъбни фасети за Вас, или за Ваш близък човек, свържете се по телефон или чрез формата за онлайн запитвания на нашия сайт, за да обсъдим възможностите.

Ще се радваме да Ви помогнем, защото вярваме, че с красива усмивка удоволствията в живота са повече!

Какво представляват зъбните фасети?

От какви материали са изработени зъбните фасети?

Как се поставят зъбните фасети?

Предимства на поставянето на фасети

Колко време мога да нося фасети и необходимо ли е да се подменят?

Разрушават ли фасетите истинските Ви зъби?

Колко струва поставянето на фасети?

Интересувате се от зъбни фасети? Свържете се с нас!


всички процедури

© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev