ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ ЗА ЗЪБНИТЕ ИМПЛАНТИ (2) | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ ЗА ЗЪБНИТЕ ИМПЛАНТИ (2)

7. Необходимо ли е да се слага имплант на мястото на всеки липсващ зъб?

Не. Всъщност е възможно да се заместят всичките долни зъби с протеза, която се държи само от 4 импланта. Всеки случай е индивидуален и трябва да се планира от имплантолога какъв е подходящия брой импланти, необходими да поддържат коронките/ зъбните мостове или протезите, така че да се удовлетворят функционалните и естетични нужди на човека.

 

Зъбни импланти8. Има ли ограничение във възрастта за поставянето на дентални импланти?

Цялостното здраве и желанието да подобрите качеството си на живот са много по-важни фактори от възрастта.

 

9. Колко време издържат имплантите?

Документалните клинични проучвания показват, че имплантите са успешни повече от 30 години. Това практически е решение за цял живот. Денталните импланти са направени да бъдат постоянни, но както всяко друго нещо в човешкия организъм трябва да бъдат адекватно поддържани. Факторите, спомагащи за дълготрайния ефект на лечението, са ежедневните домашни хигиенни грижи и редовните посещения при лекуващия имплантолог за професионално почистване и проверка на захапката.

 

10. Проваля ли се някога имплантът?

Имплантите са направени от биосъвместимия материал титан. Титанът се използва за направата и на ортопедични импланти, като бедрени и коленни стави. Това прави рискът от отхвърляне на имплантите минимален. Лечението чрез дентални импланти е една от най-успешните процедури с документиран успех 94-96%, което означава, че лечението е много предсказуемо.

 

11. Ако стоматологичните импланти предпазват костта, защо денталните лекари препоръчват мост, който се поддържа от зъби?

До края на 80-те години на миналия век традиционните мостове, поддържани от естествени зъби, са се смятали за най-доброто лечение за заместване на липсващи зъби. Но с възможностите на съвременната имплантология изпиляването на зъби за направата на мост трябва да се избягва като по-небиологичен и агресивен вариант.

 

Коронка, лежаща на имплант12. Има ли случаи, в които денталният лекар би препоръчал изваждане на зъб и заместването му с коронка, лежаща на имплант?

В случаите на тежки пародонтални заболявания (заболявания, които засягат венеца и костта, държаща зъбите) понякога е за предпочитане да се извадят зъбите и да се заместят с коронки/мостове, които се държат на импланти. След проведено кореново лечение (нервите са извадени от зъба) зъбът става по-крехък и податлив на счупене. В случаите, когато е необходимо зъбът да се лекува отново и прогнозата не е много добра, е за предпочитане да се извади зъбът и да се замести с коронка, която се държи от имплант. Зъби с тежки фрактури обикновено се изваждат и се предпочита имплантологично лечение.

 

13. Какви грижи трябва да се полагат за имплантите?

Грижите за имплантите не са по-различни от грижите за естествените зъби. Единични импланти, импланти, които държат мостове и заместват няколко зъба, се почистват с четка за зъби, конци и междузъбни четки, както естествените зъби.

Пациентите с протези върху импланти трябва да почистват както самата протеза с четка и паста, така и видимите части на имплантите. Препоръчително е пациентите да посещават имплантолога си поне два пъти в годината. Тези посещения, заедно с подходящата грижа вкъщи, са съществени за дългогодишния успех на лечението чрез импланти.

 

Ако имате други въпроси, не се колебайте да ги зададете. Ние от екипа на Дентално студио д-р Димитрови ще се радваме да ви бъдем полезни!


© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev