ФАСЕТИ – ТАЙНАТА НА ХОЛИВУДСКИТЕ УСМИВКИ | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

ФАСЕТИ – ТАЙНАТА НА ХОЛИВУДСКИТЕ УСМИВКИ

Ако природата не Ви е дарила с красива, подредена усмивка и бели зъби, най-вероятно сте си задавали въпроса каква е тайната на мечтаната от Вас усмивка, която срещате на телевизионния екран или филмовата сцена. Тайната се крие в тънки керамични бижута, наречени фасети.

Възможно е вече да сте чували понятието зъбни фасети и то да не е ново за Вас, но ето какво ще научите в тази статия, което може би не знаете:

 • Все пак кратко въведение на тема фасети
 • Кога поставянето на фасети е най-доброто решение за Вас
 • С какво фасетите са по-различни от останалите методи за подобряване на естетичния и функционален вид на усмивката и какви са предимствата им
 • Кои са съвременните видове фасети, които успешно се използват за естетично и функционално възстановяване на усмивката и каква е разликата между тях
 • Колко посещения са необходими преди мечтана усмивка с фасети да бъде факт
 • Как да поддържаме усмивката с фасети непроменена с години

 

Все пак кратко въведение на тема фасети

Фасетите могат да променят коренно усмивката Ви!

Те представляват “люспи” от керамика, които се залепват върху предната (видимата) повърхност на зъбите и подобряват външния им вид като коригират цвета, формата и големината им. В Дентално студио д-р Димитрови препоръчваме фасети най-често на пациенти, които имат нужда от подобряване на външния вид на усмивката във видимата й област – казано иначе, прилагаме ги най-вече за предните зъби, така че когато се усмихнете да забравите за дискомфорта и психологическата нагласа „всички ме гледат в грозните зъби“.

Керамичните „люспи“, които залепваме върху предната повърхност на зъбите се доближават изключително много до цвета, прозрачността и живината на естествените зъби. Фасетите предлагат най-високо естетично ниво в съвременната стоматология, а керамичните материали, от които се изработват се сливат хармонично и имитират отлично зъбния емайл.

Поставяне на фасети на 4 предни зъба

 

Кога поставянето на фасети е най-доброто решение за Вас

 

 • Ако мечтаете за по-бели зъби с по-красива форма,

 • При необходимост от възстановяване на загубени/изтрити/счупени/ потъмнели зъбни тъкани,
 • За затваряне на разстояния между зъбите;
 • Ако имате множество, неестетични пломби по предните зъби.

 

С какво фасетите са по-различни от останалите методи за подобряване на естетичния и функционален вид на усмивката и какви са предимствата им

Фасетите са чудесно решение, тъй като освен, че подобряват естетиката, те имат и положителен ефект върху функцията на зъбите.

Ако усещате, че говорът Ви се е променил или изпитвате затруднения в произнасянето на някои съгласни звуци, вероятно имате силно изтрити зъби или наличие на голямо разстояние между предните зъби. При промяната на позицията на горните спрямо долните предни зъби и след удължаването им с помощта на фасети, ние коригираме този проблем.

Възможно е и да усещате дискомфорт и болка при консумация на студени или кисели храни. Това е още един признак, че зъбите са сериозно изтрити.

В тези случаи покриването на изтритите зъби с фасети ги предпазва от задълбочаване на проблема и ги предпазва, така че тази чувствителност и болка да останат в миналото!

 

Коренна промяна на усмивката с фасети

 

Какви са предимствата на фасетите

Да, сравняваме фасетите с бижута! Фасетите също както перлите в бижутерията са скъпоценни и много дълготрайни при правилна поддръжка.

 

Предимство номер 1:

Широко разпространен мит, който всъщност е предимство!

 

Повечето пациенти, които са чували за фасети се притесняват от изпиляването на естествените им зъби.

„Вече можем да ги успокоим, че съвременните изключително тънки фасети изискват и изключително минимално изпиляване или дори никакво!“

д-р Николова

 

За поставянето на фасети се прилага минимално инвазивно изпиляване (минимално отнемане на емайла) на естествените зъби. Това на практика означава изпиляване в рамките на 0.3 до 1 мм., като това е нужното пространство за закрепване на самата фасета. А има и случаи, в които изпиляване на повърхността на зъба изобщо не се налага! Тогава екипът на Дентално студио д-р Димитрови изработва така наречените фасети без изпиляване (no prep veneers). По този начин се щадят максимално естествените тъкани на зъбите.

И така смело можем да кажем, че минималната нужда от изпиляване при поставянето на фасети е тяхното най-голямо предимство!

Разбира се няма двама еднакви пациенти, затова прилагаме индивидуален подход, при които взимаме предвид параметри като:

 • количество загубен емайл;
 • наличие на оцветяване по зъбите;
 • форма и обем на зъбите, които целим.

 

Предимство номер 2:

Съвременните фасети се изработват от силно усъвършенствани материали. Благодарение на технологичния напредък в тази област, когато чистата керамика се залепи върху зъбите изглежда естествено и има голяма здравина. Освен това повърхността на фасетите не се изменя във времето, не губи своя блясък и не се поддава на оцветяване! Звучи невероятно, нали? Не случайно ги сравняваме с перлите.

 

Подмладяване на цялостната визия на пациент с 6 горни и 6 долни фасети

 

Кои са съвременните видове фасети, които успешно се използват за естетично и функционално възстановяване на усмивката и каква е разликата между тях

Към днешна дата фасетите се изработват от порцелан или композит (белият материал, който се използва за пломби). В дентално студио д-р Димитрови даваме възможност за информиран избор между двата варианта, като по време на преглед ще Ви запознаем с плюсовете и минусите при порцелановите и композитни фасети.

Порцеланови фасети:

 • Много здрави;
 • Стоят изключително естествено в устата;
 • Имат дълъг живот (средно 12-25 години), в който остават непроменени;
 • Много са подходящи, ако имате желание да постигнете много по-бяла усмивка от настоящата;
 • Много добър избор, ако имате за цел перфектно уеднаквяване на цвета на всички видими при усмивка зъби;
 • Не променят цвета си от тютюнопушене или консумация на цветни храни и напитки;
 • Не загубват блясъка си с времето.

Цветът и блясъкът им се дължат на техния изключително устойчив гланциран слой, който не позволява проникването на оцветявания. От тук произтича и още едно предимство, което не е за подценяване:

 • Благодарение на гланцирания слой поддържането на орална хигиена на керамичните фасети е песен! Той затруднява и натрупването на плака върху фасетите.

 • Изискват едно посещение повече спрямо композитните фасети, в което се извършва тяхното залепване;
 • За изработката им от зъботехника е нужен период от около 2 седмици.

 

 

Композитни фасети:

 • Спестявате едно посещение и си тръгвате с нова усмивка в същия ден, тъй като композитните фасети се изработват директно върху зъбите;
 • Изпиляването е минимално като при порцелановите фасети;
 • 8-10 години със сияйна усмивка.

 • С времето загубват своя блясък, което налага периодично полиране;
 • Поради порестата си структура са податливи на оцветяване при тютюнопушене и консумация на цветни храни и напитки.

 

Ако например при перлите трябва да внимаваме да не попадат пръски парфюм директно върху повърхността им, то при композитните фасети са възможни оцветявания особено при пушачи и любители на кафета, фрешове и червено вино. Добрата новина е, че тези оцветявания се отстраняват при профилактичните почиствания, които правим в дентално студио д-р Димитрови. Тъй като ценим Вашето време и с годините натрупан опит знаем, че в забързаното ежедневие може да пропуснете момента за профилактика, ние поемаме ангажимент да Ви напомним, когато той наближи!

Без значение дали избирате порцеланови или композитни фасети ние спазваме изключително строг протокол на работа, който гарантира, че връзката между фасета и естествен зъб е неразрушима, както и елиминираме напълно вероятността от разлепянето или падането им.

 

Естествени зъби

Усмивка след поставяне на фасети

 

Колко посещения са необходими преди мечтана усмивка да бъде факт

За да засияе усмивката Ви с фасети посещенията в дентално студио д-р Димитрови варират между 3 и 4. Това, което трябва да знаете е, че е възможно да се наложат и допълнителни посещения извън изработката на фасети, които са свързани с подготовката на зъбите.

Какво имаме предвид? Например прелекуване на умъртвени зъби, ако имат незадоволително кореново лечение или подмяна на некачествени пломби на зъбите, които подлежат на поставяне на фасети.

Фасети на всички зъби във видимата област

Как протичат посещенията при нас?

1во посещение:

Заедно с Вас уточняваме какви са точно желанията Ви. Правим множество фото снимки, които ни служат за задълбочен анализ на конкретната Ви нужда. Вземаме отпечатъци, с чиято помощ нашият зъботехник изработва восъчен проект, който показва как ще изглеждат зъбите Ви след поставянето на фасетите. Този етап от лечението е много ключов, тъй като благодарение на предварително изготвения проект, имате възможност да видите как ще изглежда със 100% точност бъдещата ви усмивка.

Предварителен восъчен проект

 

2ро посещение:

По време на втората ни среща с Вас, прехвърляме восъчния проект директно върху зъбите в устата Ви (този процес от лечението наричаме mock up). За целта използваме пластмаса. Отново правим фото снимки, за да разгледаме още по-детайлно промяната.

Второто посещение в студиото ще Ви даде най-реална представа как ще изглеждате, когато проектът се превърне в реалност в устата Ви.

Усмивка преди фасети                               Mock up (проект в устата на пациента)

 

В Дентално студио д-р Димитрови Ви даваме възможност да останете няколко дни с този проект в устата, за да прецените дали формата, големината и визията на усмивката Ви е, което желаете. На този етап е възможно да се правят промени и да изберете заедно с лекуващия Ви зъболекар по-различна форма или по-различна дължина.

3то посещение:

Подготовка на зъбите и вземане на отпечатъци.

4то посещение:

Залепване на фасетите. Ако сте избрали композитни фасети вместо порцеланови – този етап от лечението отпада.

 

Как да поддържаме усмивката с фасети непроменена с години

Професионалният ни опит в годините затвърждава, че за да поддържаме усмивката си хармонична, трябва да се грижим за здравето както на зъбите, така и на венците. Съветите за поддръжка на фасетите, които даваме са насочени към перфектната орална хигиена и регулярните профилактични прегледи. Правилното четкане на зъбите, и почистването с конци между тях е залог за здрави венци.

 

фасети от Дентално студио д-р Димитрови - Русе

 

Очакваме Ви, за да възвърнем и Вашето удоволствие от живота!

 

 


© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev