КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КОФЕРДАМЪТ? | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КОФЕРДАМЪТ?

В съвременната дентална медицина кофердамът отдавна не е каприз, а необходимост за провеждане на успешно и предсказуемо лечение. Той представлява  латексово платно, което се използва за да се изолират зъбите, които ще се лекуват, от останалата част на устата. Закрепва се за зъбите посредством малки специализирани метални щипки, наречени клампи, примки от дентален конец или малки ластичета. Останалата част от платното се опъва върху рамка извън устата на пациента.

Целта на кофердама е да се изолират зъбите, които ще се лекуват, от слюнката в устата, език, бузи и т.н. В повечето случаи е изключително важно за отличен краен резултат от лечението, зъбите да са абсолютно сухи, особено когато  ще се възстановяват с композит, или казано разговорно –“ бели пломби”. Ако тази манипулация се прави без кофердам, битката стоматолог  – език (съответно влага) никога не е в полза на стоматолога. Кофердамът се използва и при кореново лечение, изграждане, залепяне на фасети и корони от чиста керамика. По този начин пациентът също е предпазен от попадане в устата на медикаменти, използващи се при кореновото лечение, тъй като те остават над платното, а под него може спокойно да се преглъща.

Кофердам- необходимост при лечението на зъбите

 

Бузите и езикът също са предпазени от остри инструменти и борчета, които се използват по време на лечение. Платното не създава затруднения при преглъщането и дишането по време на лечение, изключение прави запушеният нос, но в такива ситуации е по-добре да се отложи лечението.  Друго предимство на кофердама и това, че зъбите са изолирани е, че има възможност пациентът да притвори леко уста и да си почине, без това да компрометира лечението му.

От всичко казано до тук  можем да обобщим, че използването на кофердам  дава на пациентите удобство, сигурност и дълготрайни естетични  резултати от лечението.

А вашият дентален лекар използва ли кофердам?


© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev