ПРОТЕЗИ ВЪРХУ ИМПЛАНТИ | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

ПРОТЕЗИ ВЪРХУ ИМПЛАНТИ

За съжаление, при някои пациенти се случва да загубят всичките си зъби поради една или друга причина, независимо от пол и възраст.

Когато в челюстните кости липсват зъби, на практика тази кост става ненужна, тъй като функцията й да поддържа зъбите и да участва в дъвченето, вече е напълно излишна. Естественият отговор на организма е да стопява тази кост, която вече не носи обичайното си натоварване. Това от своя страна води до влошаване на естествените лицеви контури.

Тотални протези при липсващи зъби

Но това е само едно от следствията при загубата на всички зъби. По-лошо е, че се нарушава дъвкателната функция, което може да доведе до сериозни стомашни проблеми.

Традиционно в такива случаи се предлагат тотални (цели) протези. Те се изработват по индивидуални отпечатъци от двете челюсти, и въпреки че може да паснат добре в началото, в крайна сметка, поради продължаващата  загуба на кост, костните гребени се стопяват и протезите се разхлабват. В следствие на това, се налага използването на  лепило за стабилност. Но то не е много надеждно. Често дъвкателната сила с протезите е доста ниска и дори и с помощта на фиксиращо лепило, отхапването на ябълки и други твърди храни, както показват в рекламите за лепила, е тотална заблуда. С течение на времето и със загубата на кост, протезата става хлабава и неудобна, което може да бъде причина за болезнени възпаления и ранички по лигавицата в устата. И колкото повече се стопяват костните гребени, толкова по-трудно става задържането на протезите в устата. Какво е решението тогава?

Протеза върху импланти

Протеза върху импланти

Ако всички зъби в устата липсват, се изработват традиционните протези и се изчаква пациента да свикне с тях. Прави се скенер на двете челюсти, който дава възможност да се планира прецизно мястото, на което ще се поставят имплантите в костта. Те са по-малки от традиционните импланти, което дава възможност за лечение дори на пациенти, които имат сериозна загуба на кост. Във всяка челюст се поставят 4 импланта и веднага, още в кабинета, се включват в протезите, които към момента носи пациента. Така не се налага изработка на нови протези. След това значително се редуцират самите протези, т.е. част от пластмасата се премахва. Например на горната челюст се премахва небцето, което прави протезата много по-удобна и приемлива.

Ако в устата все още има зъби, но те не са годни за лечение и трябва да се извадят, ние изработваме временни протези, които се слагат веднага след изваждането на зъбите и се носят докато костта заздравее напълно. Едва тогава се прави скенер и се изработват постоянните протези, в които в последствие се включват имплантите. По този начин се спестява на пациентите неудобството от месеци ходене без зъби.

Протезите се свалят ежедневно за да се почистят както те, така и имплантите под тях, защото хигиената е от първостепенна важност за продължителността на живота на имплантите в устата.

Много хора смятат поставянето на импланти  за сложна и болезнена операция, а на практика манипулацията е по-малко травматична дори от ваденето на зъб. През последните години до този метод се прибягва все по-често, и ако до преди 10 години беше рядкост, в днешно време е рутинна процедура.

Импланти и протези

Имплантите, задържащи протезата, са доказали, че помагат да се възстанови до 90% от способността за дъвчене, подобрявайки стабилността и функцията на протезите и драстично увеличавайки дъвкателната сила, в сравнение с традиционната протеза. Също така помагат за предотвратяване на костна загуба след изваждане на зъбите, като поддържат естетиката и профила на лицето. Няма опасност протезите да паднат или да се движат по време на ядене или говорене. Пациентите се чувстват много по-комфортно и спокойно, и се връщат към нормалното си ежедневие, както преди загубата на всичките зъби.

Протези, задържани върху импланти, са елегантно, бързо  и сигурно решение при загуба на всички зъби.

Ако и вие носите протези и са ви неудобни и подвижни, загубили сте всичките си зъби или ви предстои да се случи и не знаете какво да предприемете, обадете се и запазете час консултация с нашите специалисти на 0888890703!


© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev