Разстоянието е важно! | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

Разстоянието е важно!

 

Много хора не осъзнават ефекта, който разстоянието между предните зъби може да даде на цялостното им изражение. Нека вземем за пример един 40-годишен господин, който от дете има разстояние между предните си зъби. Само седмица след премахването му той споделя: “Някои от приятелите ми смятаха, че имам нова прическа. Други дори казаха, че имам лифтинг на лицето! Никой от тях не подозираше, че единствената разлика в лицето ми беше липсата на място между горните ми зъби”. Същият феномен се случва отново и отново, но защо? Отговорът е лесен, първоначално се забелязва лицето на човек, а не разстоянието между зъбите му.

Каква е причината?

“В повечето случаи причината е генетична, като става дума за несъответствие между размера на челюстите и на зъбите”

- споделя д-р Димитров, създател на Дентално студио д-р Димитрови. Ако челюстите са големи, а зъбите прекалено малки, между тях се появяват разстояния. Друга група причини са физиологичните.

Към тях се отнася липсващ зъб, вследствие на което зъбите се разреждат. Тук спада и увеличеният или неправилно захванат френулум – тъканта, свързваща междузъбната папила и устната, който не позволява на централните резци да се доближат.

Неправилната функция на езика, при която той избутва зъбите напред, също води до тяхното раздалечаване. По същия начин действат и вредните навици за смучене на езика и пръста.

Ние от Дентално студио д-р Димитрови гр. Русе знаем, че съществуват много начини за премахването на разстояние между предните зъби. Методът за лечение зависи от няколко фактора:

-       причината за разместването

-       големината на отвора

-       мястото му

-       състоянието на зъбите, между които се намира

При избора на лечение има значение не само цената, но и индивидуалните потребности на пациента.

Специалистите ни използват един от трите метода:

-    Ортодонтско лечение. При здрави и добре изглеждащи зъби брекетите, независимо че са дълготраен процес, са най-доброто решение.

-         Възстановяване на зъбите чрез директен бондинг с композит. Предпочитан от пациентите начин, защото е моментален и заблестяват с нова усмивка за кратко време.

-    Възстановяване на зъбите с керамични фасети. Най-високо естетичния метод, при който изпиляването на зъбите е минимално, понякога дори се прави само едно заобляне на ръбовете на зъба.

Решение 1 - Ортодонтско лечение:

Възрастните също носят брекети! Допреди няколко години се смяташе, че те са само за деца. В наши дни все повече възрастни пациенти се възползват от този консервативен начин на решение на проблемите им в устата.

Добре е да се знае, че ортодонтските процедури са дълготраен, консервативен метод за затваряне на малките разстояния между зъбите. Те отнемат около 12-18 месеца, но не нараняват зъбите и са най-биологичното и дълготрайно решение. Брекети Damon са малки по размер и действат с постоянни слаби сили, което  прави лечението с тях много по-бързо и комфортно от традиционните брекети. Имат и варианти, в които са прозрачни, което ги прави почти невидими.

Решение 2 - Директно възстановяване с композит

Чрез методите на директния бондинг с композит се реконструират зъбите от двете страни на дефекта. Те стават леко по-широки и запълват празнината. Също може да се промени съвсем минимално и дължината им, така че да се запази или възстанови естетичното съотношение между дължина и ширина на предните зъби. Именно от това зависи как ще изглежда и лицето при усмивка. Удобното на процедурата е, че може да бъде извършена при едно посещение, без упойка.

В днешно време реконструирането на зъбите (bonding) е доказано високоефективно лечение. То е най-добрата опция за всеки, който:

-   иска моментални резултати

-   предпочита по-евтино и по-безболезнено решение

-   има други естетични зъбни проблеми, които могат да бъдат решени чрез директни реставрации

-   предпочита процедури, след които лесно могат да се правят корекции в цвета или формата

Ако пациентът предпочете тази процедура, би било добре заедно със запълването на разстоянието да се възстановят и счупени, оцветени или с други видими деформации зъби.

Решение 3 - Керамични фасети

Това безспорно е най-добрият избор за хора с високи естетични изисквания към усмивката си.

Изпиляването на зъбите за фасети е минимално, което ги прави предпочитани при възстановяването им. За времето, през което се изработват фасетите от зъботехниците, на пациента се поставят временни фасети, за да му бъдат спестени всякакви неудобства в ежедневието му. Фасетите са бърз и ефективен начин за подобряване на външния вид и усмивката. По-бели зъби, с по-красива форма, възстановяване на загубените/изтрити/счупени зъбни тъкани, затваряне на разстояния между зъбите – всичко това може да се постигне с фасети.

Дентално студио д-р Димитрови съветваме да се консултирате с нашите специалисти и заедно да вземете решение кой от трите варианта е най-добрият за Вас!


© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev