РЕСТАВРАЦИЯ VS ПЛОМБА | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

РЕСТАВРАЦИЯ VS ПЛОМБА

Методът директно художествено реставриране на зъбите представлява послойно нанасяне на композит (белият материал, с който се правят пломби), за пълно възстановяване на анатомичната форма, размера и цвета на зъба. Каква тогава е разликата между пломба и реставрация, щом се правят с еднакъв материал?

Реставрация и пломба

Ето каква: Какво е пломба знаем всички. Имате кариес, почиства се с машинката, за да се отстрани нездравата тъкан от зъба, и се запълва с композит (бяла пломба). Като погледнете в устата забелязвате къде е пломбата, но нямате оплаквания, зъбът е здрав и всичко е наред, поне привидно. Но една недобре направена пломба, със стърчащи ръбове, не добре прилепнала към зъбните тъкани, без контакт със съседните зъби или с гладка дъвкателна повърхност, неминуемо ще доведе до редица проблеми в бъдеще.
За да е функционален един зъб, т.е. за да можете да сдъвквате добре храната, той трябва да има своята форма и релеф, които са специфични за всяка група зъби: предни, кучешки, предкътници и кътници. Когато по някаква причина зъбът изгуби своята цялост, било то заради кариес, счупване, изтриване и др, той трябва да се възстанови до предишните си форма и размер, за да изпълнява своята функция. Трябва да има плътен контакт със съседните зъби, за да не се задържа храна между тях при хранене, и същевременно да може да се почиства с конец между зъбите или зъбен душ.
Това изисква специална техника, опит и познания на лекаря, извършващ възстановяването. Цяла наука е структурата на зъбите, техния релеф, цвят, прозрачност, пропорции, контакт със съседните и антагонистите (зъбите, които са един срещу друг), и още куп параметри, които денталният лекар трябва да знае, и с които да се съобразява. Качеството на реставрацията зависи както от уменията и опита на лекаря, така и от материалите, които се използват, техниката, по която се нанасят и т.н.
Много от вас знаят, че твърдите тъкани на зъба са 2 слоя: дентин и емайл, които са различни по структура и цвят. Ето защо е важно, за да се приближим максимално до това, което природата е създала, материалите, които се използват, да наподобяват по физични свойства естествената структура на зъбите. Композитите също биват емайл и дентин и се спазват стриктни правила при нанасянето им върху зъбите. Както и във всичко останало има различни по качество материали, като тези от най-висок клас се приближават максимално до естествената структура на зъба, и са най-близки до нея по физични качества. Чудите се какво значение има това? Естествен процес е зъбите да се изтриват с годините (освен ако не ги ползвате), така че е важно всяко възстановяване в устата да се изтрива със същата скорост, с която и вашите зъби. Или пък си представете, че захапете нещо твърдо по непредпазливост, ако възстановяването е по-здраво от естествения зъб, пострадалият ще е зъбът. За да го няма феномена „паднала пломба” се използват специални техники за изолиране на зъбите от слюнка и влага, и това гарантира здравата връзка между зъб и композит.
Но стига толкова полезна информация.
Ето и приятната част.
Този метод позволява да се скулптират зъбите в устата и по естетични показания, при това без да се пилят здрави зъбни тъкани за корони или фасети, и при това да изглеждат и да се усещат напълно естествено. При една добре направена реставрация няма забележима граница между зъб и възстановяване. Така могат да се възстановят счупени зъби, изтрити зъби в резултат на абразио, зъби с неправилна форма, разстояния между зъбите, да се коригира цвят и т.н. Дори да се заменят стари, нефункционални и неестетични корони с директни реставрации.


Корони и реставрация

Поддръжката на този вид възстановяване е лесна, и за разлика от индиректното възстановяване – с фасети, корони и зъбни мостове, при инцидент (захапване на нещо твърдо, отчупване или травма), не се налага подмяна на целите конструкции, а само на дефекта, който се е получил.

Ние вярваме, че дори зъбът с най-малкия кариес заслужава своето пълно функционално и естетично възстановяване. Природата е най-великият творец и е важно да възстановим разрушените зъби максимално близо до техния анатомичен вид. Ето защо ние не правим пломби, а реставрации.
Ако имате каквито и да е съмнения за проблеми в устата или не сте посещавали дентален лекар от 6 месеца, обадете ни се сега на тел: 0888890703 и запазете своя час за консултация!


© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev