ЦЕНАТА НА ДЕНТАЛНИТЕ УСЛУГИ – РИСКОВЕ И ГАРАНЦИИ (част 2) | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

ЦЕНАТА НА ДЕНТАЛНИТЕ УСЛУГИ – РИСКОВЕ И ГАРАНЦИИ (част 2)

Решихме да засегнем една тема, която денталните лекари рядко обсъждат открито в публичното пространство, а понякога и с пациентите си. Но ние в Дентално студио д-р Димитрови държим на истинските и честни разговори и сме убедени, че всичко, което ще прочетеш в следващите редове, е самата истина за това какво определя цената на денталните услуги и каква е гаранцията за тях, не само при нас, но и по принцип.

Замислял/а ли си се как купуваш кола, телевизор, та дори и телефон? Избираш ли марката? Много ли са 2000+ лева за новия iPhone например? Гледаш ли параметрите, които даден продукт има? Сравняваш ли с по-евтин такъв? Задаваш ли си въпроси и получаваш ли отговор защо X струва повече от Y, а на пръв поглед изглежда и върши същата работа?

Истината е, че поради наложени стереотипи и разбирания (в световен план, не само у нас), сме много по-склонни да дадем дадена сума пари за вещ или движимо имущество, отколкото за здравето, спокойствието си и качеството на лечението. Но пък ако се влюбим в чифт обувки на витрината, най-красивата чанта (точно такава нямам), ще скочим с 200 км/час  в магазина и ще си тръгнем оттам щастливи без много да мислим за цената, която сме платили и какво стои зад нея.

Обикновено цената се определя от марката, от качеството на използваните материали, от това да ли е ръчна изработка или машинна, колко души и заплати стоят зад дизайна, изработката, продажбата и т.н. на продукта, наем на помещение, счетоводител, данъци и т.н. и т.н. Истината обаче е, че ние не се замисляме за целия този „арсенал“ от разходи, които определят цената на „най-хубавите обувки на света“, защото просто сме се влюбили в тях и ще ни отиват на онзи тоалет дето стои в гардероба и си чака подходящите обувки, за да го облечем.

Друга аспект са какви ли не видове измами, за които слушаме ежедневно, включително и от медици, и това няма как да не остави отпечатък в нашето съзнание и поведение като хора, потребители и не на последно място – пациенти. Истината е, че всеки един от нас, дори и зъболекарите, имаме нужда от дентално лечение в един или друг етап от живота си. Но на кой да се доверим и каква цена сме готови да платим…а и каква ще ни е гаранцията след това?

Именно заради това повдигаме завесата и те каним да прочетеш следващите редове. А ние вярваме, че чрез споделеното ще разбулим митовете и легендите на тема цена и гаранция за качество при денталните лечения.

 

Ето и темите, чиито отговори ще откриеш в следващите редове:

 

В част 1 от темата насочихме вниманието ти към въпросите:

 

 

А сега е ред на:

  • Поемам ли риск и какъв, ако определяща за мен е цената за дентално лечение
  • Каква гаранция имам след проведено дентално лечение и зависи ли тя и от мен освен от зъболекаря

 

 

Поемам ли риск и какъв, ако определяща за мен е цената за дентално лечение

 

„Отговорност на всеки човек е да направи добър избор за собственото си здраве, възможно най-добрият!“ Д-р Ани Димитрова

„Отговорност на всеки човек е да направи добър избор за собственото си здраве, възможно най-добрият!“

Д-р Ани Димитрова

 

Отново стигаме до въпроса, когато купуваш нещо за дома си или движимо имущество, или дори чифт обувки, какво определя покупката ти? Проучваш ли характеристиките, качеството на марката, гаранционната и сервизна поддръжка, различните магазини, които го предлагат, комфортът на доставка до дома ти, дори най-вероятно четеш ревюта в интернет?

В Дентално студио д-р Димитрови вярваме, че е много важно всеки пациент да бъде добре информиран предварително какви са проблемите в устата му, как могат да бъдат решени, кой е най-добрият начин за това и тогава да вземе решение – информирано решение.

 

По правило качеството и дълготрайния резултат от лечението трябва да отговарят на цената му.

По правило качеството и дълготрайния резултат от лечението трябва да отговарят на цената му.

Убедени сме, че не е добър подход денталните услуги да се сравняват само на базата на обявена цена, без да се взимат предвид всички останали подробности. Това може да ти изиграе лоша шега, защото много често, за наше съжаление, се срещаме с хора, които се оплакват, че им падат пломби, чупят се конструкции, умъртвяват им се зъби и след това стават абонати на въпросния кабинет, защото непрекъснато има нови усложнения. Или след 1-2 години се образува гранулом, след поставяне на нови конструкции, венците им постоянно се възпаляват и кървят, сдобиват се с лош дъх и не смеят да се усмихнат.

За всички тези неприятни преживявания и усещания си има причини и те НЕ са свързани с материалите, които са използвани, нито с „нервната система на пациента“ (както много пъти сме чували). Разликата е в професионализма и отношението на лекарите по дентална медицина и денталната практика като цяло.

 

Каква гаранция имам след проведено дентално лечение и зависи ли тя и от мен освен от зъболекаря

След приемането на България в Европейския съюз лека полека се образовахме, че имаме права като потребители и можем да изискваме качество от производители и търговци. Научихме се, че имаме гаранционен срок на закупените стоки, и че можем да изискваме ремонт или подмяна в рамките на гаранционния период. Същото важи и за денталните услуги, но за съжаление все още рядко ще получиш черно на бяло с „подпис и печат“ от зъболекар колко време ще „издържи“ конструкцията или лечението в устата ти.

Истината е, че и в зъболечението всички услуги имат гаранционни условия. Колко е продължителността на гаранцията на предлаганите от нас дентални услуги е описано в документите, които предоставяме на всеки наш пациент след завършване на лечението му.

Дентално студио д-р Димитрови гарантира, че всички лечебни дейности и конструкции, извършвани и изработвани от лекарите по дентална медицина в него, са без дефекти в компонентите, материалите, инструментите и изработката по време на гаранционния период.

Гаранционните условия удостоверяват правото на гаранция за извършените лечебни дейности от лекарите по дентална медицина.

 

Гаранционният срок започва да тече от датата на извършване на лечението. Доказателство за датата на извършване на лечението е получения и съхранен от теб касов бон за проведеното лечение (или оригинална фактура) както и гаранционни условия, надлежно попълнени, подписани и подпечатани от представител на Дентално студио д-р Димитрови.

 

безкомпромисно дентално лечение - зъболекар русе

Това са нашите ръце, които ти гарантират безкомпромисно дентално лечение

 

Например гаранционната поддръжка на някои от конструкциите, които лекарите по дентална медицина в Дентално студио д-р Димитрови изработват е:

 

  • за директни композитни реставрации – 2 (две) години;
  • за корони, мостове и фасети (чиста керамика и циркониеви конструкции) – 1 (една) година;
  • за шиниране - 1 (една) година

 

В рамките на тези срокове конструкциите се подменят/поправят безплатно.

 

Това не означава, обаче, че дълготрайността на конструкциите е само в рамките на тези срокове. Керамичните конструкции и реставрации могат да служат на пациентите и да останат в устата им безпроблемно 10 и повече години. А имплантите – до живот.

За да са валидни гаранционните условия, трябва да спазваш и твоя ангажимент по поддръжка след лечението, което сме извършили (реставрации, корони, мостове, брекети и т.н.). Това включва периодични профилактични прегледи през точно определен период от време, почистване на зъбен камък, кои храни и вредни навици да избягваш и с какво да внимаваш. Гаранцията е валидна само ако си се явявал на всички контролни прегледи в указания от нас срок и си полагал грижи за конструкциите в устата си.

 

Евтиното винаги излиза скъпо.

Ще завършим с една сентенция, а именно – евтиното винаги излиза скъпо.

 

А какво определя цената на денталното лечение си припомни в част 1 на темата.


© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev