БРЕКЕТИ DAMON: ПО-ЕФЕКТИВНИ, ПО-КОМФОРТНИ И С ПО-МАЛКО ПОСЕЩЕНИЯ | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

БРЕКЕТИ DAMON: ПО-ЕФЕКТИВНИ, ПО-КОМФОРТНИ И С ПО-МАЛКО ПОСЕЩЕНИЯ

 • Мечтаете за красива усмивка с подредени зъби.

 • Детето Ви си смуче пръста.  

 • Изпитвате затруднение при хранене и страдате от проблеми със стомаха.

 • С годините усмивката Ви се променя и това Ви създава дискомфорт.

Ако се припознавате в поне едно от твърденията по-горе, имаме добра новина! Ортодонтско лечение с брекети Damon ще промени положително усмивката Ви!

С какво статията за ортодонтско лечение с брекети Damon ще Ви бъде полезна:

· Що е то ортодонтия и кога се нуждаем от ортодонтско лечение

· Какво представляват брекети Damon и какви са предимствата им спрямо класическите брекети

· С какви видове брекети Damon лекуваме в Дентално студио д-р Димитрови и как избираме кои са подходящи за Вас

· Защо и средно с колко лечението с брекети Damon е по-кратко

· Има ли възраст, в която ортодонтското лечение с брекети Damon е добре да се проведе

· Хигиена по време на ортодонтско лечение с брекети Damon

· Какво следва след свалянето на брекетите Damon

· Защо да изберем ортодонтско лечение с брекети Damon в Дентално студио д-р Димитрови

 

Що е то ортодонтия и кога се нуждаем от ортодонтско лечение

 

Д-р Деница Божидарова, дентален лекар в Дентално студио д-р Димитрови в Русе е със сет от брекети Damon в ръка и широка усмивка.

„Пациентите често идват при нас с думите: “Не харесвам усмивката си. Предните ми зъби са много криви“. Начинът, по който възприемаме себе си далеч не е без значение. Красивата подредена усмивка спомага за нашето самочувствие, допринася за емоционалното ни здраве и социален живот“.

Д-р Деница Божидарова, дентален лекар в Дентално студио д-р Димитрови в Русе е със сет от брекети Damon в ръка и широка усмивка.

 

Терминът ортодонтия има древногръцки корен и означава „правилни зъби“ от ortho = правилен и odonos = зъб. Ортодонтията е част от денталната медицина и се занимава с всички процеси, които са свързани с растежа и развитието на зъбите, устната кухина и тяхното отражение върху лицето. Ортодонтията изучава неправилната захапка и цели да я „поправи“ така, че да се усмихваме със самочувствие и желание. Но не само! Тайната, която малцина знаят е, че красотата и функцията вървят ръка за ръка. Освен, че се усмихвате широко след ортодонтско лечение, ортодонтът Ви помага да възвърнете удоволствието от храната, правилното дъвчене и подобряването на цялостното състояние и функция в лицево-челюстната област.

 

Неправилно подредените зъби водят до:

 • Лоша устна хигиена:

Поради неправилната си позиция зъбите често стават труднодостъпни за четката и другите средства за почистване. Това води до натрупване на големи количества зъбен камък и плака с последващо възпаление на венците, кървене, задълбочаване на венечните джобове (влошено пародонтално здраве) както и развитие на кариеси.

 • Претоварване на отделни зъби и тяхното изтриване:

В резултат на неправилната захапка по-често натоварваме отделни зъби, а други спират да изпълняват своята функция. Така се създава по-голямо налягане в отделни участъци, което довежда до претоварване на зъбите в тях. След години постепенно започва „стопяване“ на кост, а в крайните етапи на декомпенсация - разклащане и загуба на зъбите.

Неправилната захапка е причина и за постепенно изтриване на емайла на група зъби. С оголването на дентина възникват и оплаквания от чувствителност, най-често от топло и студено.

 • Проблеми със стомаха:

Вследствие от некачественото сдъвкване на храната поради липсата на правилни дъвкателни контакти между зъбите, започва да страда и стомахът.

Целите на ортодонтското лечение с брекети Damon е да се подредят зъбните редици по начин, по който да осигурят лесни за почистване зъби, както и да се разпределя равномерно дъвкателното налягане. Правилното стриване на храната и красивата усмивка са сигурен начин да подобрите цялостно качеството си на живот!

В детска възраст ортодонтското лечение има друга насоченост. При децата от особено значение е да установим причината за деформацията - дали тя е вродена, генетична или в резултат на вреден навик.

В ранна възраст, децата могат да развият вредни навици като:

 • смукане на пръст;

 • смукане на устна;

 • смукане на език;

 • стоене и дишане с отворена уста.

Последното може да е в резултат от наличието на трета сливица. Често вредните навици могат да се запазят до по-късна възраст, което усложнява и ортодонтското лечение. Родителите не винаги са наясно с тази опасност и понякога неглижират проблема, като се надяват, че навикът ще изчезне с порастването на детето.

Важната задача на лекуващия ортодонт е не само да коригира вече настъпилата деформация и да подпомогне правилното развитие на челюстите, но и  да установи вредните навици, да обърне внимание на родителите и да подпомогне тяхното отстраняване.

 

Какво представляват брекети Damon и какви са предимствата им спрямо класическите брекети

 

В Дентално студио д-р Димитрови коригираме неправилните захапки с иновативната система от брекети Damon, благодарeние на които нашите пациенти се радват на ПО-ШИРОКА и ПО-ЗДРАВА УСМИВКА за ПО-КРАТКО ВРЕМЕ, осигурявайки ПО-ГОЛЯМ КОМФОРТ по време на лечението в сравнение конвенционалните брекети.

 

В Дентално студио д-р Димитрови коригираме неправилните захапки с иновативната система от брекети Damon, благодарeние на които нашите пациенти се радват на

ПО-ШИРОКА и ПО-ЗДРАВА УСМИВКА за

ПО-КРАТКО ВРЕМЕ, осигурявайки

ПО-ГОЛЯМ КОМФОРТ по време на лечението в сравнение конвенционалните брекети.

Системата не само намалява сроковете на лечение, но и свежда нуждата от вадене на зъби до минимум.

Благодарение на по-малките си размери, брекетите Damon са по-лесни за почистване и по-малко забележими. Системата използва патентован механизъм за плъзгане с капачета, които позволяват по-свободно движение на дъгите в улеите на брекетите. Също така с премахването на еластичните верижки, за които е доказано, че задържат вредни бактерии, се подобрява хигиената в устната кухина и предотвратява опасността от развитието на кариеси.

 

Damon Clear брекет

	 Стандартен брекет с еластични верижки

Damon Clear брекет

Стандартен брекет с еластични верижки

 

Сега за момент си представете, че пътувате към любимо място на морето, където да си отпочинете. Как бихте избрали да пътувате? С кола или с автобус? Как ще стигнете по-бързо? Най-вероятно това ще бъде решаващо за Вашия избор на превоз.

Технологията за ортодонтско лечение Damon подпомага по-бързото придвижване на зъбите. Ето и доказателството:

 

Технологията за ортодонтско лечение Damon подпомага по-бързото придвижване на зъбите.

Захапка при започване на лечение с брекети Damon Q.

Постигнат резултат едва 2 месеца след започване на   лечението с брекети Damon Q.

         

Ефектът е УАУ, нали?!?

А сега, какво ортодонтско лечение бихте избрали? По-бързото (с кола) или традиционното (с автобус)?

 

С какви видове брекети Damon лекуваме в Дентално студио д-р Димитрови и как избираме кои са подходящи за Вас

 

В Дентално студио д-р Димитрови предлагаме два вида брекети Damon:

 • малки по размер стоманени брекети (Damon Q)
 • малки изцяло невидими керамични брекети (Damon Clear)

 

Горна челюст с брекети Damon Clear, долна челюст с брекети Damon Q

Горна челюст с брекети Damon Clear, долна челюст с брекети Damon Q


Въпрос на личен избор е как да изглеждат брекетите, които ще носите.

Ако трябва да сравним двата вида брекети Damon, то разликата е освен във визията им и в скоростта на придвижване на зъбите. Поради материала, от който са изработени естетичните керамични брекети (Damon Clear), се получава по-голямо триене между дъгата и брекетите, което би удължило срока за преместване на зъбите спрямо стоманените брекети (Damon Q). Но въпреки това смело можем да твърдим, че системата Damon дава по-бързи резултати отколкото брекетите с ластици.

 

Защо и средно с колко лечението с брекети Damon е по-кратко

 

Традиционните ортодонтски системи включват ластици, които служат за задържане на дъгите в улея на брекетите. Това създава по-голямо триене между брекетите и дъгата, изисква по-голяма сила и води до по-болезнено и по-бавно придвижване на зъбите.

Брекетите Damon имат съвсем различен подход! Благодарение на патентованите плъзгащи вратички (капачета), се осигурява свобода на движение на дъгата в улея на брекетите. Лечението се съкращава с 6 месеца в сравнение с конвенционалните системи брекети и е в пъти по-комфортно!

 

Има ли възраст, в която ортодонтското лечение с брекети Damon е добре да се проведе

 

Със системата брекети Damon няма възрастово ограничение за провеждане на ортодонтско лечение.

Все пак е добре да имаме предвид, че най-подходящата възраст за поставяне на брекети е между 12-15 години за момичета и 13-16 години за момчета.

В по-ранна възраст брекети се поставят на деца със смесено съзъбие (наличие на млечни и пробиващи постоянни зъби) с цел да се отвори място, когато то липсва за пробива на постоянните зъби.

Д-р Божидарова съветва родителите да посетят ортодонт със своите деца още с пробива на временното съзъбие. По този начин детето  опознава лекаря, а той своевременно може да проследи за наличието на зъбно-челюстни деформации и да се предприемат действия, които да предотвратят задълбочаването на проблема. Навременното установяване на последните е от особено значение за тяхната корекция.

 

Д-р Божидарова съветва родителите да посетят ортодонт със своите деца още с пробива на временното съзъбие.

 

С помощта на родителите трябва да бъдат отстранени вредните навици, които са причина за деформацията. След бурния растеж на организма в тийнейджърска възраст, стимулирането на недоразвити или стопирането на вече преразвити челюсти, става невъзможно, което може да бъде причина и за незадоволителни резултати при ортодонтското лечение с брекети във вече зряла възраст.

 

Хигиена по време на ортодонтско лечение с брекети Damon

 

Бъдете отговорни! Ортодонтското лечение с брекети Damon е процес, в който дейно участие вземат както лекарят, дирижиращ лечението, така и Вие. Въпреки, че системата Damon е опростена - с по-малки размери на брекетите и наличието на капачета, които улесняват почистването, както при всяко ортодонтско лечение, се изисква старателно поддържане на устната хигиена. Изцяло във Ваши ръце е грижата за оралното Ви здраве и това да не допускате развитието на кариеси или възпаление на венците.

За да се усмихваме спокойно и уверено трябва да полагаме ежедневни грижи за чистотата на зъбите си.

В Дентално студио д-р Димитрови отделяме специално време на всеки един от вас, за да предадем максимално знанията си по отношение на особеностите на четкане и почистване на зъбите и брекетите. Използването на вода за уста и междузъбни четки за трудно достъпните места са задължителни.

 

Какво следва след свалянето на брекетите Damon

 

С годините в процеса на дъвчене настъпва естествено изтриване на зъбите, както в областта на дъвкателната им повърхност, така и в контактните им точки. Това неминуемо води до тяхното преместване във времето. Това, което може би малцина знаят е, че зъбите имат тенденция за непрекъснато прорастване. Както тялото ни се променя с възрастта, така и нашите зъби търпят изменения.

И така, за да задържим постигнатия желан резултат дългосрочно, след приключване на активната част на ортодонтското лечение с брекети Damon, идва ред на не по-малко важния етап – ретенция (фиксация). Съвременните тенденции за ретенция са тя да бъде прилагана до живот.

В Дентално студио д-р Димитрови предлагаме два вида ретейнъри (средства за задържане):

Неподвижни – тънки елегантни нишки, които се поставят от вътрешната страна на горните и долни предни зъби.

Подвижни – прозрачни шини, с които пациентът трябва да спи нощем, като последните постепенно отпадат.

Ваш ангажимент е да спазвате сроковете за контрол на ретенцията, а след първата година от края на лечението сами да следите за отлепване, съпътствано с промяна в подредбата на зъбите при ненавременно посещение при своя ортодонт. Нашият апел е да не пропускате годишните си профилактични посещения, те са не по-малко важни от посещенията по време на активната част от лечението Ви.

Бъдещо разместване на зъби е много вероятно, ако във времето се наложи изваждане на зъби без поставяне на заместители на мястото на липсващите или направата на пломби, които не възстановяват правилната анатомична форма на зъбите.

 

Защо да изберем ортодонтско лечение с брекети Damon в дентално студио д-р Димитрови

 

При всяко посещение в Дентално студио д-р Димитрови ние се грижим за Вашия комфорт и добро настроение, а докато трае лечението Ви ще подсигурим и любимата Ви музика!

По време на лепенето на брекети Damon ще Ви предложим и възглавнички за врата и кръста, така че, да се чувствате максимално комфортно!

 

При всяко посещение в Дентално студио д-р Димитрови ние се грижим за Вашия комфорт и добро настроение, а докато трае лечението Ви ще подсигурим и любимата Ви музика! По време на лепенето на брекети Damon ще Ви предложим и възглавнички за врата и кръста, така че, да се чувствате максимално комфортно!

 

При нас ортодонтското лечение не е изолирано, а е част от комплексното лечение на всички проблеми в устата Ви. Освен правилната подредба на зъбите, ние ще възстановим и всички изтрити участъци по зъбите Ви в резултат от неправилната захапка, така че да не изпитвате повече болка при хранене, ще изработим красиви керамични възстановявания на силно разрушените зъби и ще поставим импланти, там където липсват зъби.

Нашата основна задача е да сътворим красива и функционална усмивка, която да носите със самочувствие и, с която да се наслаждавате на вкусната храна и удоволствията в живота.

Създаването на красива усмивка носи увереност и определено можем да кажем, че променя човек емоционално. Именно затова д-р Божидарова обича работата си толкова много!

За да запишете час за ортодонтска консултация не се колебайте да се свържете с нас.

До скоро!

 
 
 
 


© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev