Функционалният зъб е и естетичен | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

Функционалният зъб е и естетичен

След завръщането на д-р Димитров от Болоня на 21-вата годишна конференция на Италианската академия за консервативна и възстановителна стоматология към Международната академия по адхезивна  стоматология – Worn_Dentition: The Adhesive Way от онлайн изданието ПО-ЗДРАВИ го потърсиха, за да сподели впечатленията си.

Какви са новите международни клинични изследвания, поддържащи и ръководещи абразивната възстановителна стоматология, за които говорите?

Постоянно се правят изследвания за подобряване на качествата на материалите, с които работим. Но аз не смятам за необходимо да влизам в детайли, защото едва ли ще представляват интерес. Аз съм изцяло насочен към практическите тънкости на прилагането на материалите и се доверявам напълно на моите учители и на техните препоръки.

До каква степен е възможно да се постигне пълна функционална рехабилитация и кои са клиничните подходи?

Според мен, като изключим случаите с големи анатомични аномалии в челюстите и лицето, може да се постигне пълна функционална и естетична рехабилитация. Казвам и естетична, защото при зъбите не може да има само функция без естетика – природата е уникална – функционалният зъб е и естетичен и обратното, разбира се! Клиничният подход включва фотодокументация за преценка на пропорциите и хармонията на лице и зъби, дигитален проект на предните зъби, восъчен проект на всички зъби и “пренасяне” на проекта в устата на пациента. Накрая е избирането на метод за възстановяване на зъбите – директен или индиректен. Директният метод представлява директно скулптиране с композит на зъбите в устата на пациента при наличие на всички зъби – възстановяването на 28 зъба става в рамките на 5 поредни дни! Индиректният метод представлява възстановяване на всички зъби посредством фасети, корони и полукорони по метода на MIPP (Minimal Invasive Prosthetic Procedures – минимално инвазивни протетични процедури). При този метод понякога зъбите даже не се пилят, а се прави само едно заглаждане и леко оформяне. То няма нищо общо с пиленето на зъбите за металокерамични корони, при което се отнемат около 70% от зъбните тъкани!

Кои са пионерите в света в областта на адхезивната стоматология?

Смятам, че въпросът по-скоро трябва да е кои са изявените специалисти и майстори в областта на адхезивната стоматология? Д-р Сергей Радлински от Полтава, Украйна, преди 13 години ми показа, че стоматологията може да е и изкуство. Имам предвид директното възстановяване на зъбите с композит. Две години по-късно имах удоволствието да участвам в курс на д-р Дидие Дичи в Женева, Швецария, който стана моят втори учител. Не мога да не спомена и д-р Нютън Фол, Бразилия, и Лоренцо Ванини, Италия.

Какви са възможностите за българските лекари по дентална медицина да специализират в тази посока?

Смятам, че всеки един от колегите, който има интерес в естетично-възстановителната стоматология, може да се възползва от многото курсове и обучения в България и чужбина – всичко е въпрос на избор и желание. След опита, който натрупах през годините, и курсовете, които съм посетил, с гордост споделям, че съм поканен и съм афилииран демонстратор на адхезивни възстановявания от д-р Дидие Дичи от Женева Смайл Център и провеждам обучения в нашата клиника.

 

Източник: http://po-zdravidnes.com 


© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: Module 'zip' already loaded

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace:

File: /home/drdimitrovicom/public_html/platform/common/core/Core_Exceptions.php
Line: 164
Function: include

File: /home/drdimitrovicom/public_html/platform/common/core/Common.php
Line: 265
Function: show_php_error