ЗЪБНИ КОРОНКИ И МОСТОВЕ ОТ ЧИСТА КЕРАМИКА ИЛИ ЦИРКОНИЙ - УСТОЙЧИВОСТ, ЕСТЕТИКА, ФУНКЦИЯ | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

ЗЪБНИ КОРОНКИ И МОСТОВЕ ОТ ЧИСТА КЕРАМИКА ИЛИ ЦИРКОНИЙ - УСТОЙЧИВОСТ, ЕСТЕТИКА, ФУНКЦИЯ

 • Притеснявате се да се усмихнете, защото Ви липсва зъб.
 • Забравили сте какво е удоволствието от храната и насладата от разнообразните й вкусове.
 • След всяко хранене изпитвате дискомфорт, защото задържате храна на мястото на липсващия зъб.

 

Ние, от Дентално студио д-р Димитрови имаме решение, което ще върне усмивката на лицето Ви и насладата от храната!

 

Когато престъпим прага на денталния кабинет и лекуващият лекар ни каже, че се нуждаем от зъбен мост или коронка всичко звучи кристално ясно. Но, когато дойде моментът, в който трябва да изберем от какъв материал да бъде изработен мостът или коронката, често пъти нямаме реална представа кой всъщност е най-правилният избор.

 

Ето какво ще научите от статията:

 

 • Кога правилният избор е зъбна коронка.
 • Какви са видовете коронки и каква е разликата между тях.
 • Кога поставяме зъбен мост.
 • Кой материал е най-подходящ за изработката на зъбния мост.
 • Какви са предимствата и недостатъците на зъбните коронки и мостове, изработени от металокерамика, чиста керамика или цирконий.
 • Защо да изберете Дентално студио Д-р Димитрови за поставяне на коронка или зъбен мост.

 

Кога правилният избор е зъбна коронка

 

Ако денталният Ви лекар прецени, че трябва да Ви се постави коронка вероятно в главата Ви изникват два много конкретни въпроса: „Наистина ли имам нужда от коронка? Какъв вид коронка да избера?“

 

Нека започнем с това кога се налага поставянето на коронка.

Коронките са дълготрайно във времето решение. С тяхна помощ възстановяваме естетиката и правилната функция на увредени зъби.

 

Вероятните причини да се налага поставянето на коронка са:

 • Силно отслабени зъби вследствие на множество поставяни пломби или големи разрушения по тях.
 • Когато сте избрали да заместите липсващ зъб с имплант – в този случай поставяме надимплантна коронка, която замества липсващия зъб.

Замяна на стари металокерамични корони и мост с единични циркониеви корони (тук в лечението са включени и импланти). С новите корони е постигната и корекция на кръстосаната захапка.

Замяна на стари металокерамични корони и мост с единични циркониеви корони (тук в лечението са включени и импланти). С новите корони е постигната и корекция на кръстосаната захапка.

 • Зъби със силно променен цвят, при които се е наложило кореново лечение в миналото.
 • Ако преди години са Ви поставяли коронка, която е неестетична и не пасва добре, дразни венеца или е с отстоящи от зъба ръбове. Подобни коронки могат да бъдат заменени с естетични такива, които прилягат перфектно по зъба.
 • В случаи, когато се налага да се подравни и коригира неправилна захапка и пациентите не желаят да носят брекети.
 • Поради естетични причини: за да се постигне по-красива усмивка чрез тотална промяна на размера, формата и цвета на зъбите.

 

Какви са видовете коронки и каква е разликата между тях

 

На първо място видовете коронки се различават по това каква част от естествения зъб покриват.

Цели коронки – покриват зъба изцяло от всички страни. В Дентално студио д-р Димитрови ги използваме най-вече, когато заменяме стари корони при вече изпилени зъби.

 

Полукоронки – те заместват само дъвкателната повърхност (горната част на зъба), така че не се налага пилене на здравата част от зъба.

Тук ще споменем и фасетите, тъй като те са чудесно решение при промяна на естетиката както при предни, така и при задни зъби. Фасетите покриват само видимата (лицевата) част на зъба или едновременно външната и дъвкателната повърхност на зъба. Фасетите са много тънки „люспи“, при поставянето на които изпиляването на емайла на естествения зъб е минимално. В Дентално студио д-р Димитрови изработваме фасети, когато целим уеднаквяване или цялостна промяна на цвета на всички зъби.

 

Зъбните коронки се различават и според материала, от който са изработени. Те могат да бъдат метални, златни, композитни, керамични или циркониеви. В Дентално студио д-р Димитрови работим единствено с циркониеви или изцяло керамични (порцеланови) коронки, тъй като с тези два материала постигаме най-добри резултати по отношение на естетика и здравина.

 

Цирконият е най-здравият и устойчив материал в денталната медицина. Той е наш избор за надимплантните корони, за основа (скелет) на мостовете, а също така е и много подходящ за единични коронки в задните области на съзъбието.

 

Замяна на стар металокерамичен мост с единични корони цирконий с керамика

Замяна на стар металокерамичен мост с единични корони цирконий с керамика.

 

Изцяло керамични възстановявания (от чиста керамика) използваме най-често, когато подобряваме визията на предните зъби. Основното предимство на керамичните коронки е красотата им, тъй като порцеланът, от който се изработват възпроизвежда на 100% цвета и полупрозрачността на естествените зъби.

 

Замяна на стар металокерамичен мост с единични корони чиста керамика

Замяна на стар металокерамичен мост с единични корони чиста керамика.

 

Залепена върху естествените зъби под формата на фасети, коронки или полукоронки, чистата керамика се слива и имитира перфектно естествените зъби. При някои пациенти целим и промяна на цвета на зъбите като отново използваме чиста керамика за целта. Всичко това може да се случи в рамките на 0.3 до 1 мм  дебелина на короната или фасетата. 

 

Кога поставяме зъбен мост

 

Зъбните мостове възстановяват липсващи зъби. За да бъде поставен зъбен мост се налага съседните зъби, които обграждат липсващия да бъдат изпилени за цялостни коронки и мостът да бъде закрепен върху тях.

 

Кой материал е най-подходящ за изработката на зъбния мост

 

Отговорът е цирконий. В Дентално студио д-р Димитрови работим с мостови конструкции от цирконий, тъй като цирконият е много здрав и в същото време имитира перфектно цвета на съседните зъби.

 

Какви са предимствата и недостатъците на зъбните коронки и мостове, изработени от металокерамика, чиста керамика или цирконий

 

Циркониевите мостове са високо естетични, тъй като с времето не се получава сивеене на венеца, което е присъщо за металокерамичните коронки и мостове.

Циркониевите мостове не задържат зъбна плака и не се оцветяват от пигментите на храни и напитки. 

 

Замяна на стари металокерамични мостове с циркониеви

Замяна на стари металокерамични мостове с циркониеви.

 

Една от разликите между керамиката и циркония е, че цирконият е по-малко прозрачен в сравнение с чистата керамика (порцелан).

По-малката прозрачност на циркония е предимство, когато заменяме стари коронки, под които зъбните пънчета са силно оцветени и искаме да прикрием тъмния им цвят. В тези случаи използваме циркония само за основа на коронките и мостовете, а върху него нанасяме послойно керамика, която имитира безупречно съседните зъби.

Друго предимство на циркония е, че оставяме в миналото прекомерното изпиляване на зъбите както и тяхното умъртвяване преди обличане в корони или мостове. За да се постави циркониева коронка или мост е необходимо отнемане от зъба в границите на 1 – 1.5 мм, което изключва неговото умъртвяване или преизпиляване.

 

Защо да изберете Дентално студио Д-р Димитрови за поставяне на коронка или зъбен мост

 

Защото подхождаме индивидуално към всеки, престъпил прага ни. Защото вярваме, че универсални решения не съществуват.

При един пациент перфектната усмивка може да бъде постигната с 4 или 6 фасети на предните зъби, при друг се налага цялостна рехабилитация с комбинация от възстановявания на част от зъбите с цирконий, а на други с чиста керамика.

Защото наш основен принцип е прецизността. Най-важното условие за дълготрайността на едно керамично възстановяване е прецизно и премерено минимално инвазивно изпиляване под увеличение, прецизен отпечатък, прецизна работа на зъботехника и прецизно залепване.

Резултатът от всичко това е перфектно прилягащи върху зъбите керамични и циркониеви възстановявания, около които венците се адаптират с лекота, а вие ги усещате като естествени зъби.

Защо да изберете Дентално студио Д-р Димитрови за поставяне на коронка или зъбен мост

Очакваме Ви!


© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev