КАРИЕСИ – ЗАЩО СЕ ОБРАЗУВАТ И КАК ДА ГИ ОГРАНИЧИМ | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

КАРИЕСИ – ЗАЩО СЕ ОБРАЗУВАТ И КАК ДА ГИ ОГРАНИЧИМ

 • Фрешовете са полезни за организма.
 • Ако имам кариес ще го видя и усетя.
 • Безалкохолните напитки без съдържание на захар не могат да предизвикат кариес.

Ако припознаваш дори и едно от твърденията по-горе за вярно, молим, отдели време и прочети тази статия.

Нямаме за цел да те поучаваме, а да ти разкажем една по-различна гледна точка защо всъщност кариесът не трябва да се неглижира и как можеш да се предпазиш от него.

А именно:

 • Най-важното за превенция от кариес

 

 • Предразположени ли са някои хора към кариес повече от други

 

 • Митове по отношение на кариесите

 

Зъбната плака е фактор номер 1 за образуването на кариеси. Именно затова поддържането на безупречна орална хигиена е от ключово значение за превенцията от кариеси. Вследствие на консумацията на храни и напитки, по зъбите се образува тънък слой (биофилм) с бактерии, които бавно, но сигурно рушат емайла на зъбите ни, ако пропускаме миене на зъбите си или профилактични прегледи при своя дентален лекар.  

 

Най-важното за превенция от кариес

Храни и напитки, които да избягваме и които да приемаме

Консумирай по-малко захар, избягвай въглехидрати, не пий газирани напитки! Убедени сме, че си чувал тези и куп други съвети многократно. Ето и нашия списък със съвети, които ще спомогнат да се наслаждаваш на удоволствията от живота с широка усмивка:

 • Избягвай храни със съдържание на рафинирани захари. Бактериите в устната кухина „използват“ въглехидратите от храната, за да образуват киселини и да рушат емайла на зъбите, образувайки кариеси. Просто си кажи: „На диета съм, няма да консумирам сладки храни“!
 • Ако не можеш да премахнеш напълно любимите лакомства от менюто си, опитай да ги ограничиш до прием само по време на основните хранения.

 

КАРИЕСИ – ЗАЩО СЕ ОБРАЗУВАТ И КАК ДА ГИ ОГРАНИЧИМ

Като всяко изкушение и сладкото изкушение трябва да бъде минимално.

 

 • Избягвай консумацията на лепкави храни като бисквити, локуми, тестени изделия, халви, дъвчащи бонбони. Препоръчително е да се ограничи и консумацията на смучещи бонбони или близалки, тъй като те престояват по-дълго време в устата. Лепкавите храни образуват слой върху зъбната повърхност, който се задържа по-дълго време. 

 

Сбогом, лепкави бонбони.

Сбогом, лепкави бонбони.

 

 • Натуралните сокове, студените чайове, газираните и плодови напитки също благоприятстват развитието на кариеси. Когато консумираш пресни сокове или фрешове го прави със сламка, за да не престояват дълго в устата. Задължително след това изплаквай добре с вода.

 

Пий любимия си фреш със сламка (по възможност за многократна употреба).

Пий любимия си фреш със сламка (по възможност за многократна употреба).

 

 • Препоръчителен е приемът на храни богати на калций (мляко, сирене, извара, тиквени, сусамени семена, семена от чиа, сушени смокини и др.), фосфор (риба) и на витамини. Твърдите естествени храни (плодове и зеленчуци) служат като естествени препарати за очистване на зъбната плака.

Естествено почистване на зъбите със свежи зеленчуци и плодове.

Естествено почистване на зъбите със свежи зеленчуци и плодове.

 

 • На любителите на дъвки препоръчваме такива без захар или съдържащи ксилитол, който е добър помощник в превенцията на зъбния кариес.

 

Хигиенни навици, които ще ограничат образуването на кариес

 • Измивай с четка за зъби с меки косъмчета и паста поне два пъти на ден след хранене. Там където влакната на четката достъпват трудно, почиствай междузъбните пространства с конец за зъби и вода за уста веднъж на ден.
 • Поддържането на добра лична орална хигиена не изключва профилактичните прегледи 2 пъти годишно при дентален лекар. Защо? Защото професионалното профилактично почистване на зъбен камък и плака достига и най-недостъпните за четката и конеца за зъби места. По време на профилактичните прегледи лекуващият стоматолог следи за образуването и развитието на кариес.

 

Предразположени ли са някои хора към кариес повече от други

Унаследява ли се кариесът?

Унаследява ли се кариесът?

 

Нашата устна кухина е едно от местата с най-много бактерии в човешкия организъм. Някои от бактериите в устната кухина се унаследяват. Но най-голямо влияние върху развитието на кариес оказват факторите на околната среда, водещи до развитието на бактерии. Наследствеността и гените, които носим са фактор, който не можем да пренебрегнем, но е доказано, че основната причина за развитието на кариес е начинът, по който спазваме орална хигиена, грижата, която полагаме за здравето на своите зъби и венци и хранителните ни навици.

Още с пробива на първите млечни зъби започва и колонизирането от микроорганизми по повърхността на зъбите (емайла). Streptococcus mutans е един от първите заселници в устната кухина. Най-често източник на предаването на бактерията е майката (при сдъвкване на храна преди да се даде на бебето, облизване на лъжичката на детето и др.). Смята се, че възрастта, на която децата придобиват Streptococcus mutans, влияе върху податливостта им към развитие на зъбен кариес, както във временното, така и в постоянното съзъбие или казано иначе - колкото по-рано се колонизират Streptococcus mutans, толкова по-голям е рискът от кариес.

 

Митове за кариесите

 

Информирайте се винаги от достоверни източници. Информирайте се винаги от достоверни източници.

Информирайте се винаги от достоверни източници.

 

Иска ни се да завършим статията с няколко широко разпространени мита, които заблуждават хората и водят до кариеси.

МИТ 1: „Ако не ме болят зъбите нямам кариеси“.

ВСЪЩНОСТ, когато кариесът е повърхностен (развива се само в рамките на емайла на зъба), няма болка. Причината за това е, че в емайла липсват окончания на клетките, разположени в зъбния нерв (пулпа). Колкото повече се задълбочава кариесът, толкова повече расте и вероятността да изпиташ болка.

МИТ 2: „Ако имам кариес ще го видя“.

ВСЪЩНОСТ съществуват така наречените „скрити“ кариеси, които дори при преглед от дентален лекар, а камо ли пред огледалото в банята, са незабележими и могат да се установят само с помощта на рентгенова снимка.

МИТ 3: „Добрата орална хигиена е достатъчна, за да имам здрави зъби без кариеси“.

ДА, добрата орална хигиена е ключов фактор, за да избегнеш образуването на кариеси. НО често се случва да се изпуснат зъбни повърхности, където остава натрупана плака. По тази причина много важни са профилактичните кабинетни почиствания по време, на които се проследява хигиената и се следи за състоянието на вече направените възстановявания и евентуални нови кариеси.

МИТ 4: Безалкохолните напитки без захар не предизвикват кариеси.

ВСЪЩНОСТ газираните напитки съдържат фосфорна киселина, която уврежда емайла и предизвиква ерозия. Така че смело можем да заявим, че не само захарта е фактор, който уврежда зъбния емайл, а впоследствие и дентина.

МИТ 5: „Фрешовете са полезни за организма и няма как да навредят на зъбите ми“.

Подобно на МИТ 4, консумацията на фрешове и пресни сокове трябва да става през сламка, за да не се задържат дълго в устата. След всеки фреш съветваме да изплакнеш устата си с вода. Мий зъбите си най-малко след 30 минути след като си пил кисела напитка.

МИТ 6: Киселинните храни не предизвикват кариеси.

Както и при МИТ 4 и 5, до ерозия на зъбния емайл довежда и прекомерния прием на цитрусови плодове, лимонов сок или оцет.

МИТ 7: Счупените и изтрити зъби не са предпоставка за повече кариеси.

Отчупените остри ръбове на зъби са прекрасно място за задържане на плака, а с това и за развитието на кариеси.

 

До тук с храни, напитки, превенция и митове.

За да разбереш какви видове кариеси съществуват, защо директната художествена реставрация е в пъти по-добра от класическата пломба и кое е най-важното за всяка една жена, която е бременна или планира бременност – прочети втората част на статията „Видове кариеси, защо най-доброто лечение не е пломба, кариес по време на бременност“.

 

За въпроси и записване на час за консултация се свържи с нас на посочените контакти в края на страницата отдолу.


© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev