ВИДОВЕ КАРИЕСИ, ЗАЩО НАЙ-ДОБРОТО ЛЕЧЕНИЕ НЕ Е ПЛОМБА, КАРИЕС ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

ВИДОВЕ КАРИЕСИ, ЗАЩО НАЙ-ДОБРОТО ЛЕЧЕНИЕ НЕ Е ПЛОМБА, КАРИЕС ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

В продължение на темата „Защо образуваме кариеси и как да ги ограничим“, задълбаваме още по-надълбоко (без болка, обещаваме) и се гмуркаме в:

  • Какви видове кариеси съществуват

 

  • Кариес по време на бременност

 

  • По-голям ли е рискът от кариес, ако в устата имам коронки, импланти, зъбен мост, фасети или други конструкции

 

  • Защо да избера директна художествена реставрация, а не просто пломба

 

Какви видове кариеси съществуват

Няма да те затормозяваме с абсолютно всички видове кариеси, наша работа е да диагностицираме типа кариес. Добре е обаче да знаеш, че кариесите са няколко вида в зависимост от повърхността, на която се образуват и дълбочината на засегнатата тъкан. Има и “скрити“ кариеси, които се виждат само на рентгенова снимка.

 

Невидим кариес в устата | Кариес на рентгенова снимка | Реставрация на скрития кариес

Невидим кариес в устата | Кариес на рентгенова снимка | Реставрация на скрития кариес

 

Предразположеността към определен тип кариес зависи единствено от хигиенните навици на всеки човек. Например, ако не използваме конци за почистване на междузъбните пространства съществува опасност от развитие на кариеси в контактните точки на зъбите. Ако не насочваш правилно четката и се натрупва плака в областта на шийката, може да развиеш кариес именно там и т.н.

 

Кариес по време на бременност

 

Спокойна бременност без кариеси.

Спокойна бременност без кариеси.

 

Бременността е много емоционален момент за всяка жена. В този специален период хормоналните изменения водят до повишен апетит при повечето жени, като голяма част от приеманата храна е въглехидратна. При някои жени, в първото тримесечие от бременността се появява и гадене и повръщане, които повишават киселинността в устата, а както вече обяснихме киселинната среда е предпоставка за образуването на кариеси. По време на бременност нараства и потребността на организма от калций. При недостиг, организма си го набавя от костите и зъбите на майката, което отслабва емайла на зъбите и ги прави по-податливи към образуването на кариеси.

Когато бременността е планирана, препоръчваме задължително да направиш профилактичен преглед при своя зъболекар, за да избегнеш нежелани усложнения в този период, като възпаление на зъбните нерви, болка, подуване.

Лечението по време на бременност е силно затруднено поради няколко фактора:

  1. По време на бременност не е препоръчително рентгеновото облъчване, което е неразделна част от лечението на пулпитите (възпаление на зъбния нерв). Възможно е в крайно наложителни ситуации, но все пак е по-добре, ако може да се избегне.
  2. Забранено е поставянето на упойки през първия и последния триместър от бременността, както и поставянето на упойки съдържащи адреналин.
  3. Приемът на антибиотици и болкоуспокояващи е силно ограничен.

Силно препоръчително е по време на самата бременност също да се правят профилактични прегледи, при които да се следи оралното здраве.

Или както д-р Божидарова казва: „Устната хигиена по време на бременност трябва да е маниакална, а препоръките от личния зъболекар да се следват стриктно“.

 

По-голям ли е рискът от кариес, ако в устата имам коронки, импланти, зъбен мост, фасети или други конструкции

Когато конструкциите са изработени добре, няма опасност от развитие на кариес. Рискът би се увеличил, ако конструкциите имат отстоящи ръбове, под които се задържа храна, натрупва се плака и впоследствие се развива кариес.

Не забравяй обаче, че добре изработените конструкции не те защитават 100% от образуването на кариес!!! Спазването на стриктна орална хигиена и използването на средства за почистване всеки ден както е препоръчал денталният ти лекар, са от ключово значение.  

 

Защо да избера директна художествена реставрация, а не просто пломба

За разлика от белите плоски пломби, художествената реставрация възстановява правилната форма на зъба, а с това и неговата функция.

 

Бяла пломба | Реставрация на кариес

Бяла пломба | Реставрация на кариес

 

Функционалните зъби подпомагат правилното сдъвкване на храната. Поради плоската си форма пломбите само я размачкват, което оказва влияние на целия ни организъм, започвайки от стомаха.

Друго предимство на лечението на кариеси чрез реставрация е, че тя е невидима, а това от своя страна оказва положителен резултат върху самочувствието ти при говорене и усмивка (особено, когато става дума за лечение на кариеси на предните зъби).

 

Кариеси на предни зъби | Невидими реставрации

Кариеси на предни зъби | Невидими реставрации

 

В Дентално студио д-р  Димитрови реставрациите се правят след като в устата поставим кофердам. Кофердамът предотвратява „запечатването“ на бактерии от устната кухина под реставрацията, което може да доведе до повторно развитие на кариес. С негова помощ се изолират зъбите от слюнката в устата. Освен удобствата за работа за зъболекаря, ти също се чувстваш по-комфортно по време на манипулацията в денталното студио. Материалите, с които се изработват както реставрациите, така и белите пломби са силно чувствителни на влага, което може да наруши връзката материал <–> зъб и да влоши качеството на лечението. Смело можем да заявим, че предлагаме най-доброто и най-съвременно лечение на кариес, което съществува към днешна дата.

И за финал, екипът на Дентално студио д-р Димитрови напомня – усмихвай се често и по много! Грижи се за себе си и се радвай на удоволствията от живота!

 

За въпроси и записване на час за консултация се свържи с нас на посочените контакти в края на страницата отдолу.


© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev