ДИРЕКТНИ РЕСТАВРАЦИИ - РЕСТАРТИРАЙ УСМИВКАТА С МИНИМАЛНО ИЗПИЛЯВАНЕ | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

ДИРЕКТНИ РЕСТАВРАЦИИ - РЕСТАРТИРАЙ УСМИВКАТА С МИНИМАЛНО ИЗПИЛЯВАНЕ

 

Какво ще научите за директните реставрации в тази статия, директно от скулптор-доктор Емил Димитров:

  • Защо директните реставрации са страст за един дентален лекар.
  • Защо директни реставрации, а не дигитализирани реставрации.
  • В кои случаи е възможно да се направи директна реставрация.
  • Има ли дискомфорт за пациента по време на процедурата по директна реставрация.
  • Колко време отнема директната реставрация.
  • Какви допълнителни удобства за пациентите предлага „Дентално студио Д-р Димитрови“ по време на процедурата по директна реставрация.
  • Какви са предимствата за пациента при директните реставрации, спрямо индиректните възстановявания (фасети, корони, зъбен мост).
  • Какви умения се изискват от денталния лекар за успешна директна реставрация и защо не всеки стоматолог е способен да предложи подобна услуга.
  • Може ли да се заменят нефункционални и неестетични пломби, корони и мостове с директна реставрация на зъбите.

 

„Реставрация“ е дума, която повечето от нас свързваме с възстановяване на произведения или паметници на изкуството и културата. Но всъщност терминът е доста по-широк и ако в изкуството реставрацията се отнася до визуалната част, то в денталната медицина това означава възвръщайки формата и цвета на зъбите, да възвърнеш и правилната им функция. Това е баланс, при който вещата ръка на реставратора-лекар, в симбиоза с природните закони и с възможностите, които дават съвременните технологични материали, възобновява една от прецизните системи в човешкото тяло – работата на зъбите. За да можем да се храним, да говорим и да изглеждаме добре. 

Цикламен ягуар | Дентално студио Д-р Димитрови | Зъболекар Русе

Ако трябва да си представите директната реставрация на зъбите сравнена с други техники, то представете си, че някой е реставрирал чудесен класически модел на Ягуар, обаче го е боядисал в цикламено и е сложил двигател от Трабант (извиняваме се на почитателите и на двете марки). Така „дивата котка“ нито ще изглежда добре, нито ще реве, нито ще е пъргава. Ползата би била точно същата, ако имате само красива усмивка, а изпитвате проблеми с храненето, съпътстващи проблеми в устната кухина, болки в челюстта и др.


Д-р Емил Димитров | Дентално студио Д-р Димитрови | Зъболекар Русе

 

Д-р Емил Димитров от „Дентално студио Д-р Димитрови“ в Русе е един от малкото зъболекари - специалисти по директни реставрации в България и този път ще започнем от едно често подценявано, но всъщност ключово отношение към успешния финален резултат в нещо толкова фино и комплексно… СТРАСТТА.

 


Защо директните реставрации са ти страст?

Самата дума „реставрация“ означава да възстановиш нещо в първоначалната му форма. В стоматологията реставрация означава да възстановиш зъбите по цвят и форма както някога са поникнали, както ги е създала природата. Правейки реставрации аз творя, създавам и получавам удовлетворение от свършената работа, а пациентът – един, няколко или всички зъби в устата си, които са функционални и естетични! И тук идва другата ключова дума „функционални“. Всъщност реставрирайки по този максимално естествен и биологичен начин, зъбите отново започват да вършат работата си точно така, както са я вършели преди наличието на проблема. Или ако трябва да се изразя по друг начин – както природата е предопределила, а в някои случаи дори по-добре.

Забулената весталка - Рафаел Монти | Дентално студио Д-р Димитрови | Зъболекар РусеЗащо директни реставрации, а не дигитализирани реставрации?

Защото “творецът” е някой друг, а не аз. Така не чувствам пълно удовлетворение… дали Рафаел Монти би направил дигитален образ на “Забулената весталка”, когато се е “движил” на границата на тъмен-светъл мрамор и би се чувствал удовлетворен?… Съмнявам се! Освен това губиш чувството за контрол над тази толкова специфична дейност… машина да предопределя как нещо толкова индивидуално и фино да изглежда и работи по природен начин?! За сега не виждам как може да стане и да е успешно.

В кои случаи е възможно да се направи директна реставрация?

Директна реставрация може да се направи във всички случаи, в които може да се постави добре изолационното платно – кофердам. Което в момента е още един от големите плюсове на метода директна реставрация. Той така или иначе изисква по-малко работа със стоматологичната турбина и наконечниците, но дори в тези моменти, кофердамът значително намалява досега със слюнката. В условията на пандемията от коронавирус, в която се намираме, това внася допълнителна сигурност и спокойствие и за пациента и за лекаря, който извършва директната реставрация. Не бива да забравяме да споменем и за комфорта - отново за двете страни - по време на цялата процедура. 

Има ли дискомфорт за пациента по време на процедурата по директна реставрация?

Абсолютно няма дискомфорт, даже по време на работа 80% от пациентите заспиват, защото са в легнало положение. Както вече споменах, при директната реставрация твърде инвазивните и потенциално болезнени или дискомфортни процедури са сведени до минимум. Повече е нанасянето на самия композит и скулптирането му, което наистина не предизвиква неприятни усещания у пациента. И не на последно място, всяка част от реставрацията се извършва под локална упойка.   

Директни реставрации | Дентално студио Д-р Димитрови | Зъболекар Русе

Колко време отнема директната реставрация?

Зависи от загубата на зъбни тъкани, но в рамките на 4-5 дни може да се направят всички зъби на пациента. Което е много добре като времетраене, ако сметнем времето, което би отнело едно по-конвенционално лечение на всички зъби. При него трябва да се вземат предвид методите, които трябва да бъдат приложени и допълнителните конструкции, които трябва да се изработят предварително от колегите зъботехници. Практически в рамките на тези 4-5 дни, чрез директната реставрация, ти възвръщаш на 100% зъбите и усмивката си.  

Какви допълнителни удобства за пациентите предлага „Дентално студио Д-р Димитрови“ по време на процедурата по директна реставрация?

Целият екип се грижим за пълния комфорт на пациента: предварително проучваме и пускаме предпочитаната от пациента музика по време на процедурите, завиваме го с меко одеало, ако му е студено, защото е легнал и отпуснат. Когато правя големи реставрации се работи и събота и неделя, ако пациентът е свободен само тогава. В зависимост от продължителността организираме и хранене, съобразено с етапа от процедурата. Тъй като при нас в „Дентално студио Д-р Димитрови“ едно от железните правила е, че по време на работа мобилните устройства на пациента остават отвън, дори се е случвало член на нашия екип да поеме и неотложни негови обаждания. Един вид, освен ексклузивна медицинска грижа, получава и офис асистент (смее се).  

Какви са предимствата за пациента при директните реставрации, спрямо индиректните възстановявания (фасети, корони, зъбен мост).

Директни реставрации | Дентално студио Д-р Димитрови | Зъболекар Русе

Предимствата са, че при директната реставрация всичко става  по-бързо. Освен това можем да коригираме цвета докато не се получи желаното от пациента. По-лесна е и самата поддръжка – имам предвид, че ако нещо се отчупи се поправя на момента, докато при фасетите например не е така. Конструкциите изработени в зъботехническа лаборатория, могат да се поправят отново там, не в устата на пациента, което изисква свалянето им.

Какви умения се изискват от денталния лекар за успешна директна реставрация и защо не всеки стоматолог е способен да предложи подобна услуга?

Първо, докторът, който реставрира цяла уста, трябва задължително да е преминал многократно курсове, за да разбере концепцията, по която се възстановяват зъбите, а не само да се поставя “произволно” композитът върху тях, да е наясно с пропорциите на зъбите и да има достатъчна мануалност - сръчност, за да направи реставрацията правилно. Жизнено важно при прилагането на директната реставрация е да вникнеш в концепцията и изключително детайлно и задълбочено да познаваш биологията и биомеханиката, защото всъщност работиш по техните закони.

Може ли да се заменят нефункционални и неестетични пломби, корони и мостове с директна реставрация на зъбите?

При определени показания може да се заменят корони с директни реставрации, но за зъбен мост може само ако липсва един зъб и пак има определени показания за изпълнението. При пломбите това е напълно възможно, да не кажем, че е силно препоръчително, защото една недобре направена пломба неминуемо ще доведе до редица проблеми в бъдеще.

За въпроси и час за първа консултация може да се свържете с нас.

Ще се радваме да Ви бъдем полезни, защото вярваме, че с красива усмивка удоволствията в живота са повече!

 

 


© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev