СТРАХ ОТ ЗЪБОЛЕКАР – НА КАКВО СЕ ДЪЛЖИ И КАК ДА ГО ПРЕБОРИШ | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

СТРАХ ОТ ЗЪБОЛЕКАР – НА КАКВО СЕ ДЪЛЖИ И КАК ДА ГО ПРЕБОРИШ

Страх, паника, ужас = зъболекар

Хора в бели престилки, маски и ръкавици, аз на стол с отворена уста и всякакви инструменти и бръмчащи машинки в опасна близост с мен! Ще боли!

Повечето хора асоциираме ходенето на зъболекар с болка, неприятни усещания и страх от липсата на информация какво ще ни „човъркат“ в устата и какво ще усещаме.

Страхът от зъболекар (дентофобия) се заражда по няколко причини – най-честата е преживявания на зъболекарския стол като дете, които трайно „увреждат“ отношенията ни със зъболекаря по принцип. Има и хора, които осъзнават страха си от зъболекар без да са преминали през негативно преживяване като деца (индиректен страх), по-скоро са слушали истории от близки и познати, които са повлияли на личното им мнение.  

Страхът от зъболекар може да бъде преборен както всеки друг страх – от височина, от инжекции, от дълбокото.

Всъщност не е страшно да ходиш на зъболекар, по-страшно е да не отидеш.

В статията ще отговорим на въпроси, свързани със страха от зъболекар, но ще дадем и ценни съвети, а именно:

 

  • Защо зъболечението масово се асоциира със страх (дентофобия) и болка

 

  • Страхът засилва ли усещането за болка

 

  • Как в Дентално студио д-р Димитрови работим с пациенти, които се страхуват

 

  • Съвети как да преборим страха преди посещение при зъболекар и по време на преглед

 

Защо зъболечението масово се асоциира със страх (дентофобия) и болка?

Както вече споменахме повечето хора имат детски спомени, когато са ги водили на зъболекар и вече са имали проблеми със зъбите, съответно е имало болка преди и по време на работата. За малкото човече инструментите, машинките и най-вече звуците изглеждат страшни, зъболекарите също и повечето от децата са били принуждавани към лечение (с цел да им се помогне, разбира се). В миналото не се използваха толкова масово упойки и повечето манипулации си бяха болезнени. Работеше се на норматив, зъболекарите нямаха време да си говорят надълго и широко с детето и да го предразположат. Не се обръщаше достатъчно внимание на профилактиката, както и на предразполагането на най-малките пациенти.

 

страх от зъболекар - Ако не подходиш правилно в началото, това се превръща в инструменти за мъчение, а не за помощ!

Ако не подходиш правилно в началото, това се превръща в инструменти за мъчение, а не за помощ!

 

Често и родителите, когато споделят за посещението си при зъболекар пред детето, не обръщат внимание, че то чува и разбира, и говорят негативно, говорят за болки, вадене на нерви и т.н. По този начин у детето се създава усещането за нещо страшно и болезнено, дори и никога да не е посещавало зъболекар.

 

страх от зъболекар - При зъболекарите може и да е забавно.

При зъболекарите може и да е забавно.

 

Днес детските стоматолози имат знанията и уменията да разговарят с децата, да представят работата си под формата на игра и обучение, методите на дентално лечение са на ново ниво, което чувствително намалява вероятността от асоциация на зъболекаря с негативно преживяване. Има и много книжки и игри, които също спомагат за по-доброто възприятие към денталния лекар.

Но ако „щетата“ страх от зъболекар е вече нанесена… преминаваме към …

Страхът засилва ли усещането за болка

 

страх от зъболекар - Всичко е в главата ти!

Всичко е в главата ти!

 

Определено страхът и всички негативни емоции засилват усещането за болка, т.е. снижават прага на болката. Дори и да не ни е страх толкова, когато идваме на зъболекар ядосани, или сме се скарали с близък или сме в процес на раздяла, развод, а при жените влияние може да окажат и хормонални промени по време на менструален цикъл или менопауза, усещането за болка е по-силно.

Хората, които са по-емоционални и чувствителни често преживяват срещата със зъболекар в предварително режисиран филм в главата.

Как в Дентално студио д-р Димитрови работим с пациенти, които се страхуват

 

„В Дентално студио д-р Димитрови сме приели като задача номер 1 нашите пациенти да не чувстват болка от отварянето на устата до завършване на лечението, независимо колко сложно и продължително е то.“

Д-р Ани Димитрова, управител на Дентално студио д-р Димитрови

 

Така сме структурирали процеса на работа, че няма начин още при първото посещение да работим по зъбите ти. При първото посещение се фокусираме върху това да разберем какво точно те вълнува, не харесваш или искаш да подобриш, какво би искал да постигнеш като краен резултат, какво точно те е накарало да ни посетиш, кое ти създава най-голям дискомфорт, не само физически (болка, невъзможност да се храниш), но и психологически – лошо самочувствие, неприятен дъх, страх от общуване поради състоянието на зъбите, важно събитие като брак или започване на нова работа.

 

страх от зъболекар - Твоят комфорт ни е много важен!

Твоят комфорт ни е много важен!

 

В Дентално студио д-р Димитрови първият преглед е основно разговор и фотографски интраорални (в устата) снимки за документиране на състоянието на зъбите. След това правим още една среща – разговор, по време на която нагледно ще те запознаем със състоянието на зъбите ти, обсъждаме заедно възможностите за лечение и решаване на основния ти проблем. Обръщаме внимание и ако има проблеми в устата, за които не подозираш, но които след време ще предизвикат дискомфорт. Така даваме възможност на всеки пристъпил прага ни, да ни опознае, да ни се довери и вече без страх да пристъпим към лечението.

 

страх от зъболекар - Д-р Деница Божидарова, д-р Емил Димитров и д-р Светослава Николова знаят, че магията става с усмивка!

Д-р Деница Божидарова, д-р Емил Димитров и д-р Светослава Николова знаят, че магията става с усмивка!

 

В дългогодишната си практика сме имали пациенти, които са ни предупреждавали, че „припадат“ на зъболекарския стол, че получават паник-атаки, но след разговорите и предразполагането от страна на докторите и денталните асистенти, не се е стигало до подобни сценарии.

 

Съвети как да преборим страха преди посещение на зъболекар и по време на преглед

 

страх от зъболекар - Музиката също лекува.

Музиката също лекува.

 

Доказано е, че музиката успокоява. Ще ти пуснем любимата песен или изпълнител, само ни сподели, че изпитваш страх и ще се погрижим не само да не усетиш болка, но и да асоциираш преживяното с релакс и подремване на стола!

Но нека оставим настрана музиката и разговорите с денталните лекари. Предлагаме да се върнем една крачка назад, а именно в така любимата ни профилактика. Няма да се уморим да повтаряме, че ако всеки един от нас посещава своя зъболекар на всеки 6 месеца с цел профилактика, а не при болка или виден дентален проблем, страхът от зъболекар рязко ще остане в учебниците по дентална медицина.

Няма по-добра терапия срещу страх от зъболекар, от това да се ходи редовно на профилактични прегледи и професионална хигиена на зъбите.

 

страх от зъболекар - Повече профилактика, по-малко драма!

Повече профилактика, по-малко драма!

 

За преодоляване на страха от зъболекар те съветваме да посещаваш зъболекар, който вече познаваш, харесваш и му имаш пълно доверие (а и той те познава като човек и психика).

Дишането има много силно въздействие за промяна на емоционалното ни състояние. Затова има различни дихателни практики, които приложени непосредствено преди прегледа или часа при зъболекар, могат да успокоят страховете ти.

Съвет от д-р Димитрова: Когато си на стоматологичния стол и ти предстои поставяне на упойка и лечение на зъб, се фокусирай в дишането си и започни да следиш вдишванията и издишванията. Опитай нарочно да го забавяш и брой до 5 вдишвайки и отново до 5 издишвайки. Това помага за успокояване на пулса, снижаване на кръвното налягане, а също и измества фокуса не в това, което ти правят, а върху дишането – това, което ти правиш. Когато се страхуваме, ние дишаме плитко или задържаме дъха, сърцето ни бие учестено и тялото ни е в абсолютен стрес.

 

страх от зъболекар - Просто дишай и ще прогониш страха от тялото си!

Просто дишай и ще прогониш страха от тялото си!

 

В краен случай на уплах от срещата със зъболекар можеш да вземеш предварително меко успокояващо средство – напр. валериан, глог и мента, капки на д-р Бах или някакво друго билково средство.

И така. Ако можем да обобщим:

Страхът от зъболекар се лекува с:

  1. Редовни профилактични прегледи;
  2. Всекидневна грижа и профилактика за зъбите ти;
  3. Опознаване на докторите като хора и личности и изграждане на доверие към лекуващия зъболекар.

 

 


© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev