ЗЪБНИЯТ ГРАНУЛОМ -ЗАЩО СЕ ПОЛУЧАВА И КАК СЕ ЛЕКУВА? | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

ЗЪБНИЯТ ГРАНУЛОМ -ЗАЩО СЕ ПОЛУЧАВА И КАК СЕ ЛЕКУВА?

Зъбният гранулом е огнище на инфекция около върха на корена на зъба, пълно с гранулационна тъкан и бактерии, които стопяват костта. Получава се, когато при лечение на каналите на зъба, в тях остане празно пранстрансво при запълването им, в което остават бактерии, които се размножават и преминават през върха на корена в костта. Обикновено грануломите се развиват безсимптомно, нарастват бавно в костта и ако не създават проблеми се установяват случайно при направена рентгенова снимка по друг повод. В някои случаи (при отслабване на защитните сили на организма в резултат на грип или друго заболяване) грануломът може да се обостри и да причини болка, туптене, подуване, гнойна торбичка около проблемния зъб и т.н. Освен това бактерии от гранулома може по кръвен път да достигнат до други органи и да предизвикат възпаление – в ставите, очите, външната обвивка на сърцето и т.н.

Добрата новина е, че съвременната наука предлага лечение на грануломите, което въпреки че не дава 100% положителен резултат, спомага за запазване на много диагностицирани като “безнадеждни” зъби. Лечението се изразява в машинно разширение на кореновите канали в конична форма по цялата им дължина и радикалното отстраняване на остатъци от нерва или каналопълнежната паста. Следват щателни промивки със специално подбран коктейл от дезинфекциращи разтвори в определена последователност. Ако инфекцията е по-сериозна, може да се наложи в зъба да се постави медикамент, който да престои седмица-две в херметично затворения зъб. ВАЖНО! Зъб, който подлежи на кореново лечение, не бива да стои отворен, тъй като в него без проблем се поселват множество бактерии от слюнката. След като инфекцията в канала е овладяна, следва херметично запечатване както на канала, така и на самия зъб. Това е изключително важно за успешния изход от лечението, тъй като ако има микропросмукване на слюнка, каналът отново ще се посели с бактерии. След ликвидирането на бактериите в канала на зъба, разчитаме на организма сам да се справи с вече ограниченото бактериално огнище в костта. Състоянието на зъба се следи чрез рентгенови снимки на определен период от време.

В Дентално студио д-р Димитрови специалистите по лечение на канали са д-р Емил Димитров и д-р Деница Божидарова. Те работят под микроскоп Цайс, който дава възможност каналите на зъба да се гледат под 12 пъти увеличение. Това повишава многократно успеваемостта при намирането на допълнителни канали в зъба, както и при изваждането на счупени канални инструменти в криви коренови канали. Денталните ни специалисти използват най-модерната апаратура за машинно разширение на каналите, за електрометрично определяне на дължината на канала, както и за херметичното им запечатване, което възпрепятства навлизането на бактерии в тях. Рентгеновите снимки, направени в кабинета преди, по време на и след лечението са неотменна част от протокола за лечение на грануломи.

Ако имате гранулом или съмнения за такъв, и търсите надежно лечение, със съвременни методи и техника, обадедете се на тел. 0888890703 и си запишете час за консултация.

 

Вижте как да изберете своя зъболекар Русе.


© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev