Д-Р ЕМИЛ ДИМИТРОВ: УЧИ, ИЗРАСТВАЙ, ДАВАЙ | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

Д-Р ЕМИЛ ДИМИТРОВ: УЧИ, ИЗРАСТВАЙ, ДАВАЙ

Работи концентрирано от 8 до 5, но нека това не ви подвежда, че професията му е скучна и еднообразна. Напротив – тя е сложна наука, но тази част, в която е концентриран, преминава границата в изкуство. Само че доста особено изкуство – „платното“ му е човешката уста, а шедьоврите са усмивките на хората, на които е върнал удоволствието в живота.

Да, Д-р Емил Димитров е зъболекар, но е един от малкото специалисти по директни художествени реставрации в България и основател на Дентално студио д-р Димитрови в Русе, което се грижи за здравето и красотата на своите пациенти по световни стандарти за качество на лечението и обслужването от 2008 година до днес.

 

Дентално студио д-р Димитрови – лицата на денталната грижа по световен стандарт в Русе

Дентално студио д-р Димитрови – лицата на денталната грижа по световен стандарт в Русе

 

Става в 5 часа всяка сутрин, прави гимнастика, която включва дихателни упражнения, такива за разтягане и гъвкавост по Вим Хоф – Леденият човек, апнея, 200 коремни преси и 100 лицеви опори. После ЛЕДЕН душ, медитация, писане и настройка за деня и задачите. Денят му приключва около 10 вечерта, след колоездене, вечеря и по възможност – свирене на китара.

Тази рутина се случва абсолютно всеки ден, дори когато докторът е във ваканция. Тогава просто часовете работа са заместени от около 100 километра каране на колело, още повече свирене на китара и четене на книги. А ако нещо необичайно му се случи, реагира според ситуацията. Ще кажете, не е ли прекалено стриктно, кога намира време за всичко и не го ли просто мързи понякога? Ключовите думи тук са дисциплина и отговорност към себе си – физически и ментално.

 

УЧИ

Като млад професионалист естествено е бил обсебен само от това да работи и нищо друго… така са правели всички. С течение на годините обаче осъзнава, че прословутият баланс „работа - живот“ е ключът към това, съхранявайки себе си, да може да продължи да се занимава с професионалната си страст пълноценно. Защото през отговорността за себе си, осъзнава отговорността да дава най-доброто лечение на пациентите си. Ентусиазмът му също се е променил с годините… но не както бихте предположили! Той не е намалял, а напротив – на прага на 60-ата си годишнина на тази земя, д-р Димитров се чувства по-силен, мотивиран и енергичен от всякога. Това, което се е променило в ентусиазма е видът, а не степента. Като млад се е стремял да помогне на колкото може повече пациенти, но без притеснение споделя, че това съвсем естествено се е отразявало леко на качеството. С течение на времето, това еволюира към работа с по-малко на брой пациенти, но постигане на световен стандарт, без компромисите на младостта. Както сам казва: „Давам на пациентите си най-доброто лечение, което заслужават и което бих искал аз да получа като пациент!“

Сега да се върнем отново към баланса „работа - живот“ и да видим какво става от страната на „живота“.

 

Забравихме да попитаме… тракат ли зъбите във вода 0 градуса?

Забравихме да попитаме… тракат ли зъбите във вода 0 градуса?

 

Няма как да не започнем от безспорно най-странното му занимание – ледените вани! Открива ги, за да се пребори с един от най-разпространените страхове, наложен от семейството – да не се разболее!!! Така попада на Вим Хоф – Леденият човек и след като преминава през курса му, действително започва да преборва този страх. Сега през зимата ходи с риза и палто, вместо с петслойно вълнено облекло. Този януари дори отправил 14 дневно предизвикателство към себе си – всяка сутрин в 6 часа влизал в казан за вино на терасата, пълен с лед и прекарвал там по 3 минути при температура между 0 и 2 градуса. Почувствал се прероден и… продължил да го прави.

 

Свобода!

Свобода!

 

Следва колелото – символ на свобода! А освен това, когато по цял ден стоиш на едно място, някак си естествено се появява нуждата от движение, сила и адреналин.

За тези две неща, д-р Димитров споделя, че го карат да се чувства жив и в прекрасна физическа форма.

Към това ще прибавим и емоционалния заряд, който му носи свиренето на китара, което прави от 12-годишен.

И ето я практическата му рецепта за здраве.

 

Хубаво е човек да запази все нещо от детството си. За д-р Димитров това е любовта към китарата.

Хубаво е човек да запази все нещо от детството си. За д-р Димитров това е любовта към китарата.

 

Защото вярва, че човек може да е здрав, ако знае как да се грижи за тялото и ума си, а не да прехвърля отговорността за това изцяло към медицината и да чака тя да му излекува всичко!

 

ИЗРАСТВАЙ

Тези занимания му помагат да опознае силата и потенциала на тялото и психиката си… редовно се сеща за надписа на колоната на Делфийския оракул – KNOW THYSELF (Познай себе си). А започвайки да се познава е станал по-спокоен, по-уверен, по-продуктивен и пълноценен в работата си, дори когато се сблъсква с трудности и стресови ситуации. Точно тази увереност го кара да не се фиксира в проблема, а в решението.   

 

Познай себе си… и помисли пак!

Познай себе си… и помисли пак!

 

Съжалява, че не е започнал по-рано с опознаването на личностния си потенциал, но за сметка на това наваксва с нови предизвикателства като 5-дневно колоездачно състезание в италианските Алпи, свободно гмуркане и разучаване на песни на китарата, които винаги е искал да може да свири и пее.

 

ДАВАЙ

И ако вече забравихте, че говорим за зъболекар, то в професионален план д-р Димитров се е заел със съвсем необикновено предизвикателство. Да покаже на пациентите, това за което стана въпрос в началото – че директните художествени реставрации наистина са вид изкуство, защото смята, че денталните лекари днес са изправени пред дигитализация, която в немалка степен погубва творческия и емоционален момент в работата.

 

Директни художествени реставрации – изкуство в денталната медицина!

Директни художествени реставрации – изкуство в денталната медицина!

 

На финала на този текст, как да обобщим всичко, което научихме за този човек? Трудна задача, но д-р Димитров помага, споделяйки, че нещото, което би правил всеки ден е да продължава да опознава себе си, в търсене на мъдрост… а междувременно да „заразява“ с действията, защото колкото повече осъзнати за собствените си сили и потенциал хора, толкова по-добър свят.

 

И вярва, че в това е намерил смисъла на живота си… УЧИ, ИЗРАСТВАЙ, ДАВАЙ!

 

 

Зъболекар на зъболекар!

 

Д-р Петър Дучев и д-р Емил Димитров, 2012 – in the middle of a beautiful friendship…

Д-р Петър Дучев и д-р Емил Димитров, 2012 – in the middle of a beautiful friendship…

 

Ако трябва да перифразираме -  зъболекар, дори добре да живее, все някога отива на зъболекар. В конкретния случай, д-р Димитров си е направил цялостна рехабилитация с възстановявания от чиста керамика преди 7 години и от тогава поддържа с профилактични почиствания, а негов зъболекар е д-р Петър Дучев.

 


© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev