ДИЗАЙН НА УСМИВКАТА – ПЪЛНА ХАРМОНИЯ МЕЖДУ ЕСТЕТИКА И ФУНКЦИЯ | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

ДИЗАЙН НА УСМИВКАТА – ПЪЛНА ХАРМОНИЯ МЕЖДУ ЕСТЕТИКА И ФУНКЦИЯ

Дизайн на усмивката (DSD=Digital Smile Design) - сигурни сме, че поне веднъж сте чували този израз. Да, може би Ви звучи гръмко, но в действителност новите технологии в денталната медицина позволяват много прецизна изработка и предсказуем резултат още преди да започне същинското лечение!

Замисляли ли сте се например, какви възможности ни предоставят интериорните дизайнери и архитектите днес? Да можем да видим как ще изглежда жилището ни във всеки детайл още преди да сме започнали да го обзавеждаме, да можем да разместваме мебели, стени, контакти още преди да сме боядисали стените! Сега си представете, че може да видите как ще изглежда подобрената Ви усмивка още преди реално да стане част от вас и дори да я изпробвате предварително! Дигиталният дизайн на усмивката е точно като дигиталният интериорен дизайн на дома Ви! Страхотно нали?

 

Какво ще научите за дизайн на усмивката:

  • Какво всъщност е дигитален дизайн на усмивката

  • Какви корекции могат да бъдат направени с дигитален дизайн на усмивката

  • През какви етапи преминава пациентът при дигитален дизайн на усмивката

  • Какви са предимствата на дигиталния дизайн на усмивката

  • Какъв резултат да очаква пациента след лечение по метода дигитален дизайн на усмивката


Удоволствие е да Ви представим Д-р Светослава Николова, която е един от опитните дентални лекари от екипа на Дентално студио д-р Димитрови. Д-р Николова от малка мечтае да стане зъболекар и днес мечтата й да прави красиви и здрави усмивки е факт! Нейна страст извън денталната медицина е кулинарията. Защо Ви споделяме всичко това ли? Защото вярваме, че има връзка между дарбата да сътвориш перфектния десерт, който само при вида му искаш да изядеш и това да преобразиш нечия усмивка, така, че човек да не спира да иска да я показва на света!

 

„В днешно време да имаш зъби без биологични и функционални проблеми не е достатъчно удовлетворяващо за взискателните пациенти. Тяхното желание е да притежават естествено красиви усмивки, които се хармонизират с техните физически характеристики и най-важното с техните личности.“

Д-р Николова, дентален лекар в Дентално студио д-р Димитрови в Русе.


 

Какво представлява услугата дигитален дизайн на усмивката?

 

Дизайнът на усмивката е изкуство също както е и интериорният дизайн. Изкуство, което има за цел да подобри или възстанови естествената усмивка. Дигиталният дизайн на усмивката по същество представлява подробен анализ на лицевите и зъбни пропорции на човек. Анализът се осъществява на базата на предварително направена серия от висококачествени снимки и видео клипове. Благодарение на тях денталният лекар може да направи много прецизна диагностика и да планира до последния детайл необходимите лечебни процеси, които са индивидуални при всеки човек.

Дизайнът на усмивката има за цел да проектира формата и големината на зъбите така, че да хармонизират с чертите и формата на лицето, извивката на устните, линията на  усмивката.  В същото време съблюдаваме промените, които ще направим по зъбите да доведат до по-добра функция – тоест правилното срещане на зъбите от двете челюсти при затваряне и при различните движения на долната челюст. Последното подобрява отхапването, дъвкателната функция и комфорта за пациента, особено при сериозни изтривания на зъбите. Така с помощта на дизайн на усмивката, отново ще се наслаждавате на удоволствията от вкусната и разнообразна храна!

 

Какви корекции могат да бъдат направени с дигитален дизайн на усмивката?

 

 

 

Дигиталният дизайн на усмивката е подходящ както за визуализиране на крайния резултат при пациенти, които се нуждаят от леки корекции само на фронталните зъби (предните зъби), така и за пациенти, които се нуждаят от цялостна рехабилитация на зъбите.

 

През какви етапи преминава пациентът при дигитален дизайн на усмивката?

 

Ако направим пак аналогия с интериорния дизайн – представете си хол с бледо сини стени от 100 кв. метра, в който поставим ярко зелен диван, подходящ за хол с бели стени и размери 50 кв. метра – ще имаме усещане за празнота и несъответстващи цветове. Лош избор на диван, нали така? Именно затова дизайнът на усмивката включва и анализиране на формата и пропорциите на лицето, а не само на зъбите. Пациентът участва активно в целия процес на лечение. За нас е важно да чуем неговите желания и очаквания в самото начало. Тях използваме като отправна точка.

Както вече споменахме, дигиталният дизайн на усмивката започва с висококачествени снимки и видео на лицето и настоящата усмивка. В Дентално студио д-р Димитрови имаме напълно оборудвано за целта студио и заснемането се случва изцяло при нас.

По направените снимки и видеоклипове, извършваме необходимите измервания и определяме настоящите пропорции и форма. Следва дигитално моделиране на усмивката върху тези снимки, като задаваме новите пропорции и форма на зъбите.

След като имаме новата одобрена и от пациента визия, зъботехникът изготвя 3D модели по този дизайн на усмивката, които представляват насложена новата форма и големина на зъбите върху модели от неговата първоначална ситуация.

Последната стъпка от дизайна на усмивката е да прехвърлим 3D проекта върху зъбите на пациента и да направим отново снимки, за да сме сигурни, че ще се възприеме. Оставяме за кратко проекта в устата на пациента, за да има възможността да усети, прецени и одобри новата визия. На този етап от процеса е много лесно да бъдат направени промени върху прехвърления чрез пластмаса върху зъбите проект – може да променим леко дължината,  режещите ръбове, заоблеността им или пък изобщо нищо, защото пациентът се е харесал от пръв поглед. Когато и той и ние сме доволни от резултата, можем да пристъпим към окончателните възстановявания (фасети, корони или реставрации), като крайният резултат ще бъде копие на предварителния проект.

 

Какви са предимствата на дигиталния дизайн на усмивката?

 

Методът DSD (дигитален дизайн на усмивката), Ви позволява да създадете красивата усмивка, която отразява Вашата собствена визия и личност, като същевременно подобрява преживяването на всички участници в процеса!

Всъщност най-голямото предимство на дигиталния дизайн на усмивката е това, че осигуряваме 100% предсказуем резултат с активното участие на пациента в процеса! Възможността от разминаване между това какво той си е представял и какво е имал предвид денталният лекар, до това как зъботехникът е успял да пресъздаде новата визия на зъбите е сведена до 0!

Спокойно можем да кажем, че дигиталният дизайн на усмивката е свързващото звено между пациента, лекуващия дентален лекар и зъботехника!

Дигиталният дизайн на усмивката въвлича пациента в процеса на възстановяване или подобряване, като го прави ко-дизайнер на собственото му лечение. Той има възможността да сподели своите цели, да изрази своите желания и очаквания с екипа. Взаимодействието между пациент, зъболекар и зъботехник се подобрява чрез снимки и видеоклипове, направени в няколко стъпки от лечението и разглеждани и анализирани от всички участници.

Дигиталният дизайн на усмивката използваме както при пациенти, имащи нужда само от подобряване визията  на предните зъби – при тях възстановяваме само естетиката, така и при пациенти с по-сериозни проблеми (изтриване, загуба на зъби,неправилна захапка) – там вече е нарушена и функцията. Пациентите в последния случай не изпитват притеснения само от визията на зъбите си, а имат затруднения и при хранене и говор. Цялостната рехабилитация при тях цели едновременно подобряване както на фукцията, така и на естетиката. Резултатът след такава рехабилитация е възвръщането на  удоволствието от храненето, възстановена височина на захапката, с което се подмладява и лицето като цяло и разбира се, най-желаното от всички пациенти  - възвърната усмивка и самочувствие!

 

Какъв резултат да очаква пациента след лечение по метода дигитален дизайн на усмивката?

 

Нашите наблюдения са, че когато работим по този метод с включване на дигитален дизайн и изготвянето на проект по него, винаги крайният резултат надминава първоначалните очаквания. Това се случва и благодарение на изключително естетичните съвременни материали, с които възстановяваме зъбите. С други думи, често ефектът за пациента е УАУ!

Създаването на естествена, уверена и красива усмивка е комбинация от желанията и емоционалните нужди на пациента и от прецизната и стриктна работа от страна на денталния лекар и зъботехника.

 

За въпроси и час за първа консултация може да се свържете с нас.

Ще се радваме да Ви бъдем полезни, защото вярваме, че с красива усмивка удоволствията в живота са повече!


© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev