ЛОШ ДЪХ – КАКВО ГО ПРЕДИЗВИКВА И КАК ДА СЕ СПРАВИМ | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

ЛОШ ДЪХ – КАКВО ГО ПРЕДИЗВИКВА И КАК ДА СЕ СПРАВИМ

Лошият дъх (халитоза) създава дискомфорт и понижава желанието за общуване с околните. Притесненията, свързани с лош дъх са напълно разбираеми предвид, че могат да доведат до социална изолация и занижено самочувствие. Халитозата е често срещано състояние. Интересен факт е, че лошият дъх засяга 1 от всеки 4 души. Именно заради това ще обърнем специално внимание на този проблем.

 

Лошият дъх е лечим проблем, не му позволявай да повлияе на самочувствието ти.

Лошият дъх е лечим проблем, не му позволявай да повлияе на самочувствието ти.

 

От статията ще разбереш:

  • Какви са причините за появата на лош дъх

 

  • Как да се справиш с лошия дъх

 

  • Как да поддържаш орална хигиена при лош дъх

 

  • Има ли храни и напитки, които влияят положително срещу лошия дъх

 

Какви са причините за появата на лош дъх

Най-честата причина се явява недобрата орална хигиена. Остатъците от храна по зъбите ни биват разлагани от бактерии в устата, които продуцират серни съединения.

Недостатъчният прием на вода и пресъхнала уста са също едни от главните причинители на лош дъх.

 

  След всяко хранене пий вода против лош дъх.

След всяко хранене пий вода против лош дъх.

 

Не можем да не подчертаем, че тютюнопушенето също е огромен фактор, който влияе пряко на лошия дъх.

Колкото и странно да звучи, пропускането на хранения, гладуването и нискокалоричните диети също могат да бъдат причина за лош дъх.

Друга немаловажна причина за наличието на лош дъх са и някои заболявания. Такива са хронични инфекции на сливиците, носа и синусите. Среща се и при болни от диабет, при проблеми с черния дроб и бъбреците. Хроничният рефлукс на стомашни киселини също може да се асоциира с лош дъх.

Но каквато и да е причината, трябва да бъде диагностицирана от специалист в съответната област и да се пристъпи към лечение, което да реши неприятната ситуация в дългосрочен план. В днешни дни на пазара се среща изобилие от ментови дъвки, бонбони, води за уста и специализирани пасти за справяне с лошия дъх. Но за съжаление повечето от тях имат само краткотраен ефект, тъй като не са насочени към причината за проблема.

 

Как да се справиш с лошия дъх

Може да ти звучи странно, но повечето хора, страдащи от халитоза дори не подозират за проблема. Причината за това е, че рецепторните клетки в носа губят чувствителността си към поток от една и съща миризма.

Това, което можеш на предприемеш вкъщи е да подобриш оралната си хигиена. Редовните профилактични прегледи при дентален лекар на всеки 6 месеца за професионално почистване на зъбите също не трябва да се пропускат. Най-често причината за лош дъх се крие в натрупаните зъбна плака и зъбен камък в устата, които не успяваш да отстраниш напълно в домашни условия. Трябва да отбележим, че колкото и добре да се справяш с устната си хигиена, с времето се отлага зъбен камък вследствие на храните и напитките, които консумираш. Просто при едни хора процесът е по-бърз, отколкото при други.

Друга възможна причина за лош дъх може да бъдат възпалени венци или дълбоки джобове, вследствие на пародонтит, стари мостове, които задържат храна или нелекувани кариеси и зъби с гангрена. Която и от тези причини да е налична, трябва да бъдат взети навременни мерки. Помисли над диетата си и освен приема на повече вода, включи и повече сурови плодове и зеленчуци.

 

Как да поддържаш орална хигиена при лош дъх

Едва ли ще те изненадаме със списъка с препоръки, но все пак ето какво препоръчваме да не пропускаш:

  • Четкай зъбите си с мека четка и паста за зъби 2 пъти на ден по 2-3 минути;
  • Използвай специална четка, предназначена за почистване на езика. По този начин ще си сигурен, че си отстранил бактериите, които се задържат по повърхността му и влошават дъха;
  • Почиствай междузъбните пространства с конец или междузъбни (интердентални) четки;
  • Не пропускай профилактичните си прегледи при своя стоматолог.

 

Има ли храни и напитки, които влияят положително срещу лошия дъх

Със сигурност най-важното при лош дъх остава безупречната орална хигиена. Към нея обаче можем да добавим и някои храни, които имат изчистващ ефект по отношение на зъбната плака.

Например хрупкавите пресни плодове и зеленчуци като ябълки, моркови, круши, целина, подпомагат слюноотделянето, а слюнката от своя страна има свойството да отмива бактериите, образуващи неприятни миризми в устната кухина. Пресните плодове и зеленчуци са богати на фибри, които спокойно можем да наречем естествена четка за зъби.

 

Против лош дъх заложи на пресните зеленчуци в менюто си.

Против лош дъх заложи на пресните зеленчуци в менюто си.

 

В България сме щастливци и поради наличието на кисело мляко, което е богато на пробиотични бактерии. Те имат свойството да потискат растежа на бактериите, причиняващи лош дъх.

 

Похапвай си череши на корем против лош дъх.

Похапвай си череши на корем против лош дъх.

 

Други храни, които смело можеш да похапваш са магданоз, босилек, мента, череши, пъпеш, цитруси.

 

Ако сме успели да ти бъдем полезни с тази статия, не се колебай да я споделиш със своите близки и приятели в социалните мрежи.

А ако пък можем да сме ти полезни с още нещо, контактите ни са в края на страницата отдолу.


© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev