ПАРОДОНТИТ - ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА ЗНАЦИТЕ НА ТЯЛОТО СИ – СИМПТОМИ (ЧАСТ 1) | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

ПАРОДОНТИТ - ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА ЗНАЦИТЕ НА ТЯЛОТО СИ – СИМПТОМИ (ЧАСТ 1)

Както, когато колата Ви има нужда от гориво и ѝ светва “лампата”, за да Ви подсети да заредите, така и човешкото тяло ни изпраща сигнали, че нещо се случва и обикновено това нещо заслужава да му обърнем внимание, за да не останем на „пътя“ по никое време.

 

Симптоми на пародонтит - обърнете внимание на „лампите“, с които Ви сигнализира тялото Ви!

Обърнете внимание на „лампите“, с които Ви сигнализира тялото Ви!

 

В двете части на тази статия, в ролята на дентална пътна помощ, д-р Николова и д-р Божидарова ще разкажат:

 • Що е то пародонтит
 • Какво причинява пародонтит
 • Какви са симптомите на пародонтит и произтичащите от него усложнения
 • Защо зъбите започват да се клатят
 • Как можем да стопираме пародонтита
 • Как лекуваме пародонтит
 • Защо преди да започнем друго дентално лечение венците трябва да са здрави

 

Що е то пародонтит?

Пародонтитът е най-разпространеното заболяване на зъбите и венците. По-леката форма на пародонтит се нарича гингивит. Среща се често при пациенти над 30 годишна възраст, но може да се наблюдава и при деца и подрастващи макар и значително по-рядко. Разпространението на заболяването расте прогресивно с възрастта.

Пародонтитът представлява хронично инфекциозно заболяване, което засяга зъбодържащия апарат, венците и костта около зъбите. 

 

Какво причинява пародонтит?

Пародонтитът се определя като многофакторно заболяване.

Основният фактор за възникването и развитието на пародонтит е присъствието на микроорганизми в устната кухина, които „живеят“ в зъбната бактериална плака и зъбния камък. С времето зъбната плака „узрява“ и става все по-здраво свързана със зъбната повърхност. Съставът на слюнката от своя страна съдържа минерали, а различните хора имат различно количество минерали в слюнката - фактор, който дава отражение върху количеството и времето за образуване и натрупване на зъбен камък. Основна причина за по-бързото натрупване на зъбен камък е лошата орална хигиена.

 

Зъбна плака - виж кой живее там

ЗЪБНАТА ПЛАКА – ВИЖ КОЙ ЖИВЕЕ ТАМ

 

От гледна точка на разположението на зъбите и наличието на пломби или коронки, предразположени към развитие на пародонтит са и хората:

 • със зъби с неправилна позиция, особено когато те са струпани;
 • недобре прилегнали корони;
 • отстоящи ръбове на пломби.

В нередки случаи при неправилна позиция на зъбите, настъпва претоварване на отделни групи зъби, което също води до настъпването на възпалителния процес.

В случаите, в които в устата има наличие на остри отстоящи ръбове (коронки, пломби) съществува по-голяма предпоставка за задържане на зъбна плака и развитие на пародонтит.

 

Съществуват и други причини, които предразполагат към пародонтит:

 • Придружаващи заболявания, които намаляват имунитета като диабет или СПИН;
 • Тютюнопушене;
 • Стрес;
 • Пубертет (при менструация);
 • Бременност.

 

Стресът също може да е предпоставка за пародонтит.

Стресът е нашият най-голям враг, не си го причинявайте!

 

Важно е да знаем, че приемът на някои лекарства (антиепилептични, имуносупресори, някои от лекарствата при заболявания на сърцето, хормонални контрацептиви и др.) може да доведе до възпаление на венците.

Пушачите са предразположени към развитието на пародонтит въпреки, че кървенето липсва или е в малка степен, тъй като тютюнопушенето потиска правилното кръвоснабдяване на тъканите около зъба.

 

Пушачите са предразположени към развитието на пародонтит въпреки, че кървенето липсва или е в малка степен.

Модерно е да сме здрави! Демоде е да се пуши!

 

Пародонтитът в пубертета (при менструация), както и по време на бременност е свързан с промяната в нивата на хормоните в организма.

 

Хормоналните изменения могат да доведат до пародонтит.

Хормоналните изменения могат да доведат до пародонтит.

 

Какви са симптомите на пародонтит и произтичащите от него усложнения

Пародонтитът може да се наблюдава на единични зъби или в цялата уста. Както всеки възпалителен процес, бива два вида: остър и хроничен.

При здрави венци лигавицата е бледорозова, прилепнала - с вид на портокалова кора. Когато се развие възпаление, тя става оточна и гладка, цветът й се променя от наситено червен (при остро възпаление) до бледосинкав (при хронично възпаление).

 

Здрави венци

Здрави венци

 

Въпреки, че пародонтитът може да протича без явни сигнали, има и такива, които могат да привлекат вниманието Ви и да Ви алармират за заболяването. Нашият съвет е да не пренебрегвате симптомите и да се погрижите за здравето си навреме.

А именно при:

 • леснокървящи венци при миене на зъби или отхапване на твърди храни;
 • зачервени и оточни венци;
 • поява на тъпа болка;
 • лош дъх;
 • отдръпване на венеца и оголване на зъбите (загуба на кост);
 • наличие на пародонтални джобове;
 • подвижни зъби;
 • промяна в разположението на зъбите.

Възпалени венци => Кървящи венци => Оголени зъби => Клатещи се зъби => Загубени зъби!

В най-общия случай това е последователността, в която тялото ни сигнализира, че имаме проблем с венците и се нуждаем от лечение.

Кървенето на венците при миене на зъбите не е нещо нормално. Без значение дали е спонтанно или е провокирано, то е признак за възпаление. Колкото по-често имате кървене, толкова по-голяма е и степента на развитие на инфекцията.

 

Кървенето на венците не е нормално.

Кървенето на венците не е нормално.

 

Оточните и зачервени венци са предпоставка за развитието на венечен джоб, който задържа още плака. Пародонтални джобове с различна дълбочина се оформят в случаите, в които възпалението се разпространи в тъкани и кост.

При пародонтит, който не е лекуван своевременно венецът започва бавно и постепенно да оголва съответните зъби, при което шийките на зъбите и корените стават видими. Зъбите са видимо по-удължени и по-големи.

Характерно за пародонтитът е, че той е свързан със загуба на кост и образуването на джобове. В тези случаи е необходимо да се извърши специализиран пародонтален преглед. По преценка на лекуващия дентален лекар се прави панорамна рентгенография, за да се установи дали има костна загуба.

 

Защо зъбите започват да се клатят?

Докато зъбната плака е в контакт с венеца бактериите в нея допринасят и поддържат хронично възпаление.

Възпалението на костта от своя страна е много тежък процес. Организмът знае това и е устроен по начин, по който да се предпазва.

В резултат на продължително развиващият се възпалителен процес в меките тъкани, имунният отговор на организма е сам да започне да стапя костта с цел да я държи на разстояние от възпалението и по този начин да я предпази.

При не добре поддържана устна хигиена възпалителните процеси прогресират, което води до все по-голяма загуба на кост. В резултат зъбите губят своята поддръжка и се разклащат или преместват.

Друга причина е неправилната захапка, която води до претоварване на зъбите. Костта в отделни участъци не издържа на прекомерното налягане и започва процес на стапяне, свързан със загуба на кост и поддръжка.

 

Прочетете и втората част на статията, за да научите за превенцията и лечението на пародонтит.

Превенция и лечение на пародонтит – спасение дебне отвсякъде

ПРЕВЕНЦИЯ И ЛЕЧЕНИЕ НА ПАРОДОНТИТ – СПАСЕНИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ

 

За въпроси и записване на час за консултация може да се свържете с нас на посочените контакти в края на страницата отдолу.


© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev