ПРЕВЕНЦИЯ И ЛЕЧЕНИЕ НА ПАРОДОНТИТ – СПАСЕНИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ (ЧАСТ 2) | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

ПРЕВЕНЦИЯ И ЛЕЧЕНИЕ НА ПАРОДОНТИТ – СПАСЕНИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ (ЧАСТ 2)

В продължение на темата ПАРОДОНТИТ - ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА ЗНАЦИТЕ НА ТЯЛОТО СИ – СИМПТОМИ (ЧАСТ 1), в тази статия д-р Николова и д-р Божидарова ще ни разкажат:

 • Как можем да стопираме пародонтита
 • Как лекуваме пародонтит
 • Защо преди да започнем друго дентално лечение венците трябва да са здрави

 

Как можем да стопираме пародонтита

Най-същественият отговор на въпроса как да се предпазим от пародонтит е профилактиката. Тя включва професионално почистване на зъбите 2 пъти в годината и профилактични прегледи. Като дентални лекари ние се грижим за това нашите пациенти винаги да знаят кога е дошло време за профилактичното им почистване, а по време на него преглеждаме и зъбите за евентуална поява на кариеси или други проблеми. В Дентално студио д-р Димитрови обучаваме всеки как да четка правилно зъбите, как да почиства междузъбното пространство като използва конци за зъби вечер или интердентални четки с подходящ размер. Останалата част от профилактиката на Вашето орално здраве и здрави венци са във Ваши ръце.

Важно е отново да споменем, че тютюнопушенето е един от най-рисковите фактори за появата и развитието на пародонтит. При пушачите се наблюдава по-сериозна загуба на кост около зъбите и по-напреднал пародонтит в доста по-ранна възраст. Спирането на тютюнопушенето влияе много благоприятно на пародонталното здраве (както и на общото).

 

Практични съвети как да се грижите за вашата усмивка.

ПРАКТИЧНИ СЪВЕТИ КАК ДА СЕ ГРИЖИТЕ ЗА ВАШАТА УСМИВКА

 

Как лекуваме пародонтит

Лечението на пародонтит и изходът от него зависят от тежестта на заболяването, както и от вече настъпилите изменения. Вашето съдействие е от ключово значение за лечебния процес. Целта на пародонталното лечение е да се спре прогресирането на заболяването.

 

Преди и след пародонтална терапия.

Преди и след пародонтална терапия.

 

Всеки, които страда от пародонтит преминава през няколко основни етапа на лечение:

 • Първи етап – наричаме този етап противовъзпалителна терапия.

В тази фаза на лечение в Дентално студио д-р Димитрови започваме с първично почистване на натрупаната зъбна плака и образувалия се зъбен камък, след което полираме цялото съзъбие. Преди да започнем, първо установяваме с оцветяваща плаката таблетка кои са местата, които пациентът пропуска да четка и се е натрупала плака. Следва почистване с ултразвуков апарат, за да отстраним плаката и зъбния камък и полиране със системата AIRFLOW® (водно-въздушна струя и специализиран препарат), благодарение на което по-трудно се задържа храна по зъбите. Те стават идеално чисти и полирани като се отстраняват и малките зъбни петънца, следствие от консумацията на кафе, чай, вино.

Завършваме с обучение на пациента как да поддържа хигиената на зъбите си вкъщи.

 • Втори етап – измерване на джобовете и изготвяне на пародонтална карта.

Какво представлява пародонталната карта?

 • Измерваме на 6 места около всеки зъб каква е дълбочината и има ли джобове;
 • Установяваме има ли подвижност на зъбите и още други специфични показатели.

Пародонталната карта е нашата отправна точна за тежестта на пародонтита и необходимото последващо лечение. В този етап от лечението премахваме инфектираната тъкан и обработваме кореновата повърхност на зъба, която е била в съседство с пародонталния джоб. С лечението на пародонтита целим постигне на оздравителен процес в меките тъкани

 

Измерване на джобовете и изготвяне на пародонтална карта.

Измерване около здрав зъб, около зъб без загуба на кост, а само с възпаление на венеца (гингивит) и измерване на джобове при лек, умерен и тежък пародонтит.

Източник https://dentodontics.com/2015/11/03/stages-of-gum-disease/

 

 • Трети етап – етап на дълбоко почистване на всички джобове, при които сме измерили дълбочина над 3 мм.

При него със специални инструменти почистваме натрупан зъбен камък в тази част от корена, която вече е оголена и не е обградена от кост и която не можем да достигнем и почистим добре само с ултразвука.

 

Преди и след пародонтално лечение.

Преди и след пародонтално лечение.

 

 • Четвърти етапотстраняване на всички условия в устата, които довеждат до задържане на плака и възпаление.

След дълбокото почистване е време да се отстранят всички локални фактори в устата, които са причина за задържане на плака, претоварване на зъбите или затрудняват тяхното почистване. Този етап е необходим при пациенти, при които не само плаката и зъбния камък са причина за възпалението на венците и са довели до пародонтит.

В тези случаи планът на лечение може да включва:

 • замяна на стари корони и пломби с отстоящи ръбове;
 • коригиране на контактите между зъбите;
 • подреждане на зъбите посредством ортодонтия, коригиране на захапката.

 

 • Пети етап – поддържаща терапия, профилактика.

Пародонтитът е заболяване с прогресиращ и рецидивиращ характер, затова съществена част от лечението е поддържащата терапия, която трябва да бъде стриктно спазвана и практически пациентът трябва да я следва ежедневно и целогодишно.

Когато сме изпълнили всички горни етапи и сме Ви обучили да поддържате отлично оралната си хигиена вкъщи, е дошло време да се виждаме само за профилактични почиствания на 6 месеца и 1 път в годината за дълбоко почистване (ако има наличие на джобове).

 

Защо преди да започнем друго дентално лечение венците трябва да са здрави

Здравите венци са неразделна част от здравата и красива усмивка!

 

Няма по-красиво от красивата и здрава усмивка!

Няма по-красиво от красивата и здрава усмивка!

 

При пациенти с диагностициран пародонтит е важно първо да овладеем възпалението и тогава да пристъпим към последващо лечение. Не можем да сложим брекети, ако венците са възпалени и зъбите и венците не се почистват правилно - възпалението само би се задълбочило. Не бихме сложили корони на зъби, които са с дълбоки джобове и сериозна загуба на кост – в този случай трябва да помислим за лечение с импланти. Не можем да поставим фасети на предните зъби, ако венците кървят.

И за финал бихме искали да подчертаем, че пародонтитът е коварно заболяване, от което никой не е застрахован. Затова не е необходимо да чакате симптомите да се появят, за да започнете да се грижите по-добре за зъбите и венците си. Правете го ежедневно, за да се радвате на удоволствията в живота с по-малко посещения в зъболекарския кабинет!

 

Добрите зъболекари в Русе

До скоро виждане!

 

За въпроси и записване на час за консултация може да се свържете с нас на посочените контакти в края на страницата отдолу.


© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev