ОРАЛНА ХИГИЕНА И ОРТОДОНТСКО ЛЕЧЕНИЕ С БРЕКЕТИ | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

ОРАЛНА ХИГИЕНА И ОРТОДОНТСКО ЛЕЧЕНИЕ С БРЕКЕТИ

Когато става въпрос за ортодонтско лечение с брекети, мечтаната красива и здрава усмивка се случва при два основни фактора. Първо – избор на добър и опитен ортодонт и второ – лична грижа и отговорност по време на лечението, а и след това.

В тази статия ще обърнем внимание именно на важността от полагането на изключителна лична грижа по отношение на оралната хигиена, която всеки пациент, който преминава през ортодонтско лечение трябва да спазва. И под грижа имаме предвид както устната хигиена, така и промяна в хранителните навици.

Или както д-р Деница Божидарова обича да казва – „Аз и Вие сме екип, нека да постигнем Вашата усмивка заедно!“

 

Д-р Деница Божидарова, дентален лекар в Дентално студио д-р Димитрови в гр. Русе. 

Д-р Деница Божидарова, дентален лекар в Дентално студио д-р Димитрови в гр. Русе.

 

Ето какво ще научите от статията:

 

  • Накратко за оралната хигиена
  • Какво е по-различно при поддържането на орална хигиена по време на ортодонтско лечение и по принцип
  • Какво и как можем да ядем по време на ортодонтско лечение и какво трябва да избягваме на всяка цена
  • Какви рискове крие похапването на храни от „забранения списък“
  • Какво да правим в случай, че се отлепи брекет или друг елемент
  • Как да поддържаме безупречна орална хигиена по време на ортодонтско лечение и какво се случва, ако я пренебрегнем

 

! В Дентално студио д-р Димитрови се доверяваме на качеството на иновативната система за ортодонтски лечения Damon, но всичко, което ще прочетете е валидно и при останалите утвърдени ортодонтски системи.

 

 

Накратко за оралната хигиена

Още от деца слушаме какви пакости причиняват на зъбите ни Чук и Пук. Но ако четете тези редове със сигурност сте минали възрастта за приказката от Турбьорн Егнер. От момента, в който пробие първият зъб в бебешката уста, зъбната плака (биофилм) има свой дом, който ако не спазваме добра орална хигиена се разширява с годините. Кариесите и проблемите с венците се дължат най-вече на множеството бактерии, които отделят киселини и рушат емайла на зъбите. Зъбната плака се образува след консумация на храни и напитки, както и при тютюнопушене. Веднага след хранене плаката е мека и може лесно да се отстрани с правилно четкане на зъбите по два пъти на ден, паста, вода за уста и конец за зъби. Ако обаче пропускаме миене на зъбите, зъбната плака се втърдява (в нея се отлагат и минерали от слюнката). Образува се добре познатият зъбен камък, който е абсолютно невъзможно да премахнем в домашни условия. Редовните профилактични посещения при Вашия зъболекар 2 пъти в годината също не трябва да се пропускат, ако искате да се радвате на удоволствията от храната и свободното общуване дълги години.

Четкайте зъбите си поне 2 пъти на ден по минимум 3 минути.

Четкайте зъбите си поне 2 пъти на ден по минимум 3 минути.

 

 

Какво е по-различно при  поддържането на орална хигиена по време на ортодонтско лечение и по принцип?

При лечението с брекети трябва да сте маниакални по отношение на оралната си хигиена. Малките по размери брекети, дъги, пружинки и други елементи, правят зъбите Ви по-трудно достъпни за четката и за останалите хигиенни средства. Това затруднява добрата поддръжка, а при неспазването й застрашава и оралното здраве.

 

 

Какво можем да ядем по време на ортодонтско лечение и какво трябва да избягваме на всяка цена?

За да бъде успешно ортодонтското лечение е наложително да промените някои от хранителните си навици. Твърди храни като ябълки, моркови, кочан царевица, не бива да се отхапват, а старателно да се нарежат преди консумация. Забравете за огризването на кокали! Череши, маслини, праскови, кайсии се консумират след предварително премахване на костилките. Желателно е да се избягва консумирането на големи ядки (лешници, бадеми), семки, пуканки, препечени филии. Лепкавите храни като солети, шоколад, чипс, както и газираните напитки, Ви съветваме направо да изключите от менюто си. Дъвченето на дъвки е абсолютно забранено! Мда, списъкът е дълъг, но всички изброени любими вкусотийки водят до рискове за успешното приключване в срок на ортодонтското лечение.

 

  Довиждане дъвки!  | Без шоколад и ядки по време на ортодонтско лечение с брекети!Довиждане дъвки!  Без шоколад и ядки по време на ортодонтско лечение с брекети!

 

 

Какви рискове крие похапването на храни от „забранения списък“?

Ако все пак се изкушите да похапнете любимо лакомство, съществува риск да отлепите някой от брекетите си. Това е свързано с допълнително посещение за неговото презалепване. Ако по някаква причина сте изгубили разлепения брекет, това означава и допълнително време за поръчка и доставка на нов. Всички неволи, свързани с похапване на забранени храни, по естествен път удължават Вашето лечение, а при загуба на брекет го и оскъпява.

 

 

Какво да правим в случай, че се отлепи брекет или друг елемент?

В никакъв случай не се опитвайте сами да „поправите“ нещата. Незабавно потърсете и информирайте Вашия ортодонт за всякакви счупени и изгубени части от апарата. Той ще ви даде насоки или в зависимост от конкретния случай ще Ви запише час за презалепване на разлепения брекет. Важно е да го съхраните, защото при загуба, както споменахме по-горе, е необходимо да се поръча и заплати нов… иначе казано, ще имате допълнителен разход.

 

 

Как да поддържаме безупречна орална хигиена по време на ортодонтско лечение и какво се случва, ако я пренебрегнем?

Предвид наличието в устата Ви на цяла система от брекети, дори и при по-комфортни, каквато е системата Damon, все пак заради дъги, пружинки, кукички и други, достъпът до повърхностите на зъбите е затруднен. По тази причина е необходимо да промените подхода си. За почистването на зъбите се използват специални ортодонтски четки, които трябва да подменяте всеки месец. Четките са по-тесни като по този начин успешно се почистват зъбите под и над брекетите.

 

 Хигиенни средства за поддържане на орална хигиена по време на ортодонтско лечение.Хигиенни средства за поддържане на орална хигиена по време на ортодонтско лечение.

 

 

За добрата орална хигиена по време на ортодонтското лечение се използват хоризонтални движения като особено внимателно се четка под и над брекетите (вижте снимките по-долу). Важно при лечението, както с брекети Damon, така и с други системи е, че зъбите трябва да се мият след всяко хранене.

 Правилни движения за почистване на зъби и брекети.Правилни движения за почистване на зъби и брекети.

 

 

Подходящи за почистване на зъбите са и звуковите електрически четки. При тях се предлагат и специални накрайници за ортодонтско лечение, благодарение на които успешно поддържате оралното си здраве.

Като допълнение към четката за зъби трябва да се използват и междузъбни четки, с които почиствате пространствата между отделните зъби както и между зъбите и дъгата. В противен случай на тези места се натрупва плака, която е трудно да достигнете с четката.

 Почистване на зъби и брекети с междузъбни четки.Почистване на зъби и брекети с междузъбни четки.

 

 

Ако с тези четчици се затруднявате, можете да прибегнете към познатия на всички конец за зъби. За да достигнете пространството между зъбите през дъгата, можете да използвате помощни приспособления като вдевачи, с които успешно да прекарвате конеца.

 

 Вдевач. | Почистване на междузъбно пространство с конец за зъби.Вдевач. | Почистване на междузъбно пространство с конец за зъби.

 

 

Ако всичко изброено до тук продължава да Ви затруднява, тогава за Вас е подходящ зъбният душ. С него бързо и лесно ще почистите междузъбните пространства и ще предпазите зъбите си от образуването на кариеси.

 

Зъбен душ и електрическа четка за зъби.

Зъбен душ и електрическа четка за зъби.

 

При неспазване на правилата за добра орална хигиена пo време на ортодонтското лечение, се увеличава рискът от развитието на кариеси, появата на бели петна по зъбите (деминерализации) и развитието на пародонтални заболявания. Грижата, която полагате за Вас самите, ще Ви донесе здравето, което заслужавате.

 

 

Защо да изберем Дентално студио д-р Димитрови за своето ордотонтско лечение с брекети Damon?

Защото ние се грижим за Вашата усмивка от А до Я. Защото ще отделим време, за да Ви покажем, разкажем и запознаем с най-важните детайли за успешното ортодонтско лечение с иновативната система Damon. Всичко това в комбинация с опита ни в денталната медицина и множеството успешни лечения, е гаранция за красива и ЗДРАВА усмивка!

Не забравяйте да се усмихвате всеки ден!

 

За въпроси и записване на час за консултация може да се свържете с нас на посочените контакти в края на страницата отдолу.


© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev