ГРИЖА ЗА ЗЪБИТЕ И УСТАТА ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ = ШИРОКА УСМИВКА ЗА БЪДЕЩИТЕ МАЙКИ | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

ГРИЖА ЗА ЗЪБИТЕ И УСТАТА ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ = ШИРОКА УСМИВКА ЗА БЪДЕЩИТЕ МАЙКИ

Вълнуващ е моментът, когато една жена желае да стане майка и най-накрая това се случи! Най-важното през този период от живота ѝ е здравето, спокойствието, сънят и сигурността, че ще роди в добри ръце или казано иначе – доверието към лекаря и акушерката. Казваме здравето, като имаме предвид цялостното физическо и психическо здраве на бъдещата майка.

 

Наслади се на бременността си без грижи и нужда от спешно дентално лечение!

Наслади се на бременността си без грижи и нужда от спешно дентално лечение!

 

Затова, мили дами, решихме да отделим време и да ви разкажем най-важното, което трябва да знаете за оралната хигиена и денталната грижа по време на бременността. Често в тези специални месеци цялото внимание е насочено към бебето и неговото развитие, а оралното здраве на мама остава на заден план… а нелекуваните навреме зъби носят риск както за майката, така и за плода.

Приятно четене и леки, усмихнати 9 месеца!

 

Какво полезно ще откриеш тук:

  • Как да запазиш усмивката си здрава, ако планираш забременяване

 

  • Какви промени се случват по отношение на оралното здраве при завишените женски хормони по време на бременност

 

  • Кой период от бременността е най-подходящ да се погрижиш за оралното си здраве

 

  • Какво не може да лекува и прави зъболекар по време на бременност

 

  • Кои храни и напитки са препоръчителни за здрави зъби и венци по време на бременност

 

 

Как да запазиш усмивката си здрава, ако планираш забременяване

Ако планираш бременност задължително запази час за профилактичен преглед при зъболекар, на когото имаш пълно доверие! Предварителното лечение на кариеси ще ти даде спокойствие и ще предотврати развитието на тежки възпалителни процеси по време на бременността, когато съществуват множество ограничения и рискове, свързани с денталната помощ.

За пълноценното си развитие плодът изисква хранителни вещества, които, ако не получи от храните, приемани от теб, то той започва да набавя от резервите в тялото ти. Така например в резултат на недостиг на калций, зъбите на майката стават по-предразположени към образуването на кариеси. Недостигът на калций по време на бременност, както и предразположеността към заболявания на венците в резултат на хормоналния дисбаланс, който съпътства бременността, налага спазването на стриктна орална хигиена.

 

Погрижи се за себе си и малкото съвършенство вътре в теб навреме!

Погрижи се за себе си и малкото съвършенство вътре в теб навреме!

 

Ако си в процес на ортодонтско лечение е важно да се консултираш със своя ортодонт какви навременни мерки да вземеш за поддържане на добра орална хигиена, тъй като брекетите затрудняват спазването й.

 

Какви промени се случват по отношение на оралното здраве при завишените женски хормони по време на бременност

Промените в хормоналните нива по време на бременност водят до по-тежко възпаление на венците през 2-ри и 3-ти триместър от бременността. Възпалителните процеси не са свързани с увеличеното ниво на плака. Ако си имала пародонтални проблеми като гингивит преди да забременееш, е много вероятно те да се обострят по време на бременността, тъй като се увеличава значително нивото на пародонтопатогенните микроорганизми (тези микроорганизми, които водят до тежки възпалителни заболявания на венците).

 

 

По-добре червено червило, отколкото кървящи венци!

По-добре червено червило, отколкото кървящи венци!

 

Спазването на добра орална хигиена преди и по време на бременност, ще намали риска от кървене на венците. Характерни симптоми са подуване, зачервяване или полилавяване на венците, както и кървене, възможна е и появата на тъпа болка.

Кървенето свързано с бременността, изчезва спонтанно след раждането.

 

За да избегнеш тези състояния, спазвай стриктна орална хигиена, а именно:

  • Мий зъбите си два пъти на ден, минимум по 3 минути.
  • Използвай средно твърда или мека четка. Четката се сменя на всеки три месеца (или по често, ако влакната са се огънали или си боледувала).
  • Почиствай с конец по веднъж на ден или използвай орален душ.
  • Използвай вода за уста, като се увериш, че тя да не съдържа алкохол или хлорхексидин.
  • Ако си от бъдещите майки, които през първия триместър от бременността страдат от гадене и повръщане, трябва да имаш предвид, че те водят до повишена киселинност в устата, което създава благоприятни условия за увреждане на зъбния емайл и образуване на кариеси - добре изплакни устата си с чаша вода, за да спре киселинната атака върху зъбите ти.

 

Ако ти се гади или повръщаш, не забравяй да изплакнеш устата си, за да не се увреди зъбният емайл.

Ако ти се гади или повръщаш, не забравяй да изплакнеш устата си, за да не се увреди зъбният емайл.

 

По време на бременност може да се образува и така нареченият пиогенен гранулом. Той е възпалителна реакция спрямо бактериалната плака, модифицирана от хормоналния статус. Развива се не по-рано от първия триместър на бременността и се наблюдава по-често в горна челюст. Претърпява обратно развитие или напълно изчезва след раждането.

 

Нелекуваните навреме зъбни проблеми, тежките възпаления като пулпити, абсцеси, както и грануломите, са огнища на инфекция, които оказват негативно влияние върху общото ти състояние. Когато страда твоят организъм, съвсем естествено е да страда и организмът на детето.

 

Кой период от бременността е най-подходящ да се погрижиш за оралното си здраве

Вторият триместър при бременност без анамнеза за съпътстващи проблеми е периодът, в който препоръчваме да се извършват дентални манипулации при условие, че се работи безболезнено и атравматично. Но ако трябва да бъдем честни, тежките възпаления не чакат най-подходящия период за лечение. Затова наистина те съветваме да се грижиш за оралното си здраве редовно както и да посещаваш своя зъболекар на всеки 6 месеца за профилактични прегледи.

Най-висок е рискът при дентални манипулации през първите три месеца от бременността, защото всяка интервенция, която води до хипоксия (недостиг на кислород), може да окаже вреден ефект върху ембриона и да е причина за спонтанен аборт. През този период посещенията при зъболекар трябва да се избягват особено при бременни, които вече са имали спонтанни аборти. Ако въпреки това се налага оказване на спешна помощ (при пулпити, абсцеси и други), ще можеш да бъдеш лекувана след консултация със своя гинеколог.

 

Добре е да се избягват срещи със зъболекаря и през третото тримесечие, защото има опасност от аборт или преждевременно раждане в денталния кабинет.

 

 

Какво не може да лекува и прави зъболекар по време на бременност

Както знаеш посещенията при дентален лекар изискват често пъти да направиш рентгенова снимка (например лечението на пулпит, възпален зъбен нерв), за да може лекуващият лекар да прецени с най-голяма прецизност какъв е проблемът и как да го разреши. Първото препятствие за стоматолога е нежелателното рентгеново облъчване.

Не е желателно и поставянето на упойки през първия и последния триместър от бременността, както и поставянето на упойки, съдържащи адреналин.

Приемът на антибиотици и болкоуспокояващи е силно ограничен.

Но при сериозно спешно състояние, със силна болка, възпаление или оток, внимателно се преценява и е допустимо направата на рентгенова снимка и поставянето на упойка, за да се даде спешна помощ и да се овладее острото възпаление, защото те са по-застрашаващи бременността отколкото дозираната упойка и рентгеновото облъчване, направено със задължителната защитна престилка, която покрива бъдещата майка от шията до коленете.

 

Приемът на антибиотици и болкоуспокояващи по време на бременност е много ограничен.

Приемът на антибиотици и болкоуспокояващи по време на бременност е много ограничен.

 

Забранено е протезирането и поставянето на импланти. Тези манипулации се планират за след раждането и дори след приключване на кърменето.

При недостиг на калций в организма, избелването на зъбите също не е препоръчително.

С други думи, мили бъдещи майки, ние, лекарите по дентална медицина сме с вързани ръце в много ситуации.

 

Кои храни и напитки са препоръчителни за здрави зъби и венци по време на бременност

В тялото на бременната жена настъпват куп промени, които трябва да си сигурна, че организмът ти е достатъчно здрав и енергичен, за да посрещне. Балансираното и здравословно хранене по време на бременност е СУПЕР важно както за теб, така и за бебето. Не се притеснявай – не е нужно да си диетолог или експерт в храненето! Заложи на разнообразно и богато на витамини, белтъчини и други микроелементи меню.

Избягвай междинни хранения!

 

Заложи на здравословната храна по време на бременност.

Заложи на здравословната храна по време на бременност.

 

Яж повече плодове, зеленчуци, яйца (добре сварени), риба (без сурова риба, като суши, севиче и карпачо или недосварени морски дарове като стриди и миди), месо (без сурово или полусурово необработено месо), ядки, млечни продукти, подходящи за консумация са продукти, приготвени с мляко, загрято до висока температура като: кисело мляко, крема сирене, моцарела, сирене cottage и други (изключи от млечното меню меки сирена като бри, камамбер, синьо френско сирене и др.), повече пълнозърнести храни.

Ако все пак огладнееш междинно, избери храни с ниско съдържание на захар от вече изброения списък. Приемът на храни, богати на калций е задължителен (сирене, мляко, тиквени, сусамени семки и др.)

 

Всеки ден от бременността консумирай храни, богати на калций.

Всеки ден от бременността консумирай храни, богати на калций.

 

При консумация на цитрусови плодове и сокове използвай сламка и след това изплакни устата си с вода. Измий зъбите си поне 30 минути след това. Ако ти се гади, опитай да ядеш по-малки количества здравословни храни на равномерни интервали през целия ден.

Заложи на по-малко храни и напитки с високо съдържание на захар като бонбони, бисквити, торти, газирани напитки, натурални сокове както и на пържени храни.

И не забравяй – пий поне по 2 литра вода на ден!

 

 

В Дентално студио д-р Димитрови отделяме време и внимание на всяка дама.

Ще се радваме да ни се довериш и да посрещнем теб и растящото щастие вътре в теб, при нас за профилактичен преглед или при възникнала нужда по време на твоята бременност.

 

Твоето здраве и спокойствие са в нашите сигурни ръце!  

Твоето здраве и спокойствие са в нашите сигурни ръце!

Благодарим ти за доверието!

 

© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev