СТИСКАНЕ И СКЪРЦАНЕ СЪС ЗЪБИ - БРУКСИЗЪМ И БРУКСОМАНИЯ | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

СТИСКАНЕ И СКЪРЦАНЕ СЪС ЗЪБИ - БРУКСИЗЪМ И БРУКСОМАНИЯ

„Стискай зъби“ – това гласи един от най-популярните изрази сред нас, българите. Търпението обаче не бива да се отъждествява със стискане на зъби или здрави нерви. Ако пък някой ти „скърца със зъби“, вместо да се ядосваш, спокойно може да го посъветваш да посети зъболекар. Защото, ако ги неглижираш, и скърцането и стискането на зъби са потенциални здравословни проблеми, които могат да ти „докарат“ беля до главата и непредвидена среща със зъболекар.

Стресът, който неминуемо води до емоционално напрежение, както и нуждата да се освободиш от него, е една от основните причини за развитието на бруксизъм и бруксомания. С напредването на медицината, както и все по-голямата осъзнатост за важността на личната орална хигиена, срещаме все по-малко млади хора с тежки форми на кариес. За сметка на това обаче, все по-често и на по-ранна възраст, лекуваме пациенти с изтриване на емайла в резултат на стискане на зъбите. Причината е много проста: напрегнатото ежедневие, в което живеем.

 

Опитай да намалиш ежедневния стрес, той не е на твоя страна

Опитай да намалиш ежедневния стрес, той не е на твоя страна

 

 

В тази статия ще откриеш нашите професионални и обосновани отговори на въпроси като:

  • Какво представляват бруксизмът и бруксоманията

 

  • До какви заболявания водят бруксизмът и бруксоманията

 

  • Към какъв специалист да се обърна, ако скърцам или стискам зъби

 

  • Как се лекуват бруксизмът и бруксоманията

 

 

Какво представляват бруксизмът и бруксоманията?

Бруксизмът е състояние, при което човек несъзнателно притиска двете си зъбни редици силно и извършва малки плъзгащи движения. Това плъзгане на челюстите води до триене на дъвкателните повърхности на зъбите, съпроводено с характерен скърцащ звук, често описван от околните като неприятен. Обикновено това се случва през нощта, но се среща и денем. Съответно бруксизмът бива два вида нощен и т.н. „буден“.

Най-честата причина за бруксизма е освобождаването на стреса от мозъка ни, нервно напрежение, нарушение в съня, умора в резултат, на което ние развиваме навика да скърцаме със зъбите си.

Скърцането със зъби вреди сериозно на денталното и менталното ти здраве.

Други причини могат да бъдат липса на някои витамини и минерали, или някои общи заболявания.

Най-често пациентите страдащи от бруксизъм се оплакват от болки сутрин в областта пред ухото (това е областта на долночелюстната става) или от болки в дъвкателните мускули в областта на бузите, възможни са оплаквания от пукане или щракане на ставата.

След като изтриването на зъбите напредне, започват оплаквания от болки в зъбите от топло или студено, както и оголвания на шийките на отделни зъби… И както може би се досещаш, среща с дентален лекар и последващо лечение.

Бруксоманията е парафункция (вреден навик на нервно-рефлекторна двигателна реакция на лицево-челюстните мускули), която се характеризира със силно стискане на зъбните редици в статично положение, без да има скърцане със зъби. Обикновено бруксоманията се проявява денем. Освен при силно емоционално напрежение, тя може да се прояви и при концентрация по време на работа, при шофиране или при физическо натоварване (например във фитнес залата).

Симптомите, както и последствията при бруксоманията не се различават от тези при бруксизма.

 

Изтрити зъби преди нашата намеса и красиви зъби след нея

Изтрити зъби преди нашата намеса и красиви зъби след нея

 

 

До какви заболявания водят бруксизмът и бруксоманията?

Последиците от бруксизма и бруксоманията са свързани със загуба (изтриване) на твърди зъбни тъкани. Загуба на емайл, а след това и на дентин. Дентинът се изтрива 7 пъти по-бързо от емайла. Веднъж започнал процесът е необратим. Именно затова те съветваме при първи симптоми – болка в челюстите, стартиране на процеса на изтриване на емайл, да се срещнеш със стоматолог и ортодонт.

С времето настъпва загуба на височина на захапката, от което започва и претоварването на долночелюстната става. От повишеното налягане, което поемат зъбите, те започват да се претоварват, оголват се, появяват се шиечни дефекти, за които е характерна появата на чувствителност от топло и студено. В по-късни етапи, в резултат на претоварването настъпва загуба на кост, разклащане и впоследствие загуба на зъби.

 

Силно изтрити зъби на горна и долна челюст

Силно изтрити зъби на горна и долна челюст

 

Загубата на височина на захапката се отразява и на външния вид, като довежда до състарен вид на лицето. Това се дължи на понижената долна една трета от него, задълбочаването на гънките между носа и устните и издаването на брадичката напред.

В Дентално студио д-р Димитрови предлагаме комплексна грижа за оралното ти здраве. Спрямо зъбната картина към момента на прегледа, преценяваме и обсъждаме заедно с теб кое би било най-доброто лечение.

 

Към какъв специалист да се обърна, ако скърцам или стискам зъби?

Всеки дентален лекар може да диагностицира изтриването на зъбите и усложненията свързани с него.

За наше и твое съжаление, рядко ти би обърнал/а внимание при проявата на първите симптоми на бруксизма или бруксоманията (когато изтриването е още в областта на емайла). Най-вероятно би потърсил/а стоматолог едва, когато чувствителността се задълбочи и необходимостта от лечение би била по-комплексна и времеемка.

 

Как се лекуват бруксизмът и бруксоманията?

Към днешна дата лечение с цел превенция на бруксизма и бруксоманията не е открито. Извършва се единствено лечение на последиците от скърцането и стискането на зъби.

Лечението представлява възстановяване на загубените зъбни тъкани с директни реставрации. При пациенти в напреднала възраст (60 и повече години) е възможно тъканите да са некачествени и да се налага протетично лечение с корони и фасети, но това се определя при преглед от специалист, който поставя диагнозата.

Често изтриването на зъбите е съпътствано и с ортодонтски дефекти. В такъв случай е възможна комбинацията от лечение с директни реставрации и с брекети.

 

Изтриване на зъбния емайл в комбинация с ортодонтски дефект

Изтриване на зъбния емайл в комбинация с ортодонтски дефект

 

След възстановяването на загубените тъкани и корекцията на захапката, е задължително изготвянето на шина, с която се спи нощем. По този начин зъбите се предпазват от повторно изтриване и се отпускат пренапрегнатите дъвкателни мускули.

При бруксоманията шините могат да се носят и в моменти на психическо напрежение или прекомерна концентрация през деня. Например при шофиране, във фитнеса и др.

 

Шина, предотвратяваща повторно изтриване на емайл и дентин

Шина, предотвратяваща повторно изтриване на емайл и дентин

(източник на снимката: https://mosmanvillagedentistry.com.au/services/general-dentistry/bite-occlusal-splints/)

 

Трудно е да се определи дали и в коя възрастова група преобладават бруксизма и бруксоманията, но едно е сигурно. Ако усещаш болка, виждаш промяна във височината на зъбите си, ставите ти щракат или пукат, изпитваш дискомфорт и умора в долната челюст - не отлагай преглед при дентален лекар.

 

Наслаждавай се на живота с пълни шепи и широка усмивка, вместо да „трошиш“ нерви и зъби!

 

Нашият съвет: Наслаждавай се на живота с пълни шепи и широка усмивка, вместо да „трошиш“ нерви и зъби!


© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev