Здравето на зъбите се корени в здравите корени | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

Здравето на зъбите се корени в здравите корени

Съхраняването на физическото и психичното ни здраве се корени в една полезна доза егоизъм – лично отношение и грижа за себе си, най-малко защото, ако ние самите не сме добре, то как ще се грижим другите около нас да бъдат. А грижата за нашето здраве е изцяло в наши ръце и отговорни за него сме само и единствено ние. Погледнато от този ъгъл, да си егоист е нужно.

И понеже темата ни е за корените на зъбите, да вземем за сравнение най-близкото до ума. Дърветата са здрави, а обитателите им щастливи, докато корените им са здрави и не са прекъснати. Когато обаче корените започнат да изгниват, дървото се „разболява“ и не може да съществува пълноценно. Заради физиологични изменения, които настъпват в кореновата система, то не се храни и пие вода пълноценно. Екосистемата му се нарушава, обитателите му го напускат, то боледува, изсъхва и бива „повалено“ от бактерии, паразити или гъби, които са го превърнали в своя храна.

 

(Всичко започва и свършва с корените.)

 

Ако процесът на гниене се открие навреме той се лекува.

Неслучайно направихме паралел именно между кореновата система на растенията и корените на човешките зъби, защото съществуват доста сходства - те също страдат от заболявания, които могат да доведат до загуба на зъба, ако той не бъде своевременно лекуван. Слава Богу, денталната медицина е много напреднала по отношение на кореновите лечения (ендодонтия) и ако всеки от нас провежда регулярни годишни профилактични прегледи не би се стигало до „фатален“ край на зъб с ендодонтски проблем (проблем с корените на зъба).

 

Какво ще прочетете в тази статия:

 

 • Какво и кога налага кореново лечение

 • Защо да лекуваме корените на зъб и какво се случва, ако не потърсим навреме ендодонтист

 • Какво да очакваме по време на кореново лечение в Дентално студио д-р Димитрови

 • Какъв е рискът и съществува ли такъв, кореновото лечение да не бъде успешно и да се стигне до екстракция, предвидим ли е крайният резултат от проведено ендодонтско лечение

 • Защо да изберем Дентално студио д-р Димитрови за кореново лечение

 

 

Какво и кога налага кореново лечение и релечение?

 

Кореново лечение се налага, когато нервът (пулпата), който се намира в зъба се възпали. Това състояние се нарича пулпит. То може да настъпи в резултат на дълбоки кариеси, когато процесът достигне до нерва, травми от удар с или без отчупване на части от зъба. При ненавременно лечение възпалителният процес може да се разпространи към костта и да се образуват локални възпалителни процеси (периодонтити, грануломи).

Възможно е възпалителният процес да протече и безсимптомно с образуването на грануломи. Това са хронични локализирани възпалителни процеси, които се образуват около корените на зъбите и често се класифицират като „безнадеждни“ за лечение. Грануломите могат да се забележат на рентгенови снимки като черни просветлявания (сенки) с кръгла форма. При отслабване на имунитета хроничният процес може да се обостри и да доведе до болка.

 

                  

(От ляво надясно) Зъб с гранулом | Непосредствено след лечението | 3 години след лечението

 

 

За да бъде кореновото лечение успешно в дългосрочен план и постигнатият резултат – „излекуван зъб“, се изисква съвършенство и професионализъм от лекуващия дентален лекар. От голямо значение са както обработката на каналите по време на лечението, така и качествената херметична заплънка. Ако някое от тези две условия не е изпълнено, възпалителният процес продължава да се развива и не след дълго се налага релечение на корените на зъба. Най-често нуждата от кореново релечение се изявява като хронични възпалителни процеси - така наречените грануломи, за които вече стана дума или характерна болка при обостряне на процеса. В тези случаи е необходимо зъбът да се отвори и да се обработи отново.

 

 

Защо да лекуваме корените на зъб и какво се случва, ако не потърсим навреме ендодонтист?

 

Благодарение на каналолечението успяваме да съхраним собствените си зъби, които по естествен път предават дъвкателното налягане към костта, като с това спомагат и за запазване на нейното здраве.

 

Отлагането на посещението при зъболекар е практика при по-страхливи пациенти, но често довежда до загубата на зъба. При ненавременно лечение възпалението се разпространява в костта. Постепенно тя се резорбира (стапя), зъбът се разклаща, което впоследствие налага и неговото изваждане.

 

 

Какво да очакваме по време на кореново лечение в Дентално студио д-р Димитрови?

 

В Дентално студио д-р Димитрови Вашето здраве е наш основен приоритет! Вече споменахме за отлагане на посещение при зъболекар заради страх. И точно тук трябва да отбележим, че от особена важност за нас са Вашите комфорт и спокойствие. Затова работим по европейски стандарти, а за да бъде пълен релаксът по време на кореново лечение, не пропускаме да Ви предложим възглавница за кръста или врата предвид по-дългия престой на стола.

 

 • Започваме с кофердама (латексово платно, с което изолираме зъбите от устата) и упойката, които при нас са задължителни условия, за да Ви подсигурим не само качество, но и комфорт, без болка по време на кореновото лечение.

 

 • Каналолечението в Дентално студио д-р Димитрови се извършва под микроскоп Zeiss, който дава възможност каналите на зъба да се гледат под 12 пъти увеличение. Лечението на корените на зъб под микроскоп дава в пъти по-голяма успеваемост на лечението в сравнение с увеличението с лупи, които повечето дентални лекари използват в ежедневната си практика.

 

 • Задължително измерваме дължината на каналите със специален апарат (апекслокатор).

 

 • Д-р Емил Димитров и д-р Деница Божидарова използват най-съвременната апаратура за машинно разширение на каналите, за електрометрично определяне на дължината на канала, както и за херметичното им запечатване.

 

 • Искаме да Ви успокоим, че е възможно след проведено ендодонтско лечение да усещате лека болка. Причината за това е, че поради работата в каналите тъканите понякога реагират. Болката отшумява скоро.

 

 • Неотменна част от протокола за качествено кореново лечение е и правенето на рентгенографии преди, по време на и след завършване на лечението на  зъба. По този начин си гарантираме взаимно спокойствие и успешен изход от лечението.

 

 • Разбира се не можем да подминем  и опита на Д-р Емил Димитров и д-р Деница Божидарова! Д-р Димитров е специалист с 20-годишен опит в областта на каналолечението. Благодарение на натрупаните знания и умения през годините, както и множеството специализирани дентални курсове, които е преминал, той умело може да извади счупени инструменти, останали в каналите на корените на зъба, вследствие на предишно кореново лечение.

 

Счупени инструменти в канали на зъби

 

Счупен инструмент в един от каналите на зъб   Зъб след лечение

 

 

Д-р Димитров достига (прохожда) с лекота и прецизност и най-кривите канали.

А д-р Божидарова вече е натрупала ценен опит и толкова майсторски умения, че спокойно можем да кажем, че е огледалният образ на своя учител в професионално отношение!

Екипна работа в Дентално студио д-р Димитрови

 

 • И не на последно място по важност: благодарение на опита и апаратурата, която използваме в Дентално студио д-р Димитрови, кореновото лечение често пъти се случва в рамките на само 1 посещение. При нас бързото и безболезнено лечение е  „мисия възможна“!

 

 

Какъв е рискът и съществува ли такъв, кореновото лечение да не бъде успешно и да се стигне до екстракция?

Предвидим ли е крайният резултат от проведено ендодонтско лечение?

 

Когато се работи по европейски стандарти и изисквания, и се спазват стриктно  общоприети протоколи, гаранцията за успех при кореново лечение (каналолечение) на зъб е 80%. Останалите 20% зависят от организма на пациента, силата на инфекцията и имунната му система.Колкото по-рано се диагностицира проблемният зъб и се започне лечение, толкова по-голяма е вероятността то да завърши с щастлив край за зъба и неговия собственик.

 

 

Защо да изберем Дентално студио д-р Димитрови за кореново лечение?

 

В Дентално студио д-р Димитрови целим да върнем на пациентите си не само здравето, но и изгубеното спокойствие и увереност!

Разчитаме на дългогодишния професионален опит, работим с внимание, за да ви осигурим едно приятно преживяване на стола, комфортно и без болка.

Избираме прецизната и надеждна апаратура, която да ни подсигури положителни резултати, за да можем да ви дадем гаранция за качество.

 

За въпроси и записване на час за консултация може да се свържете с нас на посочените контакти в края на страницата отдолу.


© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev