ГРИЖИ И ПОДДРЪЖКА НА ИМПЛАНТИ ИЛИ ЗЪБЕН МОСТ | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

ГРИЖИ И ПОДДРЪЖКА НА ИМПЛАНТИ ИЛИ ЗЪБЕН МОСТ

Вече имаш импланти или зъбен мост и е прекрасно отново да харесваш себе си, когато си си подарил здрава и функционална усмивка! В тази статия сме се погрижили да подберем най-важните моменти по отношение на личната грижа и хигиена след поставяне на импланти или зъбен мост, които са ключови за дългогодишни и безаварийни усмивки и наслада от удоволствията в живота!

За радостта от живота възраст няма! А ние в Дентално студио д-р Димитрови сме абсолютно убедени, че без значение от възрастта, на която сте поставили своите импланти или зъбен мост, няма нищо по-хубаво от това да си върнеш самочувствието и желанието за открито и свободно общуване! Но личната грижа е основополагаща за здравата и красива усмивка! Също както се грижим за своите вещи, следва да полагаме грижи и за своето дентално здраве. Дори най-добрите дентални материали и технологии, и най-перфектно свършената работа от денталния лекар, не са достатъчни, ако не полагаме ежедневни грижи за зъбите си. 

 

В тази статия ще обърнем внимание на:

 

  • Каква грижа изискват имплантите и зъбните мостове
  • Какво е по-различното при поддържане на орална хигиена след поставянето на импланти или зъбен мост
  • Защо е важно да спазваме инструкциите на своя дентален лекар след поставяне на импланти и зъбен мост
  • Достатъчно ли е почистването на импланти и зъбен мост само в домашни условия

 

Каква грижа изискват имплантите и зъбните мостове?

Импланти

Зъбните импланти заместват дълготрайно липсващи естествени зъби. На практика имплантите са титаниеви винтове, които служат за стабилна основа, като се поставят в костта и заместват корена на загубен зъб. Благодарение на съвременната дентална медицина и имплантология, ние можем отново да се храним, усмихваме, общуваме пълноценно – без да прикриваме устата си и да изпитваме дискомфорт. Когато говорим за „грижа за имплантите“ всъщност говорим за грижа за надимплантните коронки или мостове, които се поставят над импланта. Целта на тези надимпланти коронки е да изглеждат, да се усещат и да функционират като естествените ни зъбни коронки в устата. И както дългият живот на естествените зъби зависи от грижите, които полагаме за тях, така и грижата за надимплантните коронки и мостове е в твоите ръце.

Имаме добра новина! Грижата към изкуствените зъби не се различава от тази към естествените зъби.  С други думи, старателното почистване с четка и паста 2 пъти на ден и почистване с конец, предпазва имплантите от натрупване на плака, възпаление и кървене на венците.

Зъбен мост

Зъбните мостове, също както имплантите, имат за цел да възстановят липсващ зъб, НО имат своите специфики. За да бъде поставен зъбен мост, за опора се използват съседните му зъби, за които се закрепя мостът. Специфично при мостовете е, че не могат да бъдат почиствани с конец за зъби както естествените зъби или имплантите. Това е така, защото всички коронки от моста са свързани помежду си.

 

Зъбен мост

Зъбен мост

Източник на снимката: https://www.dentalsolutions.net/blog/

2019/04/22/dental-bridge-recovery-and-aftercare-197865

 

Много често плака се задържа и натрупва под мостовото тяло. В тези случаи д-р Николова препоръчва ежедневно почистване със специалния конец наречен „Super floss”. Super floss е съставен от 3 части – твърд край, средна част, която е раздута и пухкава и завършва като стандартен конец. Твърдото тънко крайче може лесно да се подпъхне под мостовото тяло. След това почистването става с приплъзване, така че средната част да достигне моста. С движения напред и назад се почиства добре пространството между венеца и мостовото тяло, както и пространствата между мостовото тяло и обграждащите го зъби.

 

Почистване със Super floss под мост.

Почистване със Super floss под мост.

Източник: https://www.toothclub.gov.hk/

en/en_adu_01_02_01_03.html

 

Конецът Super floss е подходящ и за почистване след поставени импланти.

 

Почистване на надимплантен мост със Super floss.

Почистване на надимплантен мост със Super floss.

Източник на снимката:  https://bsdp.co.uk/2019/09/04/what-is-the-difference-between-superfloss-floss-threaders-floss-picks-and-dental-floss/

 

 

Какво е по-различното при поддържане на орална хигиена след поставянето на импланти или зъбен мост?  

Импланти

Вече те зарадвахме, че почистването на надимплантните мостове или коронки не се различава от това на естествените зъби. Въпреки това е редно да отбележим, че меките тъкани около имплантите са много по-уязвими към възпаление, предизвикано от натрупване на бактериална плака. В Дентално студио д-р Димитрови съветваме нашите пациенти с поставени импланти да избират четки за зъби с мек косъм, тъй като четките с твърд косъм могат да наранят и травмират венците. Препоръчваме да се избягват силно абразивни пасти за зъби (със сода или много едри гранули в състава), тъй като съществува риск от надраскване на гланцираната повърхност на керамичните надимплантни коронки.

 

Пастата за зъби с едри гранули не е подходяща за импланти и мостове.

Пастата за зъби с едри гранули не е подходяща за импланти и мостове.

 

Ежедневното старателно поддържане на орална хигиена се осъществява чрез правилни измитащи движения с четката от венеца към зъба и с правилен наклон от 45 градуса към венеца. Обръщай внимание на всички повърхности - от коронките и мостовете, до естествените зъби. Правилното четкане на зъбите се постига най-лесно, ако четката за зъби е с малка глава. За допълнително почистване може да включиш и орален душ и да замениш стандартната четка за зъби с електрическа. По отношение на оралния душ, съветваме да не насочваш струята на водата директно към венеца, а силата на струята да бъде на най-ниска степен. Зъбните душове отстраняват лесно едрите остатъци от храна и плака от междузъбните пространства, но не могат да заместят изцяло механичния конец за зъби. Електрическата четка за зъби почиства чудесно зъбите и междузъбните пространства като улеснява чувствително грижата за зъбите и венците. Електрическите четки за зъби са много подходящи за хора, които са с поставени импланти или зъбен мост.

 

Орален душ и електрическа четка за зъби.

Орален душ и електрическа четка за зъби.

 

Ако се чудиш дали има разлика в грижата и хигиената в зависимост от това дали денталният ти лекар е поставил единичен имплант или системата all-on-4, отговорът е ДА.

Почистването на конструкции върху 4 импланта (all-on-4) се доближава доста до това на зъбните мостове. На практика самите конструкции са по-големи мостове, които обаче лежат върху импланти, а не върху естествени зъби. При системата all-on-4, също както при мостовете, има места, които лежат плътно върху венеца. На първо място отново е ежедневното и старателно почистване с мека четка за зъби и подходяща паста. Или казано иначе – все едно четкаш естествените си зъби. Под конструкцията се почиства като подпъхваш острото крайче на описания вече Super floss между конструкцията и венеца. Старателно плъзгаш напред-назад средната раздута част на конеца, до отстраняване на евентуално натрупана там плака. Има още един метод за използване на конец при тези конструкции, а именно чрез така наречените вдевачи за конец. Те имат от едната страна примка, в която се вдява конецът, с който ще почистваш. Представи си все едно вдяваш конец за шиене в ухото на игла. От другата страна имат тънко остро връхче, което подпъхваш под конструкцията и го издърпваш от противоположната страна, докато конецът не застане на мястото под конструкцията, което искаш да почистиш. Оралните душове отново са добро средство за почистване под конструкциите, но не бива да се приемат като единствено такова.

 

Вдевач за конец подпъхнат под надимплантна конструкция.

Вдевач за конец подпъхнат под надимплантна конструкция.

Източник на снимката: https://www.deardoctor.com/inside-the-magazine/issue-34/oral-hygiene-for-fixed-bridgework/

 

Зъбен мост

Също както при имплантите при поддържането, лична грижа и орална хигиена след поставяне на зъбен мост, трябва да избереш четка за зъби с мек косъм, неагресивна (неабразивна) паста за зъби и да почистваш с така наречените измитащи движения от венеца към зъбите. Най- доброто средство за почистване под зъбните мостове остава super floss-ът, който може да достигне труднодостъпната зона под мостовото тяло, както и пространствата между отделните коронки на моста. Почистване под мостовото тяло не се налага, когато венецът под него е добре кератинизиран (вроговен). Когато венецът е кератинизиран, мостовото тяло много добре приляга върху този плътен венец и той не е податлив на натрупване на плака в това пространство. Още един хигиенен способ за почистване в домашни условия между коронките на моста в близост до венеца, са малките междузъбни (интердентални) четчици. Когато те са добре подбрани по размер и форма, зъбните четчици отлично отстраняват натрупаната плака.

 

Интердентална четка = междузъбна четка.

Интердентална четка = междузъбна четка.

 

Защо е важно да спазваме инструкциите на своя дентален лекар след поставяне на импланти и зъбен мост?

Може би си си задавал въпроса: „Какви рискове поемам, ако не спазвам на 100% указанията на зъболекаря си след поставянето на импланти или зъбен мост?“. Отговорът е толкова лесен, колкото и ако си зададеш въпроса: „Какво ще се случи, ако не сменям маслото и филтрите на колата си според указанията за съответния автомобил и пробег на километри?“. Бавно, но сигурно конструкцията в устата започва да се уврежда, а с нея и обкръжаващите я естествени зъби, венци, кост.

 

Не оставяй личната грижа за здравето си без грижа! (да, снимката и повторението са умишлени)

Не оставяй личната грижа за здравето си без грижа! (да, снимката и повторението са умишлени)

 

Указанията за спазване на отлична хигиена след поставяне на импланти или зъбен мост са изключително важни за дълготрайността на тези възстановявания. Ако искаш да се радваш на удоволствията от живота с пълни шепи, не допускай натрупване на бактериална плака в тъканите около конструкциите. Ежедневната и правилна орална грижа е гаранция за дълъг живот на конструкциите и имплантите в устата. Разбира се трябва да се има предвид, че устната кухина не е изолирана от останалата част на тялото и общото физическо здраве също влияе. Пациенти с диабет например, трябва да следят и контролират нивото на кръвната захар, тъй като високите й нива са предпоставка за лесно възникване на възпалителни процеси в устната кухина.

Дебело подчертаваме, че личната грижа и хигиена са в основата на възможните рискове, които поемаш. Например след поставянето на импланти и при неспазване на безупречна орална хигиена, съществува риск от развитие на периимплантен мукозит или периимплантит.

 

Убедени сме, че само като прочете тези заболявания и ти настръхна косата!

Убедени сме, че само като прочете тези заболявания и ти настръхна косата!

 

Периимплантният мукозит представлява възпаление, което засяга само меките тъкани около импланта, тоест само венеца. При него все още няма загуба на кост и е напълно обратим, ако се вземат навременни мерки, а именно отстраняване на натрупаната бактериална плака и подобряване на оралната хигиена. В случай обаче, че не бъде овладян, мукозитът може да прерасне в периимплантит. Това е по-тежкото от двете възпаления и то протича със загуба на кост около импланта, което е необратим процес. Аналог на периимплантита е пародонтитът при естествените зъби.

Възпаленият венец кърви лесно при четкане или при опит за почистване с междузъбни средства. Наблюденията ни са, че това допълнително демотивира пациентите да почистват и не след дълго възпалението на венеца (гингивит) може да се прехвърли върху костта около опорните на моста зъби и да доведе до загуба на кост около тях (пародонтит) и скъсяване живота на мостовата конструкция.

 

Достатъчно ли е почистването на импланти и зъбен мост само в домашни условия?

НЕ! Много е важно пациентите със зъбни импланти и мостови конструкции да посещават своя дентален лекар на всеки 6 месеца. Наред с професионалното почистване ще бъде направен и профилактичен преглед на всички зъби. По време на регулярните профилактични прегледи в Дентално студио д-р Димитрови следим стриктно за състоянието на венеца в зоната около импланта или зъбния мост – той трябва да бъде бледорозов, да няма отдръпване или зачервяване. Контактите със съседните зъби трябва да са плътни и да не се създават условия за влизане на храна между тях.

 

За въпроси и записване на час за консултация може да се свържете с нас на посочените контакти в края на страницата отдолу.


© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev