ЗАГУБА НА ЗЪБ – ПРИЧИНИ, ПРЕВЕНЦИЯ, ЛЕЧЕНИЕ | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

ЗАГУБА НА ЗЪБ – ПРИЧИНИ, ПРЕВЕНЦИЯ, ЛЕЧЕНИЕ

Да загубим един или няколко зъба е нещо много неприятно. Независимо дали се е случило когато сме били деца, юноши или възрастни, остава неприятен спомен. Остава и празнота. Ако първоначално ни е било страх или сме решили, че случилото се – случило и все пак не е голям проблем запълването на физическата празнота да почака, то трябва да знаем че това неминуемо ще доведе до още по-сериозни функционални проблеми на цялата ни уста… и до друга празнота… емоционална – просто, защото неусетно ще сме спрели да се усмихваме и общуваме свободно с хората. 

Първото нещо, което ще си помислим като причина за загуба на зъб е вследствие на травма. Защото ни звучи логично, но… това не е съвсем така.

В следващите редове ще разкажем за по-често срещаната причина за загуба на зъб, какви са последствията, как можем да предотвратим цялата неприятност, както и възможностите за лечение, ако за съжаление вече е факт.

И така…

 

Причини, които могат да доведат до загубата на зъб

Причините за загуба на зъб могат да бъдат различни. Най-често са свързани с лоша устна хигиена в комбинация със страх от денталното лечение.  

 

 

В резултат на натрупаната плака и зъбен камък се образуват кариеси, които ако не бъдат лекувани навреме водят до образуване на пулпити (възпаления на зъбния нерв). Поради страх от зъболекар, някои хора отказват да посетят кабинета, дори и при такава бурна симптоматика (включително остра болка), каквато се наблюдава в такива случаи. В резултат на това процесите прогресират, зъбите се прояждат до степен, че не могат да бъдат възстановени и се налага да бъдат извадени.  

 

Лоша хигиена на зъбите и устата – сигурен път към загубата на зъб!

 

Друго усложнение, което може да се наблюдава в резултат на лошата устна хигиена е загубата на кост. Случва се натрупаният зъбен камък да доведе до възпаление на венците. За да държи костта далеч от възпалителния процес на меките тъкани, организмът сам я отдръпва. Така зъбите постепенно се оголват и разклащат, което довежда и до тяхната загуба.

Друга причина за загуба на зъб е вследствие на травма, като последните могат да бъдат с различен произход и от различен характер. Най-често се случва при децата, които по време на игра падат, удрят се и успяват да избият зъб. При възрастни може да се случи по време на спорт, както и при други по-малко предвидими ситуации.  

 

Загуба на зъб, вследствие на травма – вероятен сценарий при деца и възрастни.

 

Съществува и така наречената „травма от оклузия”. Оклузията е начинът, по който се пресрещат повърхностите на зъбите ни. Следователно от там, травма от подобно естество се наблюдава при неправилно подреждане на зъбните редици („зъбите са криви”). Това довежда до претоварване на един или повече зъби и загуба на кост около тях. След време тези зъби също се разклащат и биват загубени.

 

До какво води загубата на един или няколко зъба във функционален и в емоционален план

Във функционален план загубата на зъб логично води до загуба и на други зъби в устната кухина. Това се случва по следната причина. Чрез контактите помежду им, зъбите си разпределят налягането, което се получава по време на дъвчене и го предават на костта. Когато някой от зъбите липсва, съседните два започват да се накланят един към друг в опит да се допрат, но по този начин загубват контакт с другите си съседи. Антагонистът на липсващия зъб (съответният зъб отгоре или отдолу) от своя страна започва да прораства, защото търси контакт със зъб отсреща. Така и тези зъби започват да се претоварват, губят кост и се разклащат. Абсолютно същият процес се наблюдава и при другите зъби и така се създава един порочен кръг.

Също така, при загубата на зъб или няколко зъба от една и съща страна, има тенденция да прехвърляме храната от страната, където имаме повече зъби по този начин да претоварваме и тях.

 

Липсата на зъб или зъби се отразява на общуването ни с другите и оттам – пагубно на самочувствието!

 

В емоционален план, в голяма степен липсата на зъб или зъби ни кара да се чувстваме непълноценни. Не си позволяваме да се усмихваме широко, крием устата си когато говорим и се смеем. Това се отразява на общуването ни с другите и по този начин на целия ни живот. По отношение на храненето, губим повече мисли над това, какво да ядем и как да го сдъвчем, отколкото да се насладим храната, както и цялото ни тяло да добрува вследствие приема на разнообразна и полезна храна.

 

Как можем да противодействаме на потенциална загуба на зъб

За да предотвратим загубата на зъб, на първо място можем да се погрижим сами за нашата устна хигиена. Миенето на зъби сутрин и вечер е задължително условие за поддържане на доброто им здраве. Към това добавяме и минаването с конец, със зъбен душ или междузъбни четки (при хора с такава нужда) и използването на вода за уста по веднъж на ден.

На всеки 6 месеца трябва да се провежда и кабинетно професионално почистване на зъбния камък и плака.

 

 

По време на тези посещения се правят и профилактични прегледи, като по този начин възникването на проблем може да се хване навреме и да не се стига до по-тежките му усложнения и загубата на зъби.

 

Какви лечения предлагаме за пациенти, които вече са загубили един или няколко зъба

Съществуват няколко типа лечение при загуба на зъб, като всеки от тях си има своите показания и противопоказания. Кой от методите може да се приложи, трябва да се прецени след преглед от специалист.

 

Имплант при липса на зъб.

 

Един от методите, които се прилагат след загуба на зъб е поставянето на имплант. Той е подходящ за лица със завършен костен растеж и не се препоръчва при деца и тийнейджъри. Имплантът е най-добрият заместител на лисващ зъб. При този метод налягането се предава от зъба, директно в костта, което способства за поддържането на височината на костта. Това е и една от съществените разлики с останалите два метода, където макар и да е забавена, загубата на костта в мястото на загубения зъб прогресира, именно поради липсата на натоварване.

 

Циркониев мост при загуба на зъб.

 

Друг метод за заместване на липсващите зъби, който предлагаме в Дентално студио д-р Димитрови е циркониевият мост. Той е чудесно решение в случаите, когато не е възможно поставянето на имплант.

 

Адхезивен мост при загуба на зъби.

 

Адхезивен мост пък е най-подходящ при по-млади пациенти, когато организмът все още е в процес на бурен растеж и със сигурност не можем да говорим за поставянето на зъбни имланти. Той се моделира директно в устата, като при него не е необходимо изпиляване на съседните два зъба. Вместо това се правят малки прозорчета в тях, където лягат т.н. фибровлакна, те служат като основа, върху която се изработва адхезивния мост.

 

Адхезивен мост при загуба на зъб.

 

 

За въпроси и записване на час за консултация или профилактичен преглед, може да се свържете с нас на посочените контакти в края на страницата отдолу.


© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev