ЗЪБЕН КАМЪК – КАК ДА СЕ ПРЕБОРИМ С НЕГО | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

ЗЪБЕН КАМЪК – КАК ДА СЕ ПРЕБОРИМ С НЕГО

Калциевият карбонат, който е основна съставна част на зъбния камък, може да изглежда много естетично в природата, но не и в устата ти. Отделно се отразява зле и на оралното ти здраве и зъбите, като може да ти докара куп бели на главата… буквално.

А знаеш ли, че процесът по натрупване на зъбен камък отнема само от 24 до 72 часа?

Да, толкова бързо се образува зъбният камък.

Но защо трупаш зъбен камък, има ли как да противодействаш на натрупването му, има ли възраст, след която зъбният камък се появява? В тази статия ще намериш професионални и обосновани отговори на тези и още интересни въпроси.

 

Какво всъщност представлява зъбният камък?

Устната ти кухина има свои жители. Между 50 и 150 вида бактерии си живеят задружно и щастливо там през целия ти живот. Идеята не е да ти кажем, че трябва да се отървеш от тези бактерии, защото това не е възможно, а по-скоро да се грижиш, спазвайки ежедневна и правилна орална хигиена, за да не пренаселват те устната ти кухина и да са в балансирани количества. Ако не успяваш добре да изчеткаш натрупалата се зъбна плака след хранене, тя започва подобно на блокчета Lego, да се прикрепя към емайла на зъбите ти и да образува бавно, но сигурно зъбен камък. Отлагането на зъбен камък може да бъде по повърхността на зъбите или „скрито“ под венците.

 

Представи си, че тези Lego блокчета са натрупан зъбен камък

Представи си, че тези Lego блокчета са натрупан зъбен камък

 

 

Кога се образува зъбен камък?

Както казахме, зъбният камък се образува, когато не почистваме достатъчно добре зъбите и не отстраняваме старателно плаката от тях. Ако трябва да припомним какво е плаката, тя е онзи лепкав белезникав слой, който се наслагва по повърхността на зъбите, особено когато консумираме по-богати на въглехидрати и захари храни и напитки. Когато не изчеткваме регулярно този слой, той се втвърдява от минералите в слюнката и се превръща в зъбен камък. Веднъж намерили свой уютен дом по повърхността на пеликулата (ципица по повърхността на зъбите, която се образува от белтъците в слюнката ти), микроорганизмите започват да се прикрепват към нея и да се размножават и разпространяват. Не е случайно, че мястото, където основно трупаме зъбен камък е по вътрешната повърхност на долните предни зъби. В близост до тази повърхност се изливат каналчетата на големи слюнчени жлези и останалата там плака много лесно и бързо се превръща в зъбен камък (заради минералите в слюнката). Зъбният камък има и пряка връзка с влошения дъх, който пък влияе на самочувствието ти и на комуникацията с други хора. И така, бактерии в организъма ти винаги ще има и няма как да ги спреш.

Ти трябва да откриеш „златната среда“ и да се грижиш за оралното си здраве, следвайки съветите на своя дентален лекар.

 

Има ли хора, които са по-предразположени към образуването на зъбен камък?

Няма човек, който да не образува плака върху зъбите си. Всички ние трябва ежедневно да се стараем с почистването й, за да се предпазим от бактериите, които се намират в нея и предизвикват кариеси, както и за да премахнем грапавото усещане от натрупването й или лошия дъх. При различните хора има разлика единствено във времето, за което плаката се превръща в зъбен камък. Това зависи от pH-тo на слюнката и от количеството калциеви и фосфатни йони, които се съдържат в нея. По-предразположени има единствено към натрупване на повече плака и това е поради затрудняващи почистването обстоятелства – например разместени зъби, неточни ръбове на корони, мостове или пломби, които са места за лесно полепване на плаката. Много лесно се натрупва плака и впоследствие зъбен камък, ако имаш зъби с оголени корени, които са много грапави в сравнение с емайла на останалите зъби в устата ти.

Ако ти е минавала през ум подобна фраза „Аз съм млад/а, няма как да имам зъбен камък“, отново напомняме, че зъбният камък не се образува спрямо възраст, а спрямо хигиенни навици и състав на слюнката.

 

Има ли храни и напитки, които забързват образуването на зъбен камък?

Консумирането на богати на въглехидрати храни (хляб и други тестени изделия, сладкиши) и на сладки и газирани напитки, води до натрупване на по-голямо количество плака, което усещаш като онова грапаво чувство при прокарване на езика по зъбите. Ако не предприемеш достатъчно обстойно почистване в края на деня, по-голямото количество плака по зъбите означава и потенциално повече зъбен камък.

 

Някои любими храни са „приятели“ на зъбния камъкНякои любими храни са „приятели“ на зъбния камък

Някои любими храни са „приятели“ на зъбния камък

 

 

Мога сам/а да се справя с отстраняването на зъбен камък

Докато зъбната плака може да бъде отстранена с четка, паста и конец за зъби в домашни условия, то зъбният камък е прекалено твърд и здраво захванат за зъбите. Качественото му отстраняване може да се случи с помощта на ултразвук, само в денталния кабинет.

 

Колко често и защо трябва да посещавам дентален лекар за кабинетно почистване на зъбен камък?

В Дентално студио д-р Димитрови съветваме посещенията с цел профилактика и почистване да се случват 2 пъти годишно. По време на подобни срещи се грижим за отстраняването на натрупалия се зъбен камък с ултразвук, полираме зъбите, за да отстраним плаката и оцветяванията, и при необходимост даваме указания за още по-добра орална хигиена вкъщи.

Замислял/а ли си се колко гладки и чисти усещаш зъбите си след почистване в кабинета? Нашият съвет е да се стремиш към това усещане всеки ден (знаем, че няма как да е същото, но все пак).  

 

До какво може да доведе натрупаният във времето зъбен камък?

Зъбният камък трябва да се отстрани навреме, понеже самият той се явява място, върху което лесно се натрупва нова плака. В него се съдържат множество бактерии, които предизвикват зачервяване, възпаление и лесно кървящи венци. Това възпаление на венците се нарича гингивит и е обратимо, ако се вземат мерки навреме и се подобри хигиената. Ако обаче такива мерки не бъдат взети, следващото изменение се случва в костта и е свързано с разрушаването й и постепенно оголване на корените на зъбите – т.нар. пародонтит, който изисква доста повече време и усилия (вкл. финансови) за лечение.

 

Преди и след почистване на зъбен камък и пародонтално лечение

Преди и след почистване на зъбен камък и пародонтално лечение

 

 

В заключение: Не крий усмивката си! За да се избегнат всички неприятни последствия от натрупаните плака и зъбен камък, се изискват минимални усилия.

 

Не крий усмивката си!

Не крий усмивката си!

 

  1. Достатъчно е да посещаваш 2 пъти годишно зъболекаря си за професионално почистване;
  2. Да четкаш старателно 2 пъти дневно зъбите си;
  3. Да почистваш веднъж дневно между зъбите с конец или междузъбни четки.
  4. Харесай си вода за уста и я ползвай веднъж – два пъти дневно за допълнителна свежест.
  5. Избягвай честата консумация на тестени и захарни изделия през деня.
  6. Хапвай повече хрупкави свежи плодове и зеленчуци, които действат като естествени четки и спомагат слюноотделянето и самопочистването на зъбите и междузъбните пространства.

 

Здравата и красива усмивка ти отива!  Позирай пред фотоапарата на живота и се наслаждавай на удоволствията му на макс!

 

И не забравяй – здравата и красива усмивка ти отива!

Позирай пред фотоапарата на живота и се наслаждавай на удоволствията му на макс!


© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev