ИЗТРИВАНЕ НА ЗЪБИТЕ – ТИПОВЕ, ПРИЧИНИ, ЛЕЧЕНИЕ | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

ИЗТРИВАНЕ НА ЗЪБИТЕ – ТИПОВЕ, ПРИЧИНИ, ЛЕЧЕНИЕ

Изтриване на зъбите. Ако си попадал преди на публикациите ни в социалните мрежи или блога ни, или за съжаление вече си се сблъскал с този проблем, то това не ти звучи странно. Ако обаче не попадаш в нито една от горните групи, вероятно е тъкмо обратното. Но да, зъбите също се изтриват като за това може да има няколко различни причини. В тази статия сме се погрижили да разясним кои са те, за да може да разпознаеш потенциален проблем с изтриване на зъбите, както и какви са най-добрите методи за разрешаването му.

 

Ето какво ще научиш по-долу:

  • Какво причинява изтриването на зъбите

 

  • Има ли как да спрем изтриването на зъбите

 

  • Какви са методите за възстановяване, ако зъбите са изтрити

 

  • Ако не се погрижим за изтритите си зъби, какво рискуваме да се случи в устата ни

 

  • Защо да изберем Дентално студио д-р Димитрови за лечение на изтрити зъби

 

 

Какво причинява изтриването на зъбите

Първото, което трябва да кажем е, че съществува естествено функционално изтриване на зъбите с напредването на годините, така както се износват и ставите при по-възрастните хора. Но има и патологични причини, които предизвикват изтриване на зъбите в значително по-ранна и млада възраст.

По-конкретните причини за изтриване на зъбите може да разделим на химични и механични.

      Химични причини за изтриване на зъбите

 

С внимание към цитрусовите плодове и фрешовете!

С внимание към цитрусовите плодове и фрешовете!

 

Най-често те са породени от киселини, съдържащи се в различни храни и напитки като цитрусовите плодове, фрешовете, както и от фосфорната киселина, която се среща в газираните напитки. Освен при директната им употреба, съществува и вариант, в който при възпалителни процеси на стомаха се наблюдава връщане на стомашни сокове в устната кухина (рефлукс), които също могат да са причина за загуба на зъбни тъкани. Такъв тип изтриване се нарича ерозия.

      Механични причини за изтриване на зъбите

Може да ти звучи нелепо, но най-простата механична причина, която може да доведе до изтриване на зъбите е по-агресивното използване на четката за зъби, при което изтриваме повърхностно емайла си.

Други съществени причини са бруксизмът и бруксоманията.

Бруксизмът е състояние, при което човек несъзнателно притиска двете си зъбни редици силно и извършва малки плъзгащи движения. Това плъзгане на челюстите води до триене на дъвкателните повърхности на зъбите, съпроводено с характерен скърцащ звук, често описван от околните като неприятен. Обикновено това се случва през нощта, но се среща и денем. Съответно бруксизмът бива два вида нощен и т.н. „буден“.

 

Освен всички останали негативи, стресът руши и зъбите ни!

Освен всички останали негативи, стресът руши и зъбите ни!

 

Най-честата причина за бруксизма е освобождаването на стреса от мозъка ни, нервно напрежение, нарушение в съня, умора в резултат, на което ние развиваме навика да скърцаме със зъбите си.

„Будният“ бруксизъм се нарича още бруксомания, която се характеризира със силно стискане на зъбните редици в статично положение, без да има скърцане със зъби. Освен при силно емоционално напрежение, тя може да се прояви и при концентрация по време на работа, при шофиране или при физическо натоварване (например във фитнес залата).

 

СТИСКАНЕ И СКЪРЦАНЕ СЪС ЗЪБИ - БРУКСИЗЪМ И БРУКСОМАНИЯ

Повече подробности за бруксизма и бруксоманията може за видиш в статията ни, посветена конкретно на темата.

 

Има ли как да спрем изтриването на зъбите

Съответно на причините изброени по-горе, може да направиш следното:

В случая със съществуващи възпалителни процеси на стомаха, то първо трябва да се излекуват те, за да спре рефлукса на киселини към устната кухина. Правилният хранителен режим също би спомогнал при подобен тип проблеми.

 

Човешкото тяло е перфектно свързана и синхронизирана система!

Човешкото тяло е перфектно свързана и синхронизирана система!

 

Важно е избягването на газирани напитки (по принцип). Така ще предпазиш зъбите си както от изтриване, така и от развитие на кариеси. При прием на фрешове, вода или чай с лимон всяка сутрин, както и при консумация на цитрусови плодове е добре след това да изплакнеш устата си с чиста вода и да не миеш зъбите си в следващите около 30 мин.

За самото миене на зъбите пък си избирай меки четки. Важна е енергичността на движенията, с които четкаш, а не натиска, който оказваш върху зъбите си! Ако забелязваш, че влакната на четката бързо се огъват, това е знак, че прекаляваш с натиска върху зъбите.

В днешното забързано ежедневие много хора са подложени на стрес, което дава и своето отражение. И когато говорим за бруксизъм - за съжаление до ден днешен не е измислен метод за лечението му. Лекуват се единствено последствията. И така стигаме до…

 

Какви са методите за възстановяване, ако зъбите са изтрити

Един от най-добрите и естествени начини зъбите да бъдат възстановени са директните художествени реставрации.

 

Директна реставрация и нова усмивка за дамите…

Директна реставрация и нова усмивка за дамите…

… и за господата!

Директна реставрация и нова усмивка за и за господата!

 

При пациенти в напреднала възраст (60 и повече години) е възможно тъканите да са некачествени и да се налага протетично лечение с корони и фасети, но това се определя при преглед от специалист, който поставя диагнозата.

Когато изтриването на зъбите е съпътствано и с ортодонтски дефекти, е възможна комбинацията от лечение с директни реставрации и с брекети.

Ако пациентът страда от бруксизъм, след възстановяването на загубените тъкани и корекцията на захапката е задължително изготвянето на шина, с която се спи нощем. По този начин зъбите се предпазват от повторно изтриване и се отпускат пренапрегнатите дъвкателни мускули.

При бруксоманията шините могат да се носят и в моменти на психическо напрежение или прекомерна концентрация през деня. Например при шофиране, във фитнеса и др.

 

Ако не се погрижим за изтритите си зъби, какво рискуваме да се случи в устата ни

Зъбното изтриване е свързано със загуба на емайл, а след това и на дентин. Дентинът се изтрива 7 пъти по-бързо от емайла. Веднъж започнал процесът е необратим. След като изтриването напредне, започват оплаквания от болки в зъбите от топло или студено, както и оголвания на шийките на отделните зъби.

 

Възрастен пациент с изтриване, при който е имало показания да се направи възстановяване с керамика, а не с реставрации.

Възрастен пациент с изтриване, при който е имало показания да се направи възстановяване с керамика, а не с реставрации.

 

С времето настъпва загуба на височината на захапката, от което започва и претоварването на долночелюстната става. От повишеното налягане, което поемат зъбите в резултат на промените настъпили в захапката, те започват да се претоварват, оголват се, появяват се шиечни дефекти, за които също е характерна появата на чувствителност от топло и студено. В по-късни етапи, в резултат на претоварването настъпва загуба на кост, разклащане и впоследствие загуба на зъби.

 

Защо да изберем Дентално студио д-р Димитрови за лечение на изтрити зъби?

Ние сме екип от специалисти, които имаме и използваме знанията и опита си от различни области на денталната медицина, за  да разпознаем зъбното изтриване още в ранните му стадии и да реагираме и помогнем по най-добрия начин – с индивидуален план, насочен към конкретния проблем на пациента и най-доброто и дълготрайно лечение в случая.

 

 

За въпроси и записване на час за консултация може да се свържете с нас на посочените контакти в края на страницата отдолу.


© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev