ЗЪБОЛЕКАР ПО ПРИЗВАНИЕ, АРТИСТ ПО ДУША | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

ЗЪБОЛЕКАР ПО ПРИЗВАНИЕ, АРТИСТ ПО ДУША

ЕДИН ДЕН С Д-Р ДЕНИЦА БОЖИДАРОВА ОТ ДЕНТАЛНО СТУДИО Д-Р ДИМИТРОВИ В РУСЕ

 

Вашият зъболекар – това е човекът, който познава кътните ви зъби в пряк смисъл, но специалистите в Дентално студио д-р Димитрови в Русе ги познават и в преносен, тъй като осъзнават, че усмивката е израз не само на здравословното състояние, но и на емоционалното – израз на щастието и удоволствието в живота. Те знаят, че зад всяка изгубена усмивка се крие история далеч по-дълбока от дълбок кариес. Затова част от лечението е да познават добре пациента си.

Но какво знаете вие за вашия зъболекар – специалистът в туниката и ръкавиците и човекът без тях? Едва ли твърде много.

Вече сме разказвали за основателя на денталното студио д-р Емил Димитров, а сега решихме да го направим и за двете прекрасни дами в екипа от лекари. Решихме да прекараме по един ден с всяка от тях и започваме с:

д-р Деница Божидарова

 

Тя е част от Дентално студио д-р Димитрови от 7 години… и малко отгоре.

 

 

ИЗРАСТВАНЕТО Е В ОСНОВАТА НА ВСИЧКО

деница-божидарова-зъболекар-русе-дентално-студио-д-р-димитрови

Казват: „Утрото е по-мъдро от вечерта!“ и затова решихме от сутринта да започнем с една от най-големите мистерии в живота – кой си ти като човек. И това за нея е въпрос без точен отговор. Тя няма определение за себе си, тъй като вярва, че израстването е в основата на всичко, а това предполага непрекъсната промяна. Така например, в различните етапи от живота си има различни хобита, които са в резонанс с тези етапи, но отново определящото е, че всичко може да ни доведе до израстване. До един момент използвала спорта като средство да докаже пред себе си, че може да постига цели, които на пръв поглед ѝ изглеждат невъзможни – избягала е полумаратон, записала се на йога, защото за нея е била трудна, опитала да се научи да стои на ръце.

Сега разбира, че за нея далеч по-важно е да работи над постоянството в начинанията си, отколкото да се опитва да постига „невъзможното“.

 

ЗЪБОЛЕКАР ПО ПРИЗВАНИЕ…

деница-божидарова-зъболекар-русе-дентално-студио-д-р-димитрови

Работният ден лека-полека набира сила и естествено темата прелива в двете много важни неща, в които Деница Божидарова е била изключително постоянна. И двете са свързани с това да създава нещо с ръцете си. Денталната медицина, за която сама казва: „Никога не съм мислила, че ще бъда нещо друго.“ и рисуването, в което е самоука и твърди, че не е професионално (последното е спорно). Но както се казва: „Крушката си има опашка.“ С баща художник-реставратор, майка зъботехник и желанието ѝ с работата си да помага на хората, денталната медицина идеално се е вписала в картината на живота. Не е чудно и откровеното ѝ признание, че от всички процедури и лечения, с които се занимава, най-любими са реставрациите.

 

АРТИСТ ПО ДУША…

деница-божидарова-зъболекар-русе-дентално-студио-д-р-димитрови

Докато наблюдаваме работата на д-р Божидарова, продължаваме да говорим за това как изкуството се преплита в зъболечението. Тя се занимава с ортодонтските случаи и коренови лечения, за които споделя, че се вдъхновява когато види дългоочаквания резултат от усилен труд. При директните художествени реставрации обаче, това вдъхновение идва още по време на самия процес. Обяснението е просто и логично – при тях всъщност създаваш миниатюрна скулптура. Но както казва самата тя: „Всяка процедура, която кара пациента да ме погледне щастлив с широка усмивка, си струва!“ Попитахме какво е усещането да помогнеш на друг, но за нея то е неописуемо… нещо, което те изпълва!

 

ЗА ПАЦИЕНТИТЕ С ЛЮБОВ

деница-божидарова-зъболекар-русе-дентално-студио-д-р-димитрови

Въпреки вдъхновения разговор до тук, като стана въпрос за пациентите се сетихме и за нещо много тривиално – притеснението и страха от зъболекар. Макар съвременните технологии, материали, упойки и протоколи за работа, които се използват и прилагат в Дентално студио д-р Димитрови, така че лечението да се усеща почти като СПА процедура, все пак у някои пациенти мисълта за зъболекар е кошмарна. За д-р Божидарова ключът е в търпението, изслушването, разбирането и съпреживяването – „да влезеш в техните обувки“, защото „Пациентът е човек, а всеки човек си има свои убеждения, свой праг на болка, свои очаквания и свои страхове.“ Всеки въпрос на пациента е важен и той трябва да получи отговор, за да си изясни лечението, което му предстои.

 

ПРИКЛЮЧЕНИЕ, СВОБОДА, СТИМУЛ

деница-божидарова-зъболекар-русе-дентално-студио-д-р-димитрови

Денят върви напред, случват се неподозирано много различни неща и неминуемо изниква въпросът – всъщност как протича един нормален работен ден и този такъв ли е? Получаваме малко неочакван отговор, че всеки ден е приключение и в зъболекарската работа няма как да ти е скучно. „Никога не знаеш как може да приключи един ден, независимо как е започнал!“ Отговорът ни учуди, защото покрай работата на д-р Божидарова наблюдаваме и работата на целия екип, но не усещаме нито напрежение, нито динамиката така, както си я представяхме. На тази наша изненада тя с усмивка отговори, че обстановката е ведра дори и в най-трудните моменти, защото екипът е задружен и винаги можеш да разчиташ на помощ и подкрепа. Дори „Често се случва да си признаваме, че на работа отмаряме емоционално.“ Всъщност за нея Дентално студио д-р Димитрови е място, отварящо много възможности за професионално развитие. Място, в което вижда свобода и стимул за израстването, за което стана въпрос в началото.   

 

МЕЧТИ, ЩАСТИЕ, УДОВОЛСТВИЕ

деница-божидарова-зъболекар-русе-дентално-студио-д-р-димитрови

Към края на работния ден ни се иска да завършим подобаващо и задаваме въпроси за мечтите, щастието и удоволствието. За какво мечтае д-р Деница Божидарова в професионален и в личен план (ако не е тайна)? Получаваме не много пространен, но абсолютно конкретен отговор на човек, който звучи като че ли е наясно със самия себе си – и в двете сфери да бъде най-доброто, на което е способна. Сплотеността на екипа и постоянната подкрепа пък я правят щастлива в работата ѝ, а широките усмивки по лицата на хората в края на дълго лечение носят абсолютното удоволствие. В този ред на мисли се сетихме да попитаме и какво ѝ се иска да каже на хора по улиците, които видимо имат отчайваща нужда от зъболекар. Отвръща така: „Здравето няма цена! Заделяйте време и се грижете за себе си!“

 

И ВСЕ ПАК ТЯ Е ЗЪБОЛЕКАР

Въпреки че заради философския разговор, в голяма част от времето забравихме, че споделяме деня на зъболекар, в някакъв момент се сетихме да попитаме и съвсем конкретни професионални въпроси.

 

Мост, коронка или имплант?

Според д-р Божидарова имплантът натоварен в корона е единственото средство в съвременната дентална медицина, което може адекватно да замести липсващ зъб, който се усеща от пациентите като собствен. Допълнително предимство е, че по този начин се съхраняват и съседните зъби, като не се изпиляват.

 

Фасети или брекети?
Зависи от конкретната ситуация, защото всеки случай е индивидуален и изисква съответния подход. При по-млади пациенти със силно накривени зъби, препоръката ѝ е по-скоро за брекети. Понякога обаче, пациентите имат нужда и от двете.

 

НА ФИНАЛА

деница-божидарова-зъболекар-русе-дентално-студио-д-р-димитрови

Благодарим на д-р Божидарова, че сподели един чудесен ден с нас и тъй като разбрахме, че съвсем скоро предстои лятната ваканция на целия екип, полюбопитствахме как тя смята да прекара нейната.

Получихме последна усмивка и отново кратък и ясен отговор: „Под чадъра на плажа.“

 

© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev