СТАРА ПЛОМБА И ВТОРИЧЕН КАРИЕС | Дентално студио д-р Димитрови
Запазете час

СТАРА ПЛОМБА И ВТОРИЧЕН КАРИЕС

„Старата любов, ръжда на хваща!“, но зъб със стара пломба или реставрация може отново да се сдобие с кариес. Така нареченият вторичен кариес за съжаление е събитие, което може да се случи поради ред причини, които сме описали по-долу в статията. Но още в началото ни се иска да извлечем най-важният извод, който не е нов, но няма да се уморим да повтаряме – добрата хигиена, профилактиката и редовните почиствания и профилактични прегледи при зъболекар минимизират вероятността от по-дълги, по-сложни и по-скъпи лечения.

И така…

 

Какво разбираме под стара пломба или реставрация?

Както добре знаем, в  живота няма нищо вечно. Това включва както естествените материали и структури, така и всичко изработено от човешка ръка. С напредването на годините, зъбите са едни от частите на човешкото тяло, които се износват в най-голяма степен, поради простата причина, че ги натоварваме активно всеки ден. В този ред на мисли, съвсем естествено е и материалът, с който са реставрирани те също да остарее. Срокът на годност на реставрациите при спазване на всички правила за тяхната правилна поддръжка е 10 години.

След този срок материалът, започва да пожълтява, лесно да губи блясъка си. Възможна е появата на черни оцветени петна по реставрациите, а границата между тях и естествената зъбна тъкан става видима. В резултат на износването им започват да се наблюдават и отчупвания на самия материал, поява на разхерметизирани участъци и надигнати ръбове, особено при пломбите, които могат да бъдат причина за вторичен кариес.

 

Какво представлява и как се диагностицира вторичният кариес?

Вторичният кариес е прояждане на зъбите, което се появява в непосредствена близост до реставрация или под вече направена пломба.

Диагностицирането му може да бъде свързано с оплаквания от болка от страна на пациента или при профилактичен преглед от лекуващия лекар, който да установи прояждането.

 

Типични примери за стари пломби, под които се е развил вторичен кариес.

Типични примери за стари пломби, под които се е развил вторичен кариес.

 

 

Какво е усещането при вторичен кариес?

Оплакванията при вторичен кариес не се различават от тези при първично образувалия се (този, който се е появил на здрав, нелекуван до този момент зъб). Има поява на болка от топло, студено, сладко, при попадане на храна в близост до прояждането, при преминаване с четката за зъби през това място или при изплакването с вода за уста. Характерно е, че болката в тези случаи е предизвикана и краткотрайна. След премахване на причинителя, тя изчезва.

А често се случва и пациентът да няма никакви оплаквания, а кариесът да се открие при профилактичен преглед.

 

Обикновено вторичен кариес се установява или при поява на болка или в по-добрия случай, при профилактичен преглед.

Обикновено вторичен кариес се установява или при поява на болка или в по-добрия случай, при профилактичен преглед.

 

 

Какво трябва да направим при стара пломба и вторичен кариес?

При остарели пломби се наблюдават надигнати или разхерметизирани ръбове и те трябва да се заменят, или зъбът да бъде реставриран, за да се намалят рисковете от образуване на вторичен кариес. В образувалите се микропроцепи лесно проникват и се задържат бактерии и плака. Често тяхната дейност е невидима и подмолна докато не се стигне до оплаквания от страна на пациента и той потърси помощ.

При появата на вторичен кариес е необходимо незабавно кариесът да се изчисти и зъбът да се възстанови. В противен случай той ще се доразвие до съществен риск от пулпит (възпаление на зъбния нерв) и нужда от умъртвяване на зъба и кореново лечение.

Реставрации на над 10 години е добре да бъдат освежени, за да се възвърне здравината, цвета и блясъка на зъбите.

 

Разхерметизирани ръбове и микропроцепи са рай за плаката и бактериите, причинители на вторичен кариес.

Разхерметизирани ръбове и микропроцепи са рай за плаката и бактериите, причинители на вторичен кариес.

 

 

Има ли значение как е изработена първоначално пломбата и от какъв материал, така че да няма поява на вторичен кариес?

По какъв начин е направена пломбата е от съществено значение, за да се предотврати образуването на вторичен кариес.

Използването на кофердам за изолация на зъба е задължително! Благодарение на него можем да изолираме зъбите от слюнката, т.е. от бактериите и влагата в устната кухина. Именно бактериите са пряка причина за образуване на вторичен кариес, а композитният материал, който се използва за възстановяване на нарушената форма на зъба е изключително чувствителен към влага. Попадането й в дефекта би компрометирало цялото лечение, тъй като ще наруши връзката между естествената зъбна тъкан и композита.

При изчистването на кариозната маса е добре да се използва увеличение (лупи, микроскоп). Това осигурява прецизност и намалява риска проядена тъкан да бъде пропусната и неизчистена, като по този начин да се запечата и още в този момент да се превърне в причина за образуването на бъдещ вторичен кариес под направената реставрация или пломба.

 

Кофердамът има много плюсове, както за зъболекаря, така и за пациента.

Кофердамът има много плюсове, както за зъболекаря, така и за пациента.

 

В 21-ви век е абсолютно недопустимо да говорим за лечение с амалгамени пломби. Както костите, така и зъбите са еластични. Те променят своята форма и размери по бреме на дъвкателния процес, макар за нашето око това да е незабележимо. Амалгамата от своя страна е нееластичен материал. При хранене тя се набива, като длето с чук. При по-големи пломби това довежда до отчупване на цели стени от зъбите, макар преди това да е издържала 20 години в устата. При по-малките амалгамени пломби пък много ясно се различават процепите между тях и зъба, които се получават в резултат тези микро движения по време на дъвкателния процес.

 

 

Стига ли се по-често до нужда от ендодонтско лечение при наличие на вторичен кариес?

Ако вторичният кариес се е развил вследствие недоброто изчистване на проядената тъкан и част от нея е запечатана под пломба, много често остава незабелязан и се открива при направена панорамна снимка по друг повод или чак след като кариесът е достигнал зъбната пулпа (нерва на зъба) и е предизвикал нейното възпаление (т.н. пулпит) и съответно болка.

 

Вторичен кариес, установен при панорамна снимка.

Вторичен кариес, установен при панорамна снимка.

 

Когато вторичният кариес се е получил вследствие на недобра орална хигиена (най-често когато междузъбните пространства не се почистват с конец), то той се образува в близост до границата реставрация-зъб. В тези случаи е видим и лекуващият лекар може да го различи по време на профилактичен преглед. Тогава рядко се налага кореново лечение, тъй като кариесът се лекува навреме.

 

Как можем да се предпазим от вторичен кариес и стара пломба?

Спазвайте старателно всички препоръки от вашия лекуващ зъболекар за добра устна хигиена. Мийте зъбите си по два пъти на ден, поне по 3 минути, като използвате четката според препоръките, които са ви дадени. Използването на конец веднъж на ден е задължително, за да се предотврати образуването на вторични кариеси. Тайната на здравата и красива усмивка е добрата грижа!!!

 

 

Навиците за добра хигиена на зъбите и устата са важни където и да се намирате, каквото и да правите.

Навиците за добра хигиена на зъбите и устата са важни където и да се намирате, каквото и да правите.

 

Кабинетни почиствания на зъбен камък, плака и оцветявания трябва да се правят на всеки 6 месеца. По време на тези почиствания се правят и профилактични прегледи, за да се следи общото орално здраве. По време на профилактичните прегледи може да се установи и нуждата от подмяна на стара пломба или реставрация.

 

По този начин минимизирате шансовете за образуването на вторични кариеси до 0.

 

 

За въпроси и записване на час за консултация може да се свържете с нас на посочените контакти в края на страницата отдолу.


© 2018 Дентално студио Д-р Димитрови, Русе Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev